Reklama

Reklama

Komik a jeho svět

(pořad)

Obsahy(1)

V letech 1979 až 1994 uvedl Milan Neděla přes 150 pokračování cyklu "Komik a jeho svět", svého času velmi populárního pořadu, představujícího nám filmové hvězdy pamětnických veseloher .

Výčet jednotlivých epizod, které odvysílala ČT v roce 2006 jedná se o roky 1984 - 1990:
1. Každý začátek je...
2. Šváb z Malé Strany
3. Theodor a Antonie
4. Sejdeme se na strážnici
5. Abeceda humoru Š - Růžena Šlemrová
6. Abeceda humoru L - Karel Lamač
7. Abeceda humoru T - Václav Trégl
8. Abeceda humoru R - Saša Rašilov
9. Partneři - Vlasta Burian a Jaroslav Marvan (Karlos80)

(více)

Recenze (35)

anderson 

všechny recenze uživatele

epizóda To je malér (uvádza Svatopluk Beneš) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 9.1.1982+epizóda Cirkus Legrando (uvádza Miloš Kopecký) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.6.1982+epizóda Bratři jak se patří (uvádza Miloš Kopecký) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 31.7.1982+epizóda V benzínovém opojení (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 9.10.1982+epizóda Zahrajte mi to, co mám rád ... (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 27.12.1987 (R: 29.1.1989)+epizóda Ve dvou se to hraje líp (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.1.1988+epizóda Sólo pro ... (uvádza Miloš Kopecký) - ČST 1 = 12.3.1988+epizóda Sejdem se na strážnici (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.7.1988+epizóda Dva a jeden (uvádza Milan Neděla) - ČST 1 = 17.6.1989+epizóda Hercem proti své vůli (uvádza Milan Neděla) - ČST 1 = 8.7.1989 --- Pamätám sa keď tento cyklus ešte uvádzal MILOŠ KOPECKÝ. Najväčšiu slávu KOMIK zažil v 80-tych rokoch, keď sa uvoľnili práva na CHAPLINa a ostatné klasické grotesky. Dnes už ČT bohužiaľ reprízuje (kvôli novým opletačkám s právami) iba epizódy dotýkajúce sa českých komikov. Je to škoda najmä kvôli tomu, že dnešná mládež by sa určite tiež rada pobavila klasickými groteskami spojenými s nenásilným a zábavným komentárom moderátora. Mojou najobľúbenejšou epizódou bola tá s názvom HUMOR 100x JINAK. Šanca na jej reprízu je dnes nulová. (9.10.2006) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Fundovaný a příjemný průvodce, dobře a vtipně sestavené jednotlivé scénky z oblíbených filmů a grotesek, co víc si tehdy mohl filmový fanoušek klasické americké grotesky, české předválečné a poválečné filmové komedie přát. První dva díly co jsem viděl se věnovali našemu němému filmu (ale šli tam i třeba grotesky s Chaplinem), který člověk až zas tak běžně nemá možnost v televizi vidět každý den. Osobně pak celkem jsem viděl asi pět epizod ale nejvíce mi utkvěli v paměti "Šváb z malé strany", "Každý začátek je" a "Na strážnici" a díl se Svěrákem. Ale to je jen malý zlomek z dlouholetého cyklu, který tu za socíku šel.. Škoda že už dnes takovéto pořady až na vyjímky v České televizi nevznikají, kde jinde by se totiž filmový fanda o těchto filmech měl dozvědět více než právě tam. Jinak na tomto pořadu se dále podíleli režisér P. Vantuch a známý český filmový publicista, spisovatel a historik K. Čáslavský oba před časem v v televizi společně spolu-vytvářeli soutěžní filmový pořad o věcné ceny Videostop. Kopeckého a jiné osobnosti si z tohoto pořadu nepamatuju, byl to až Milan Neděla v 80 letech který mi utkvěl v paměti, zřejmě byl oním posl. moderátorem.. ()

Reklama

prybka 

všechny recenze uživatele

Milan Neděla byl laskavým průvodcem světem, na ktrerý se neprávem zapomíná. .Na tento seriál často a s láskou vzpomínám. V dobách pozdějších jsem se stal klubovým divákem, takže by si někdo mohl myslet, že staré filmy jsou prostinké a zastaralé. Já tomuto seriálu děkuji, že mne seznámil s počátky filmu, kdy se tvořila filmová řeč a kdy filmoví tvůrci byli odvážní průkopníci nového světa médií. Čím více o filmu vím, tím více obdivuji umělce rané fáze. Podobný pořad mi teď vážně chybí. Dnes obdivujeme digitální efekty, ale pravda je, že zaujme příběh. A řeč k vyprávění příběhu se vytvořila tehdy a dnes se víceméně skládají scény vylaďované od dob němého filmu. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jako malý si pamatuju díly uváděné panem Nedělou. Vždycky jsem to rád sledoval, bylo to o amerických groteskách a amerických komicích (Frigo, Harold Lloyd, Chaplin, L&H...). Vždycky pěkně uváděné, s inteligentním komentářem a dobrým výběrem ukázek. Škoda toho pořadu. Na autorská práva jednou chcípnem. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Populárně naučnou formou pojatý rozsáhlý dokumentární cyklus, který tehdejším divákům - filmovým fanouškům - přiblížil řadu českých i světových komiků v zajímavých prostřizích a variacích, báječně kombinoval jednotlivé kapitoly široké škály filmového humoru a navíc akceptoval i existenci režimem nepodporovaných osobností. Průvodcovské slovo Milana Neděly se stalo nedílným logem pořadu pro několik desetiletí a je skutečně škoda, že ani později tento svébytný typ umělce nenašel viditelnějšího uplatnění. Jakýmsi volným pokračováním měl být i obdobný cyklus Úsměvy českého filmu, který však zdaleka nedosahuje kvalit svého předchůdce. Šance na reprízy jednotlivých dílů jsou ale takřka beznadějné. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama