Reklama

Reklama

Vysoké Tatry - Příroda zamrzlá v čase

(TV film)
  • Rakousko Universum: Zauberberge - Die Wildnis der Hohen Tatra (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Rakousko / Německo / Slovensko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Vysoké Tatry byly na Slovensku uznány za národní park. Nachází se v něm více než 300 štítů, mnohé nad 2500 metrů, romantická údolí bez přístupových cest, křišťálově průzračné říčky a lesy obývané vlky, medvědy a rysy. Pozorovat přírodu Vysokých Tater znamená nahlédnout do minulosti, vrátit se zpátky do dob, kdy koně tahali pluhy a stromy se kácely sekerou a ruční pilou, do časů, kdy Evropa byla divočinou a kdy se ještě po lesích potulovali predátoři. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (42)

vander19 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci počin Pavola Barabáša, pri pohľade na tieto zábery som si povedal konečne niekto profesionálne a nádherne zobrazil slovenskú prírodu. Tatry mi tam pripadajú ako veľhory, ktoré vídame v každom svetovo známom dokumente. Profesionálne zachytené žitie a fungovanie všetkých zvierat od medveďov až po svište. Kamera klobúk dolu. Hmm vážne to nerobilo BBC??:-) ()

Los 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, který má z mého pohledu jen malinké chybičky, např. bych do podobného dokumentu nezařadila vsuvky o lidových tradicích. Všechny ty kostely, modlitby a jejich kroje dle mě nemají příliš velkou spojitost s krásou hor. Vždy mě taková scénka velmi vyrušila a jen jsem netrpělivě čekala, až skončí. Ovšem většinou dokument natáčel jen krajinu a těch několik krásných savců, pro které jsou Tatry domovem. Tyto záběry neměly chybu, stejně jako hudba, která je doplňovala. Nedovedu si představit, že bych se šla projít do hor a nejednou potkala smečku vlků, asi by to byl zážitek na celý život. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Příroda panenská tak, že se tají dech. Zvířata divoká tak, že lze těžko uvěřit. Dokument je výborně vyvážený a kromě fauny a přírody zprostředkovává také překrásný folklór polských a slovenských horalů a jejich tradiční životní styl. A taky muže, co zásobují vysokohorské chaty nošením beček na svých zádech. Wow. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako som už písal, Pavol Barabáš točí najlepšie dokumenty, ktoré ma (skoro) vždy "dostanú"...Tatry sú nádherným poetickým dokumentom (ku ktorému patria aj tie komentáre a tradície!), ktorý by som dokázal pozerať aj oveľa dlhšie. Opäť raz musím povedať RESPECT (odporucam pozriet "making of"), či už k filmárskemu umeniu tímu, ktorý tento dokument natočil alebo Barabášovi ako osobnosti... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Kto bol frustrovaný 11 minútovým dokumentom "Tatry mystérium" si tentokrát môže prísť na svoje. Barabášova "Tatry sága" pokračuje....K2 studio vyprodukovalo náučný dokument, kt. svojou krásou vtiahne diváka do prostredia našich veľhôr a do života fauny a flóry. Vždy som obdivovala kameramov, ktorí sa tak blízko vedia dotknúť života živočíštva a filmárov, ktorí ho dokážu tak poeticky sprostredkovať, v tom je Barabáš slovenským unikátom. Najocenitelnejšia je snaha, vytrvalosť, odhodlanie a nadšenosť tímu, kt. sa podielal na tvorbe tohto dokumentu, pretože zmanažovať natáčanie v takých podmienkach a s takými hercami akými sú zvieratá chce "vyššie" režisérske zručnosti. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímka získala Cenu ministra kultúry SR 2008 za najlepší film. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama