Reklama

Reklama

Vysoké Tatry - Příroda zamrzlá v čase

(TV film)
  • Rakousko Universum: Zauberberge - Die Wildnis der Hohen Tatra (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Rakousko / Německo / Slovensko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Vysoké Tatry byly na Slovensku uznány za národní park. Nachází se v něm více než 300 štítů, mnohé nad 2500 metrů, romantická údolí bez přístupových cest, křišťálově průzračné říčky a lesy obývané vlky, medvědy a rysy. Pozorovat přírodu Vysokých Tater znamená nahlédnout do minulosti, vrátit se zpátky do dob, kdy koně tahali pluhy a stromy se kácely sekerou a ruční pilou, do časů, kdy Evropa byla divočinou a kdy se ještě po lesích potulovali predátoři. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (42)

Šakal 

všechny recenze uživatele

“Když (je) miluješ, není co řešit”. Spojením tatranských velehor (samotných štítů a zdejší flóry a fauny) a osoby jménem Pavol Barabáš snad ani tuctový (rozuměj neosobní) dokument vzniknout nemůže. [Navíc, když se vám při zdejších autentických záběrech, vybavují konkrétní místa (živé vzpomínky), může vás dokument ponechat chladným?] ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Podmanivá stylizace scén divokých skalních útesů či čarokrásných údolí mluví obrazem, včetně tradičních projevů folkloristické kultury. Zřetězení krás jednotlivých motivů slovenské krajiny zdánlivě působí nesourodě, ale ve výsledku jsou působivé. Nevšední půvab slovenské krajiny tu opravdu zazněl naplno. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

WOW. To je překrásná vizitka Slovenska. Určitě mnohem upřímnější a přívětivější než jakákoliv jiná komerce dané země. Mistr Barabáš opět nezklamal a diváka rozhodně nenechá chvíli vydechnout. Jelikož se o přírodu a turistiku zajímám, mám už "nastudováno" plno faktů, ale tento komentář mě nijak neučil, jen mě tak hladil po duši, tím "svojským" projevem. No a když se do tohoto dílka vešly i autentické záběry tatranské přírodní katastrofy, tak mě to skoro až dotklo a to jsem už zničená místa viděla.. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

"Lidé vzdávají díky za to, že jim Bůh dovolil dožít se svátků jara... " Hmm, jsou snad tatranští horalové pohani? Žádné svátky jara, ale Velikonoce a velikonoční mše svatá, pane režisére! - Podobný "přehmat" je v dokumentu dokonce dvakrát! V těchto místech jinak velmi zdařilý snímek ztrácí na své profesionalitě. Škoda! ()

Los 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, který má z mého pohledu jen malinké chybičky, např. bych do podobného dokumentu nezařadila vsuvky o lidových tradicích. Všechny ty kostely, modlitby a jejich kroje dle mě nemají příliš velkou spojitost s krásou hor. Vždy mě taková scénka velmi vyrušila a jen jsem netrpělivě čekala, až skončí. Ovšem většinou dokument natáčel jen krajinu a těch několik krásných savců, pro které jsou Tatry domovem. Tyto záběry neměly chybu, stejně jako hudba, která je doplňovala. Nedovedu si představit, že bych se šla projít do hor a nejednou potkala smečku vlků, asi by to byl zážitek na celý život. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímka získala Cenu ministra kultúry SR 2008 za najlepší film. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno