Reklama

Reklama

Vysoké Tatry - Příroda zamrzlá v čase

(TV film)
  • Rakousko Universum: Zauberberge - Die Wildnis der Hohen Tatra (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Rakousko / Německo / Slovensko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Vysoké Tatry byly na Slovensku uznány za národní park. Nachází se v něm více než 300 štítů, mnohé nad 2500 metrů, romantická údolí bez přístupových cest, křišťálově průzračné říčky a lesy obývané vlky, medvědy a rysy. Pozorovat přírodu Vysokých Tater znamená nahlédnout do minulosti, vrátit se zpátky do dob, kdy koně tahali pluhy a stromy se kácely sekerou a ruční pilou, do časů, kdy Evropa byla divočinou a kdy se ještě po lesích potulovali predátoři. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (42)

Los 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, který má z mého pohledu jen malinké chybičky, např. bych do podobného dokumentu nezařadila vsuvky o lidových tradicích. Všechny ty kostely, modlitby a jejich kroje dle mě nemají příliš velkou spojitost s krásou hor. Vždy mě taková scénka velmi vyrušila a jen jsem netrpělivě čekala, až skončí. Ovšem většinou dokument natáčel jen krajinu a těch několik krásných savců, pro které jsou Tatry domovem. Tyto záběry neměly chybu, stejně jako hudba, která je doplňovala. Nedovedu si představit, že bych se šla projít do hor a nejednou potkala smečku vlků, asi by to byl zážitek na celý život. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Podmanivá stylizace scén divokých skalních útesů či čarokrásných údolí mluví obrazem, včetně tradičních projevů folkloristické kultury. Zřetězení krás jednotlivých motivů slovenské krajiny zdánlivě působí nesourodě, ale ve výsledku jsou působivé. Nevšední půvab slovenské krajiny tu opravdu zazněl naplno. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako som už písal, Pavol Barabáš točí najlepšie dokumenty, ktoré ma (skoro) vždy "dostanú"...Tatry sú nádherným poetickým dokumentom (ku ktorému patria aj tie komentáre a tradície!), ktorý by som dokázal pozerať aj oveľa dlhšie. Opäť raz musím povedať RESPECT (odporucam pozriet "making of"), či už k filmárskemu umeniu tímu, ktorý tento dokument natočil alebo Barabášovi ako osobnosti... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vysoké Tatry jsou boží, byl jsem tam 3x a velmi jsem si je oblíbil. Tento dokument se mi ale moc nelíbil. Obrazově to je pěkný, ale obsahově poměrně chudý dokument. Je tam toho moc a ničemu není věnována dostatečná pozornost. Měli to možná víc tematicky ukotvit a ne míchat zvířátka a hned na to tam dávat folklórní akce. Já osobně bych třeba nejvíce uvítal dokument o turistice nebo turistických centrech v Tatrách. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tatranská príroda je prekrásna, dokumentárne zábery krásne, bohužiaľ opis divočiny je taký strnulý, pomalý, kamera statická...presne duchu nemeckých, či skôr rakúskych prírodopisných dokumentov. Keď to porovnám s produkciou BBC, tak je to o dosť horšie, ale kedže je to naše - slovenské a meno Barabáš si zaslúži rešpekt, prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu. Hodnotenie: 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímka získala Cenu ministra kultúry SR 2008 za najlepší film. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama