Reklama

Reklama

A State of Mind

Velká Británie / Severní Korea, 2004, 93 min

Obsahy(1)

Dokumentární tým britské BBC sleduje přípravy dvou mladých severokorejských dívek na světově největší choreografické vystoupení (obdoba bývalých Spartakiád v Československu). Dívky trénují gymnastiku denně několik hodin, aby dosáhly požadované úrovně a splnil se jim sen, vystupovat před vůdcem Kim Čong-ilem. (Eso_Rimmer)

Recenze (21)

darwin 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů vrchního zahraničního propagandisty KLDR Gordona. Velkým úspěchem je, že mu severokorejští komunisti dovolili natáčet. Podle toho taky ten dokument vypadá. Gordon ukazuje pouze "ukázkové" fragmenty hlavního města a nikdy nesklouzne ke kritice nejhoršího režimu na světě. Malinkatý výřez ze severokorejského života tak uchvacuje naivní "západní" diváky a potěšuje severokorejské komunisty a manipulované občany, viz. ocenění na "mezinárodním filmovém festivalu" v Pchjongjangu. Umně diplomaticky natočený dokument, který de facto nic převratného nepřináší, a tak nemůže ani nikoho urazit. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Bylo tam několik věcí co mě uchvátilo, jak někdo může udělat z lidí takové ovce a oni ho ještě za to uctívají, to je pro mě nemyslitelné. Byla tam spousta věcí co nechápu, ale jen protože se na to koukám jako člověk z venku a neznám to ani jsem to nikdy nezažil. Avšak celkově to byl velice lítostivý dokument o tom, jak někdo zasvětí svůj život někomu, který je ani nikdy neviděl. ()

Reklama

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

V průběhu tří let války zahynulo odhadem 4 milióny lidí, mnoho z nich civilistů a Korea zústala dodnes rozdělena. Téměř srovnání severu se zemí americkými bombardéry zanechalo hlubokou ránu na psychice Severní Korey. "Když jsem byl mladý, nevěděl jsem, jestli jsou američtí imperialisté hodní nebo zlí, ale v průběhu naší války v 50-tých letech jsem viděl brutální bombardování naší země a strašlivé utrpení našich lidí. Viděl jsem věci, které by nedokázal udělat žádný člověk. Naštval jsem se na americký imperialismus a cítil, že musíme tuto zemi úplně zbavit imperialismu." ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Režisér Daniel Gordon si ukousl příliš velké sousto. Ačkoliv synopse říká, že sledujeme dvě mladé studentky, tak celý dokument se snaží do sebe nasáknout daleko hlubší poselství a obsáhnout snad celou severokorejskou kulturu. Nepřichází s ničím novým, film tlachá většinu stopáže do větru o ničem. Škoda, podrobnější zaměření na zákulisí příprav by jenom prospělo. Pár fascinujících záběrů z vystoupení nic na hodnocení nemění, protože stejný účel splní youtube a navíc za mnohem kratší/zábavněji strávený čas. 50 % ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

A state of mind přináší téměř jedinečnou příležitost podívat se do běžného života dvou rodin žijících v Pchjongjangu. Oceňuji, že dokument není vtíravý a nechá diváka udělat si vlastní názor. Jak moc se to podobá realitě asi nezjistíme, ale i tak se jedná o jeden z nejotevřenějších dokumentů o Severní Korei. A každý takový vítám. Je to prostě jiný, pro nás nepředstavitelný, svět. 4* ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama