Reklama

Reklama

Potupa

  • Pákistán Shame
Pákistán / USA, 2006, 110 min

Obsahy(1)

V červnu roku 2002 se konal v pákistáncké vesnici Meerwala soud" rady starších. Představitelé patriarchálního klanu Mastoi měli rozhodnout o způsobu potrestání mladého Shaqoora, jenž byl přistižen s ženou z vyšší mastoické kasty. Rodina ženy se cítila zneuctěna, a tak bylo rozhodnuto, že Shaqoorova rodina musí projít stejnou potupou. Příběh Mukhtaran Mai, Shaqoorovy sestry, jež se stala obětí klanové pomsty a byla znásilněna členy rady, se brzy objevil v mezinárodních médiích. Když totiž Mukhtaran Mai zjistila, že se jí ve vesnici ani v rodině nedostane žádného zastání, rozhodla se bojovat sama a její odvaha brzy pronikla i za hranice Pákistánu. Muži byli odsouzeni a Mukhtaran Mai se stala symbolem osvobozeného hlasu žen, jejichž práva jsou potlačována. Dokument se v retrospektivách vrací až na samý začátek celé kauzy a zároveň sleduje její průběh plný nadějí i zvratů až po současný život Mukhtaran Mai. Ta založila školu pro dívky a znovu bojuje za odsouzení násilníků, kteří byli navzdory rozsudku propuštěni. Její odvaha, víra ve vzdělání a práce pro rodnou vesnici ale nepolevují. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

hlína 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý pohled do Pákistánské kultury, kde se střídají pro evropana naprosto nepochopitelné obrazy místní mentality s poměrně uvědomělým pohledem části společnosti, která nahlíží na věci v mnoha ohledech podobně jako naše kultura. K dokumentu bych byl skeptický, pokud by nebyl natočen zevnitř samotnými pákistánskými obyvateli. Dle mého subjektivního názoru to je docela reálná výpověď.... ()

diogenés 

všechny recenze uživatele

nejde o to, zda vnímat příběh negativně či pozitivně....hlavní je uvědomit si, že Mukhtaran Mai je jednoznačně obětí..co se děje dál, to nepřímo ukazuje na naprostou propojenost dnešní společnosti.....případu se ujmou západní média a pákistánská vláda se činí...z Mukhtaran se stává tvář komerčních časopisů Time, Glamour...holywoodská smetánka jí tleská a sobě také...i tak klobouk dolů před onou negramotnou dámou, která ze své 'slávy' staví školy, a pomáhá ve své vesnici....o náboženských otázkách raději nemluvit... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak není snadné dobrat se v muslimské zemi (coby žena) spravedlnosti, není ani snadné vnímat Mukhtaran jako jednoznačně kladnou hrdinku. Z dokumentu mi nebylo jasné, jestli režisér pomoci rozhovorů s „druhou stranu“ usiloval vyvolat ambivalentní pocity, ty se každopádně dostavily. Aby plnily funkci varování před vynášením rezolutních rozsudků. Časté záběry beze slov a dlouhé proluky pomáhají dotvořit zneklidňující atmosféru země, kde ve věci zločinu a trestu mají buď jasno velmi, nebo velmi málo. O tu atmosféru, zdá se, šlo tvůrcům více než o nějakou záplavu informací. Po nich musíte zapátrat sami. 75% ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nejdříve k formě musím říci, že být to natočeno ve "vyspělé" části světa, bylo by nutné strhat tento počin, jež vyplňuje filmařské mezery fotografiemi, opakuje informace a neukazuje všechna zákoutí ani slova zúčastněných. Co do obsahu však přináší zajímavé svědectví a pro mě poznání hned ve dvou ohledech. Za prvé stále je v mnoha krajinách světa znásilnění vnímáno nikoli a priori jako ohavný čin násilníka, ale především jako potupa oběti a celé jeho rodiny. My bychom mluvili o zločinu a traumatu, v některých kulturách se hovoří hlavně o hanbě a zneuctění. Protože se to děje nejen v Pákistánu, ale též třeba v Kongu či zemích jižní Ameriky, evokuje to myšlenku, že tento postoj je univerzální (v rovině indivudální za tím stojí asi silné emoce v kombinaci se sociální či genderovou nerovností) a kdysi se tak nevyhýbal ani naším zeměpisným šířkám. Se vzděláním se však mění i myšlení a kultivují postoje a díky Bohu za společnost, v níž žijeme. Druhým poznatkem je pak to, že z každé lidské bytosti, i když jí chybí vzdělání a žije ve světě, kam ještě elekřina nedorazila, se může rázem stát celebrita a osobnost a potenciálem měnit celý svět! ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Promítáno v rámci Jednoho světa 2007. Mám poněkud smíšené pocity z toho, co chtěl tento dokument říci. Mukhtaran Mai je na jednu stranu vylíčena jako oběť údajného znásilnění, na druhou stranu jako self-made woman, která je ochotná se postavit tradičnímu vesnickému právu vendety. A třetí stranou je její vystupování jako mezinárodní lidskoprávní celebrity. A v těchto momentech bych filmu připsal (nechtěné) poukázání na způsob tvorby lidskoprávních celebrit, které jsou třeba pro manipulaci západních společností a sponzorů. Dalším problémem, který s dokumentem mám, že si nejsem jistý, nakolik je možné věřit obrazu, který se pokouší vytvořit. Ale cením si upozornění na problémy násilných vendet v některých vesnicích Pakistánu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama