Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé filmové zpracování polské báje a legendy o Panu Twardowském, který pro lásku po moci a bohatství bažící Netě upíše svou duši ďáblu, čímž získá veškerou moc a čarovné schopnosti. Pomocí těchto schopností získá jak Netu, tak např. dokáže vyvolat ducha zemřelé ženy krále Zygmunda či proměnit kněze v psa. Poté, co si Ďábel přijde pro jeho duši, se Twardowskému pomocí modliteb podaří utéci z jeho dosahu a ukrýt se na Měsíci. (eraserhead666)

(více)

Recenze (4)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Řekl bych k čertu, kdybych nebyl sám čertem“. Druhé filmové zpracování polské obdoby Fausta se opravdu povedlo. Kostýmový fantastický film s příměsí hororu podle bájí a legend o polském „hrdinovi“ Panu Twardowském nabízí na svou dobu poměrně dobré triky a masky (hýbající se ruky jsem se i trochu lekl), dobré herecké výkony (neuvěřitelně krásná E. Barszczewska svoji po bohatství lačnící Netu hraje opravdu skvěle, stejně tak i Ďábel v podání K. Junosze-Stepowského je opravdu ďábelský, obzvláště jeho smích) a hodně dobrý příběh. Twardowski zde proměňuje lidi v králíky a psy, prochází zdí, létá v povětří na kohoutu a vyvolává ducha mrtvé ženy. Ke slovu přijde i humor, hlavně v postavě Twardowského přítele a pobočníka Macka. Již jsem tu několikrát psal, že pro mě mají černobílé snímky neuvěřitelné kouzlo a když jde o fantastický takřka horor, kouzlo je ještě větší. Tohle určitě stojí za podívání, určitě se k filmu ještě několikrát vrátím. Pokaždé, když budete za jasných nocí zasněně hledět na jasný měsíc, nezapomeňte zamávat, Pan Twardowski se na Vás z něj totiž dívá!!! ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Neta je půvabná, ďábel je opravdu ďábelský...ovšem na tom veškeré klady končí. Místy bohužel velká zívačka. To naše tematicky podobná "Alena" z roku 1947 je o mnoho, mnoho lepší... ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vykastrovaná polská varianta na faustovské téma? Možná, spíš ale pohádka pro děti. Ve filmu o panu Twardowském se najde celá řada zajímavých postav, míst a motivů (ďábel je zábavný a Neta okouzlující, chápu, že by leckdo upsal duši čertu za ni; Twardowského létání... et cetera, et cetera). Jenže film má skoro hodinu a půl, takže zábavnější momenty ani zdaleka nepokryjí nudou zívající pasáže, kterých je pohříchu většina: počínaje úvodní půlhodinou, než se začne něco konečně dít, přes nesmyslně natahovaný milostný motiv až po sice nápaditý, ale ne právě vyvedený konec. Až se večer kouknu na Měsíc, na pana Twardowského si vzpomenu. Ale těžko na něco víc. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na počest dnešního leteckého neštěstí jsem se rozhodl pustit si i něco z polského filmového soudku a musím říct, že jsem si vybral docela dobře. Pan Twardowski je na tehdejší dobu opravdu docela dobře zpracován, má všechno co má správný mysteriózní film mít. Slušnou atmosféru, docela přesvědčivé herecké výkony a dokonce i zajímavý děj. nemůžu si ovšem odpustit menší kritiku: polština mi normálně problém nedělá, ale tady jsem jaksi při zpívaných pasážích nerozuměl pomalu ani slovo takže jsem si film nemohl vychutnat celý. to je ovšem více méně jen můj problém. Jo a ještě mě štvala přemíra romantických pasáží, ale co bych hold mohl čekat od poláků. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama