Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale dokumentárny projekt českej televízie "Späť ku prameňom" ma fakt nebavil. Výpravy za prameňmi českých, moravských a slezkých riek ma nudili. Asi to bude tým, že ako Slovák som nepociťoval ten príjemný, hrdý patriotizmu českého diváka. No najviac ma iritoval samozvaný filozof so smutným pohľadom Luděk Munzar. Tie jeho reči, mimika, gestá a všetko ostatné mi neskutočne liezli na nervy. Nesympatický, slizký, starý chlap. * ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Omluvte prosím a ignorujte následující text, který nic nevypovídá o seriálu samotném: Povinná součást hodin zeměpisu s prof. Dvorníkem v našem skromném ústavu... Tento dokumentární cyklus navždy zůstane v našich srdcích jakožto památka na nezastavitelné záchvaty smíchu, které v nás vyvolávala už úvodní znělka :) A jakmile se ozvalo souvětí "obligátní hrneček" - to byla teprve erupce :) ()

Reklama

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Třináctidílný český seriál Zpět k pramenům jsem si jako milovník přírody a cestování nemohl nechat ujít. Navíc jsem si byl jistý určitou kvalitou pořadu, protože se jednalo již o třetí podobný seriál, který moderoval Luděk Munzar. Ten nás nejdříve provedl po rozhlednách, pak jsme s ním lezli po stromech a nakonec jsme putovali po proudu našich řek od soutoku k pramenům. Takový počin velice rád chválím, protože nic takového tady ještě nebylo a tvůrce seriálu Bedřich Ludvík by měl za tento nápad dostat pochvalu před nastoupenou jednotkou a diplom ručně podepsaný. Dokonce šikula Béďa natočil i ústřední a potažmo jedinou píseň - Půjdem zpět k pramenům, K vodě a kamenům a tak dál.....ta melodie je tak vlezlá a navíc jsme ji slyšeli v každém díle pětkrát, takže se z pěkné pobrukávačky stala nepříjemná odrhovačka. Zato řeči, které vedl Munzar třeba u soutoku nebo některého z pramenů, za to skvělé povídání tleskám. Měl jsem pocit, že ty romantické věty vyslovuje od srdce a nejedná se o naučený text. Byla ovšem škoda, že se po jednotlivých řekách proletělo tak rychle a nebylo více věnováno památkám a zajímavostem, které se po proudu nacházely. Pouze když tam byla nějaká přehrada, dozvěděli jsme se nějaké informace o tomto vodním díle. Nicméně chválím každý počin přibližující českému divákovi naši krajinu a památky. Není totiž nutné vyrážet vždy za hranice ČR, když je u nás tolik pěkných věcí a přírody. Nejen proto hodnotím seriál Zpět k pramenům třemi pramenitými hvězdami ***. ()

lawrennce 

všechny recenze uživatele

Vydal jsem se hledat prameny řek-Jizery,Ploučnice,Nisy,Jizerské kamenice a Labe. Všechny jsem našel,ale nikde nezůstal hrníček s logem české televize. Cedule u pramene řeky Ploučnice už je taky pryč.Asi jí má někdo zatlučenou na zahrádce. Jinak tento dokumentární seriál je naprosto vynikající.A rozloučení v posledním díle mě vzalo za srdce. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Dodatečně a s odstupem let odebírám hvězdičku za ten dementní a příšerně zpívaný hit, který cyklus provází. To je ostatně tragedie u všech páně Munzarových a spol. chvályhodných počinů tohoto typu. Munzar svým způsobem navazuje na Čáslavského, který ovšem díky své orientaci na pamětníky zákonitě nemohl zaujmout širší spektrum diváků. Na Munzara pak zase navazuje Cílek se svým novátorským pohledem na krajiny kulturní. Už si jenom dovolím malou poznámku k těm, kteří tento a ostatní tyhle pořady poslali do horoucích pekel: Každý, kdo nechápe význam vychovávání národa ke vztahu k přírodě a pamětihodnostem je NAPROSTÝ křupan a v zájmu civilizace by se raději neměl množit... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Nápad natočit dokumentární seriál o pramenech českých ,moravských a slezských řek se v hlavě Bedřicha Ludvíka zrodil již v roce 1999. Dramaturg Milan Vacek projevil o námět zájem ale pak se až do jara roku 2004 nic nedělo. (Stocki)
  • Čtyři dny kameraman Josef Nekvasil proseděl ve vrtulníku Robinson 22 a vzniklo tak na 20 hodin leteckých záběrů. (Stocki)

Reklama

Reklama