Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 12 (2012) (série)


Smrt prezidenta (S12E10)

(epizoda)
  • Kanada Death of the President (více)

Obsahy(1)

10. duben 2010 se do myslí Poláků zapsal jako jeden z nejtragičtějších dní v jejich poválečných dějinách. Letadlo s vrcholnými představiteli země se zřítilo poblíž ruského Smolensku... Na palubě letu číslo 101 polského vojenského letectva se onoho osudného dne sešlo 89 cestujících z řad nejvýznamnějších osobností Polska včetně prezidenta Lecha Kaczyńského. Spolu se sedmičlennou posádkou mířili na velmi citlivou politickou misi, jejíž náplní bylo připomenutí tzv. katyňského masakru z roku 1940. Příslušníci sovětské tajné policie tehdy nahnali dvacet dva tisíc polských vojáků a intelektuálů do lesa u vesnice Katyň, kde je popravili. Již tehdy byl 10. duben vnímán jako velmi tragické datum polských dějin. Havárie, při níž vinou nezdařené snahy o přistání v husté mlze zemřeli všichni na palubě, osudovost tohoto dne ještě znásobila. Napjaté mezinárodní vztahy mezi Polskem a Ruskem se promítly i do vyšetřování neštěstí, jehož příčiny jsou dodnes terčem nekončících spekulací. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyšetrené je to dostatočne už desať rokov. Zlý pilot, veľký tlak na posádku, otrasné počasie, letisko z praveku a dispečink nič moc. No aj tak dnes Poliaci vyťahujú, že za tým bol asi Putin... ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další chyba pilotů, kteří ignorovali výstrahy před blízkosti terénu což bylo šílenost při letu v mlze bez žádné viditelnosti země... :((( Neuvěřitelné bylo to, že to byli piloti prezidentského speciálu..! Navíc byl v kokpitu člen prezidentského doprovodu v rozporu s předpisy ... :((( Důvod nehody: chyba pilotů byla prokázána a i doložena ve zprávě o nehodě... Holt smutný, ale drsná realita.. ()

Reklama

yntelygent 

všechny recenze uživatele

Bola by to vcelku bezna nehoda,kde piloti a pozemna kontrola narobili tolko fatalnych hrubych chyb,ze by bol zazrak , keby to lietadlo nespadlo...vadi mi to nasledne spolitizovanie udalosti....Rusi sice maju na konte dost preslapov,rovnako ako aj USA,ale obvinovat Rusko z kazdeho nestastia co sa stane je uz trapne.... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama