Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 2
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (188)

genetique 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa vidí, aby v remakeu rovnomenného film hral po tridsiatich rokoch hlavnú postavu ten istý herec. Avšak práve účasť Michaela Cainea bola pre mňa malou útechou a nádejou, že môže z pôvodného snímku priniesť nejaké skúsenosti a atmosféru, na ktorú tak rad spomínam. Nestalo sa tak, obaja herci síce hrajú svoj štandard, ktorý občas vystupňujú do vrcholných scén svojho vystúpenia, ale to prázdno, ktoré okolo nich vzniklo bolo až príliš citeľné a viditeľné. Ďalším sklamaním bol pre mňa fakt, že spoľahnúť sa nemožno už ani na režiséra (a herca zároveň), ktorý má divadelné hry prelúskané odzadu-odpredu. Nepochopiteľné prevzatie látky Kennetha Branagha, ktorý síce predlohy rád upravuje podľa svojho, ale so zachovaním atmosféry, dejovej súvislosti, gradácie a prípadne ich zlepšením. Škoda, že v tomto prípade sa tak nestalo. Ale keby som nevidel pôvodný snímok, tiež pradiem nadšením. 65%. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Vyjma hereckých výkonů obou hereckých představitelů je nejzajímavější dům, ve kterém se vše odehrává. Škoda jen, že to mělo krátkou stopáž a bylo to uspěchané. Jinak parádně zfilmované divadlo. Původní Slídil si dával na čas a navíc skvěle prokleslil vztahy mezi oběma postavami, nehledě na to, že v nové verzi mi chyběl ten geniální převlek za klauna. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Obdivuji filmy, které dokáží filmovat na základě toho, že je zde minimum postav. "Slídilovi" stačí dva herci. Mimochodem dva výborní herci. Michael Caine a Jude Law zde předvádějí skvělou hru, doslova, která je podána napínavě, zajímavě, až psychologicky. Jsem zvědavý na to, jaký je originální film z roku 1972, protože tenhle je skutečně výborný. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mätúce a možno aj zmätené. Chápem, o čo malo ísť (alebo si aspoň predstavujem, čo by sa takýmto filmom dalo vyjadriť), ale to podanie mi nesadlo. Ešte som sa nerozhodol, či bola záverečná tretina blbo zrežírovaná, alebo blbo zahraná, ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že vyznela inak, než tvorcovia zamýšľali. Jednoducho "som to tým dvom nežral" a neverím, že také mozgy by si to divadlo žrali navzájom. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě Dne, kdy se zastavila Země, jsem si před shlédnutím remaku pustil i originál, v tomto případě to bylo moje první setkání. Hodnocení je v tomto případě docela přesné - remake je o dost horší než originál. Snad jediným bodem, ve kterém remake svého předchůdce předčí, je maskování - detektiv opravdu není poznat, kromě toho se kamera dlouhou dobu vyhýbá jeho obličeji a i pak jej zabírá často ve velikých detailech. Docela mě zarazila stopáž - zatímco původní film na téměř sto čtyřiceti minutách buduje napětí, zde probíhá vše příliš rychle a nemá ten správný psychologický ani emoční dopad. Ke sterilitě filmu přispívá i prostředí - zatímco původní scéna byla přeplácaná všelijakými automatony, zde jsou stěny i pokoje obecně zcela vybydlené a svícení je krajně nepříjemné - ta rotující světla se spíš hodí na diskotéku nebo do klubu než do obýváku. Nejhůře je zpracovaná část poslední - jestli v prvních dvou částech filmu měl originál jen o malinko navrch, v závěrečné části zůstává remake daleko pozadu - hra na kočku a na myš zde dosahuje maximální intenzity a rozhodně vyžadovala od "starého" nepoměrně více pohybu než to, co předvedl Michael Caine. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natáčen postupně, jak se odehrává děj. (Frankooo)

Reklama

Reklama