foto

Milan Neděla

  • nar. 23.2.1934
    Praha, Československo
  • zem. 14.4.1997 (63 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Život není žádná sranda, ale život bez srandy by nebyl žádnej život.“

Tyto slova pronesl oblíbený herec Milan Neděla, který se narodil 23. února 1934 v Praze do rodiny úředníka. Už tento výrok vypovídá o jeho optimistické povaze. Vyrůstal v Radlíku u Jílového. Po návratu do Prahy, kdy jeho otec pracoval jako šéf účtárny v pankrácké továrně Janeček – Wanderer, započal se studiem na holešovickém gymnáziu, z něhož byl z kázeňských a politických důvodů vyloučen. Přestoupil a odmaturoval na Nerudově gymnáziu v Hellichově ulici. Již za studií účinkoval v dramatickém kroužku a v roce 1956 absolvoval u profesorů Neumanna, Vejražky, Salzera a Lukavského DAMU.

Nejdříve vystřídal významné mimopražské scény Městského oblastního divadla v Kolíně (1956 – 1958) a Východočeského divadla v Pardubicích (1958 – 1960). Přešel však opět do Prahy, do divadel Na zábradlí (1960 – 1962), Na Fidlovačce (1962 – 1963), Paravan (1963 – 1965), Rokoko (1965 – 1972) a v Karlíně (1973 – 1982), odkud odešel na odpočinek.

Díky své monumentální a zavalité, ale stále mrštné postavě (roku 1966 měl vážit se svými 193 cm výšky 120 Kg), skvěle exceloval v komických i charakterních operetních rolí bodrých hromotluckých mužů. Účinkoval například ve hrách „Marie Stuartovna“, „Těžká Barbora“ či „Nepokojné hody svaté Kateřiny“.

Ve filmu si poprvé zahrál v malé roli ošetřovatele ve středometrážní satiře BLÁZNI MEZI NÁMI (1955) režisérů Beyera, Kirstena a Petzolda. Jeho filmová kariéra, která pokračovala navzdory účinkování na oblastních divadlech, se začala plně a bujně rozvíjet až po roce 1960.

Přes různé epizodní roličky řidiče (HONZÍKOVA CESTA), lesníka (HLEDÁ SE TÁTA), cestujícího (TŘI PŘÁNÍ), pořadatele (VALČÍK PRO MILIÓN), dělníka (EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ), příslušníka VB (TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNE!), zaměstnance komunálu (BÍLÁ PANÍ), mnicha (TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ), detektiva (KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA), piráta (UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ), železničáře (PARTA HIC), Habána (SKANDÁL V GRI – GRI BARU) a nebo šlechtice (PAN VOK ODCHÁZÍ) se dostal do, u diváků lehce zapamatovatelných, rozsahem větších a významnějších filmových postav.

Z těch významnějších a větších si připomeňme: roťáka u odvodů v komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956), nenažraného vojína Balouna v POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957) Karla Steklého, hostinského ve Vorlíčkově DÍVCE NA KOŠTĚTI (1971), fousatého rytíře v Podskalského NOCI NA KARLŠTEJNĚ (1973), žárlivého Horna v komedii „JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE!“ (1978) Petra Schulhoffa a mafiána Enrica v Herzově bláznivé komedii BULDOCI A TŘEŠNĚ (1981).

Naposledy se divákům představil menšími roličkami v pohádkách PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ (1987) Juraje Jakubiska a O ZATOULANÉ PRINCEZNĚ (1988) Antonína Kachlíka.

Významná byla i Nedělova práce v televizi (inscenace BABIČČINA KRABIČKA, MELOUCH, SVATEBNÍ CESTA, PŮJČOVNA TALENTŮ, SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA, ACH, TA VOJNA, FANTASTICKÁ NEDĚLE, SLAVÍK, TO BYLA SVATBA, STRÝČKU, KATEŘINA ZLÉ POVĚSTI či POŠŤÁCKÁ POHÁDKA, seriály KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, DOBRODRUŽSTVÍ ŠESTI TRAMPŮ, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, ARABELA, BAMBINOT, PLECHOVÁ KAVALERIE, TETA, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, ARABELA SE VRACÍ aj. a zábavné pořady a estrády). Komické role vytvářel taktéž v rozhlase.

Velkou popularitu si u diváků vydobyl svým účinkováním v oblíbeném pořadu KOMIK A JEHO SVĚT, který uváděl po Miloši Kopeckém v letech 1979 – 1994. Jako velký fotbalový fanoušek Slavie se účastnil jako hráč desítek fotbalových utkání herců. Se spisovatelem Petrem Hořcem vydal svoji vzpomínkovou knížku „Rozpomínky“ (1997). Komik Milan Neděla zemřel 14. dubna 1997 v Praze ve věku šedesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1992 Ecce Constantia (TV film)
1987 O zatoulané princezně
Pehavý Max a strašidlá
Přátelé Bermudského trojúhelníku
1986 Moře nikdy neuvidím (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Nová dvojpohádka z lesa (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
1980 Hra o královnu
1979 Pan Vok odchází
Poprask na silnici E 4
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Polská krev (TV film)
Skandál v Gri - Gri baru
1977 „Já to tedy beru, šéfe...!“
Spáč (TV film)
Vítězný lid
Všichni proti všem
1976 Fantastická neděle (TV film)
Kateřina zlé pověsti (TV film)
Parta hic
Šikulka (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Letní romance (TV film)
Tak láska začíná...
Ženitba (TV film)
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
Konec agenta č. 312 (TV film)
Náš furiant
1973 Noc na Karlštejně
Poklad krále Davida (TV film)
1972 Pan Tau a cesta kolem světa
Pan Tau to zařídí
Slepé střevo (TV film)
1971 Dívka na koštěti
Podezřelé prázdniny (TV film)
Růže a prsten (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
1970 Václav Trojan: Slavík (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
O šesti ošklivých princeznách (TV film)
Světáci
1968 Objížďka
Pražské noci
1967 Když má svátek Dominika
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Slavný chirurg Dr. Sammy
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Ukradená vzducholoď
1965 Bílá paní
Délka polibku devadesát
Strašná žena
Zločin v dívčí škole
1964 Bláznova kronika
Náš byteček
Táto, sežeň štěně!
1963 Einstein kontra Babinský
Melouch (TV film)
1962 Černá dynastie
Dva z onoho světa
Každý svého špiona (TV film)
1961 Hledá se táta!
Každá koruna dobrá
Kohout plaší smrt
Ztracená revue (TV film)
1960 Případ Lupínek
Valčík pro milión
1958 Mezi nebem a zemí
Muž mnoha tváří (TV film)
Tři přání
1957 Poslušně hlásím
Přítel lhář
Zářijové noci
1956 Dobrý voják Švejk
Honzíkova cesta
Váhavý střelec
1955 Blázni mezi námi (studentský film)

TV seriály

1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1987 Teta (TV seriál)
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
1969 Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Turecké náušnice (E09)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)

Dokumentární

1973 Herci-novinári (TV film)
1966 Divadlo Rokoko
1964 Humor je vážná věc (TV film)

TV pořady

2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Humoriády Felixe Holzmanna (TV pořad)
Reklamy Jitky Molavcové (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Komik a jeho svět (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)
Vysílá studio A (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)

Hudební videoklipy

1961 Jiří Suchý: Obnošená vesta (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace