Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Senilný Kusturica v akcii alebo Kusturica si natáča svoju "českú komédiu z 90tych rokov". Jedno veľké nevkusné trápenie a to od odporného vizuálu, strašnej réžie, mizerných hercov (!), cez nezmyselný príbeh a primitívny humor až po akože myšlienku o tom, ako sú chudáci Srbi vykorisťovaní Američanmi a na ich strane sú len cirkev, alkohol, kurvy, zbrane a holohlaví kamaráti. Točil to fakt ten istý človek, čo točil Underground a Dom za vešanje? ()

pm 

všechny recenze uživatele

Na tématu střetu dítěte s krutým světem dospělých Kusturica v 80. letech mistrně vystavěl své první tři filmy. "Závětí" chtěl ale v duchu oddechové zábavy zjevně navázat na vynikající komedii "Černá kočka, bílý kocour", kde také využívá srbské maloměsto jen jako dobově topografickou kulisu bez snahy pojmenovávat společenské nešvary. Kriminalita, kterou zachycuje, má jen bavit karikováním postav, gejzírem výbuchů, pádů a primitivních (a pohříchu hodně hloupých) gagů v duchu němé grotesky. Škoda, že většinou nevtipných nebo jen prvoplánově vulgárních. Nejen společenskou kritiku, také poetiku a lásku k lidem, prosvětlující jeho dřívější tvorbu, někde zapomněl. Mikiho Manojloviće pak trestuhodně herecky nevyužil, pouze ho tlačí do karikatury, která ale nemá to opodstatnění co v "Undergroundu". Ano, film jako celek možná funguje, protože řemeslnou zručností lze maskovat prázdnotu. Pro mne je ale "Závěť" pouze smutným důkazem autorského selhání režiséra, okouzleného vlastními manýrami a egem, těžícího z předchozích úspěchů, vykrádajícího sebe sama a přitom neschopným cokoliv smysluplného divákům sdělit. (A to když jsem film v roce 2008 viděla, to jsem netušila, jaké peklo mi o dva roky později nabídne s Maradonou.) ()

Reklama

Angelino 

všechny recenze uživatele

Tradičný Kusturica. Naturalizmus, pudovosť, tradičný srbský vidiek, zbrane a dostatočne absurdný príbeh, aby ste odpustili všetky logické nedostatky. K tomu osvedčený Miki Manojlovic v roli hlavného zákeráka. Závet síce už tak nenadchne ako napríklad Underground, ktorý sa stal minimálne v mojich kruhoch kultovou záležitosťou, ale určite nesklame. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Emir Kusturica má u mne obrovskou výsadu v tom, že mu dokážu odpustit vlastně cokoliv. V prvé řadě nezdravou ztřeštěnost, která mi v jeho podání přijde nadmíru empatizující, nádherně grotesktní a nutno říci, že i těžko popsatelná reálie života. Dále mu s čistým svědomím odpouštím vlastně totožný průběh děje (v té nejobecnější rovině) u jeho posledních tří filmů. Co s však mění (díky bohu), je výběr jednotlivých hlavních ženských rolí a my chlapci si musíme přiznat, že Branka Katic (Černá kočka...), Natasa Solak (Život je zázrak) a nyní Marija Petronijevic mají absolutní schopnost nás přitahovat svojí přirozeností a vlastné i hereckým výkonem samotným , i za handicapu (nebo výhody?), že jde o jejich první roli. Přestože, že jsem asi nepředložil dost silné argumenty (záměrně neuvádím dobře známé - hudba, či typické kusturicovi originální gagy, nebo skvělou komediální mimiku všech představitelů) na to, abych si obhájil to, proč dávám vlastně jasnému čtyřhvezdičkovému bijáku 5 stars, nemůžu skrze tu veškerou empatii, která se dá z filmu přímo ždímat a při které je Vám do breku (a to ještě vůbec nevíte proč), hodnotit film jinak. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Olala tohle byla naprosto neskutecna super jizda. V podstate takovej typickej Kusturica, s originalnim pribehem, kterej tu ale vlastne neni vubec podstatnej a celej film je vlastne sled naprosto dokonalejch komedialnich scen. Ale pritom film drzi pohromade, rozhodne se nerozpada na jednotlivy sceny. Kdyz se dej odehrava na vesnici, prislo mi to jako takova pohodova letni komedie o jednom dedovi vynalezci a jeho vnukovi. A kdyz se dej presune do mesta, tak to zase pripomina trochu romantickou komedii a trochu beckovej akcni film. Protoze tady se dobrou tretinu filmu rube particka vymletejch mafianu s dvojkou holohlavejch, ne o moc chytrejsich, bratru a pouzivaj k tomu vse co jim pride pod ruku od pistoli, pres samopaly, tezky kulomety az po raketomety. Necekejte zadny krvavy jatka, on tady vlastne ani nikdo nechcipne, ale proste smes komedialne pojatejch prestrelek, spousty paradnich postav, skvelejch vtipku a naprosto fantasticky a misty dost urvany hudby dava dohromady skvelou komedialni jizdu, ktera paradne zvedne naladu a ty dve hodiny utecou jako nic. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))
  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)

Reklama

Reklama