Reklama

Reklama

Dvojí život knížete Václava

(TV film)

Obsahy(1)

Svatý Václav patří bezesporu mezi naše nejvýznamnější národní hrdiny. Pod jeho sochou se lidé shromažďují v přelomových okamžicích dějin. Svatý Václav se stal pro náš národ symbolem. Jaký ale doopravdy byl? Jak žil a jaké byly vztahy v jeho rodině? A kde nalezneme kořeny svatováclavské tradice? Režisér Vít Hájek se za pomoci odborníků pokusil pod nánosem mýtů, legend, polopravd a historických klišé odhalit skutečnou tvář tohoto bezesporu velmi zajímavého muže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

otík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument a hlavně rozumný a historicky nezaujatý pohled na knížete Václava, ale nejen na jeho život, ale také i dopad na další politický vývoj země. K tomu je přidán i historický vývoj kultu sv. Václava jako patrona české země. Své názory poskytují především odborní historikové a archeologové jako např. Jiří Sláma, Petr Sommer, Josef Žemlička, Petr Kubín, Jan Frolík, Ivana Boháčová, Jarmila Čiháková nebo Jaroslav Šebek. Hudební složka: Václav Fiala ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře vyvážený dokument, který představuje osobnost svatého Václava ve vší možné šířku a pestrosti, jak nám historické prameny dovolují, a často přichází se zajímavými myšlenkami. Třeba že stačilo málo a zabít mohl Václav Boleslava (což domyšleno by znamenalo, že by se slavil svatořečený Boleslav), že je sice Václav představován skoro jako mnich, ale podle dobových zvyklostí musel mít ženu i děti, což se často opomíjí říct, atd. Zajímavá je ta rozpornost i v pozdějších dobách, kdy si sv. Václava přivlastnili katolíci i husité, nacisti i protinacistický odboj apod. Zajímavá historka o královské koruně, která nesměla a nesmí být znesvěcena nepříslušným jednáním, ale jistý Heydrich si ji dal na hlavu, no a víme, jak skončil. Snad jen prostřední část dokumentu trochu rozbředá dané téma, takže člověk ztrácí pozornost, ale jinak je to dobře natočené a vzhledem k minimu obrazového materiálu nakonec i dobře obrazově podložené. Plus komentář Petra Pelzera je pohlazením po duši, jako vždy. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající a svižná informace na odborné úrovni srozumitelná většině laických diváků. Reflektuje jak poslední archeologické objevy, tak i novější interpretace kronik a dalších záznamů. Stále sice nevíme, jak Václav žil a zemřel, ale závoj halící jeho osobu je zase o něco průhlednější. Skvělý dokument...100% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ano: dobře shrnuté závažné téma, ale proč tak zoufale nudně? Je to příběh sám o sobě plný napětí, krve, ideologie i zneužívání, tak proč nás příběhem provázejí špatně vyslovující historici vždy jen postávající u nějaké stavby? Chápu, že na to nebylo tolik peněz, kolik má na historické dokumenty třeba BBC, ale aspoň ten komentář mohli číst profíci. /7. 10. 12./ ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Že to je natočeno nudně bych ještě překousl. Že ale režisér tlačí diváka k jednomu stanovisku a tváří se, že je nanejvýš objektivní, tak to už akceptovat nehodlám. Vím, že tu jde o 1000 let starou věc, a leckdo se tak bude podivovat nad mým rozhořčením. Jenže když si budeme překrucovat dějiny, jaké asi budeme mít měřítko pro současnost? SPOILER (abych jen tak obecně neplácal, uvedu příklad): Sv. Václav bývá plísněn za svou poddajnost, protože platil tribut Sasům. V dokumentu říkají, že to byla tehdy v Evropě obvyklá praxe, tak jaképak copak. Jenže zapomněli dodat, že Václavův následník Boleslav tribut dlouho neplatil a politicky a hospodářsky nás dostal trochu dál, než kde jsme byli za Václava. - Nechápejte mě špatně, nechci tím snižovat obrovský význam sv. Václava nebo význam jeho diplomacie, jde mi o tento dokument: prý "odhaluje skutečnost pod nánosem polopravd". Tak proč ty polopravdy sám vytváří? ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama