Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 18 (2018) (série)


Nezdařený průlet (S18E09)

(epizoda)
  • Česko Smrtící oblet (více)

Obsahy(1)

26. dubna 1994. Let China Airlines 140 dělily minuty od přistání na letišti v japonské Nagoji. Airbus A300 náhle prudce zrychlil. Ve chvíli, kdy měl zpomalovat, motory zvýšily tah a letoun začal stoupat... Vzdušná rychlost klesala, ale letadlo nereagovalo na pilotův pokyn ke snížení přídě. Ve výšce 60 metrů nad zemí převzal řízení kapitán, ale ovládnout stroj se ani jemu nedařilo. Posádka se rozhodla přerušit přistání a provést průlet. Úhel náběhu byl však natolik prudký, že letoun ztratil vztlak a zřítil se. Záchranné týmy dorazily v řádu minut. Sedm lidí jako zázrakem katastrofu přežilo. 264 ostatních včetně posádky však zahynulo. Druhý den ráno dorazili členové japonské Komise pro vyšetřování leteckých nehod. Rýhy v zemi vedle ranveje a pole trosek napovídaly, že letoun dopadl pod velmi strmým úhlem. Řídící letového provozu netušila, proč Airbus minul dráhu. Piloti obdrželi povolení přistát, ale pak ohlásili průlet. Než je však dispečerka stihla přesměrovat, letoun havaroval. Navzdory značnému stupni poškození bylo zjevné, že motory v době nárazu běžely normálně. Stejně tak zvedací šrouby potvrzovaly, že klapky byly správně konfigurovány a letadlo mělo mít dostatečný vztlak. Vyšetřovatelé využili pomoc technického experta Airbusu a zaměřili svou pozornost na přístroje v kokpitu. Záhada se však prohloubila, když se ukázalo, že letoun byl správně nastaven pro dokonalý průlet. Pro pochopení fatální nehody bylo třeba nejprve zjistit, proč piloti v poslední chvíli přerušili přistání. Údaje z palubního zapisovače neukazovaly žádnou závadu, ani výstrahu, které by průlet ospravedlňovaly. Data však odhalila konfliktní situaci mezi počítačem a posádkou. Druhý pilot tlačil na řídicí páku, místo aby přitahoval. Posádka se zjevně potýkala s problémy a snažila se překonat automatické systémy letadla. Podle osobních záznamů létali na tomto typu letadla oba pouze krátce. Mohli se kvůli tomu dopustit osudné chyby? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Složitá technika letadla, autopilot, co si do řízení nenechá kecat. Doporučení výrobce, co není povinné brát v potaz a v neposlední řadě špatně vyškolená posádka. To je jak zlý sen. Kolik lidí musí vždy zemřít zcela zbytečně, aby se sjednala náprava? China Airlines špórovala na výcviku i na revizních úpravách a odnesli to cestující. A to nemluvím o tom, že když Airbus o problému věděl, proč místo doporučení, prostě nevyměnil letové systémy rovnou? Bylo by to drahé, že... ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmm tak druhý pilot omylem ztisknul páku na průlet a průser byl na světě... Jj přesně pokud je automatika moc chytrá tak nepomůže nic... Opravdu nic a nehoda je na světě... Chudáci neměli šanci..! Nechápu proč Airbus prostě nenechal natvrdo opravit tuto chybu, i když o ní věděl z předchozích incidentů... No spíše šetřili peníze na úkor bezpečí... Na místo toho dali jen doporučení, které není závazné... :(((Prostě každý čeká na nehodu a pak to jde :))) Mimochodem ta slova, že "automatika vždy vyhraje..." byla opravdu mrazivá...! ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama