Reklama

Reklama

Zkamenělý les

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Arizona žhne jako rozpálená pánev. Na tajném místě se ukrývá hledaný vrah Duke Mantee se svými rukojmími - spisovatelem Alanem Squierem, mladou Gabby Maple a dalšími. Mantee ví, že je hledán a že se kolem něj stahuje smyčka. V jedné sebezpytné chvíli dokonce připouští: "Vypadá to, že zbytek života budu mrtvej." (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Snímek, co dává Americe sežrat její nerovnoprávnost, vykořisťování a protivný lidský manýry a co předvádí největší paskvil v kontrastu postav, který prezentuje. Příběh se z 98% odehrává v restauraci benzínové pumpy v isolované díře Arizony, kde začíná zuřit písečná bouře, co sílí postupem filmu do enormních rozměrů (nutno říci, že atmosféra je 100% účinná). Jako písek je jasné a oslepující i všechno, čeho se dotýká. V první části balí pseudointelektuální Leslie Howard servírku Davisovou a ani o tom neví a hrozivě u toho žvaní. Jeho moralizování skutečně LEZE na nervy a místy nedává smysl (viz. spoiler). Potom přijde střet s neoholeným Bogartem, co vypadá jakoby vypil litrovku Jägermeistera a ještě se pořádně nemůže narovnat a většinu času sedí na židli a kouká, jak se pod ním fackují největší "esa" americké společnosti. Ironií je, že jeho postava symbolizuje pád desperátů a zároveň je pro něj vstupenkou do rolí mafiánů (s jejichž filmy se postupem času také protrhl pytel) a téměř ho zaškatulkovala do podobných rolí. Osobně jsem za Zkamenělý les rád a divím se, že se nevyskytuje ani v 1001 filmech ani jinde a je celkově takovej pozapomněnej. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivá krimi romantika, ktorá mi z odvrátenej strany pripomenula atmosféru filmu 'Bonnie and Clyde'. Pokiaľ ale v nej o akciu nie je núdza, základ tohto filmu je de facto celý založený na veľmi dôkladne napísaných dialógoch a znamenitých charakteroch postáv. Tie ale museli byť aj pre zjavnú monotónnosť a ťažkopádnosť deja zahrané veľmi presvedčivo a precízne, aby film ako celok dokázal zaujať. Humphrey Bogart vo svojej prelomovej roli, a nečudo že prelomovej, keď za tých pár minút, s pár slovami v scenári dokázal herecky tromfnúť aj (dovtedy viac známeho) Leslieho Howarda. Občas svieži závan humoru, inokedy zas nepríjemný závan sentimentu, ako celok však stál za to. 75%. ()

Reklama

El Indio 

všechny recenze uživatele

Herecký projev Leslieho Howarda a vůbec celá ta jeho postava mi šla už od začátku šíleně na nervy. A vzhledem k tomu, že to byla hlavní role, měl jsem docela problém ten film dokoukat. Učinil jsem tak pouze kvůli Bogartovi, který, jak se později ukazálo, byl taky to jediné, co zde za něco stálo. A pak vlastně ještě konec, který sice nebyl nijak objevný ani výjmečný, avšak pro mě byl po hodině Howardovo nesnesitelného žvanění velkým zadostiučením. Takže ve finále dvě hvězdy s odřenýma ušima. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

80 minút konverzácií a posledné tri minúty akcie.. Napriek tomu som sa nenudil, hoci celý príbeh sa odohráva v jednej reštaurácii uprostred arizonskej púšte. Keď Humprey Bogard ako najhladanejší vrah v USA rozprával svoje repliky, spomenul som si na Woodyho Allna a jeho výstup v Play It Again,Sam a musel som sa smiať:) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Predstavenie krásnych dialógov v jednej "opustenej" púštnej oblasti - krásne štylizované ateliéry. Bette Davis som videl teraz nedávno v Little Foxes a akokeby vidím úplne iného človeka. To svedčí o jej hereckom majstrovstve. A keď sa na jej vizáž povedalo všeličo, tu je skutočne krásna. Fakt, výborný film zo zlatej dielne Hollywoodu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Ve snímku absolvoval přelomovou roli Humprey Bogart, kterého si do role přál Leslie Howard. Na jeho obsazení trval Howard prý dokonce natolik, že zaslal studiu krátký telegram s textem "Trvam na Bogartovi. Zadny Bogart, zadna dohoda." Díky tomu byl nakonec protagonista také obsazen. Bogart a Howard se spolu objevili už v původní divadelní hře téhož jména a stali se velkými přáteli. (džanik)
  • Inšpiráciou pre postavu menom Duke Mantee (Humphrey Bogart) bol legendárny lupič John Dillinger. (beso74)
  • Rozhlasová stanica The Screen Guild Theater odvysielala 7.1.1940 polhodinovú adaptáciu tohto filmu, v ktorom si svoju úlohu zopakoval Humphrey Bogart. (beso74)

Reklama

Reklama