Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Demytizace amerického snu, ve kterém jsou všichni bohatí a úspěšní podvodníci a lháři, kteří si cestu na vrchol ulehčili steroidy. Není to tak útočné jako u Michaela Moora, ale taky to není tolik tendenční a podlézavé diváckým emocím. Bell se umí chytře vyptávat a vyvozovat z toho jasné závěry. Škoda toho, že mu trochu uniká filmařské řemeslo, kdy by mohl popustit uzdu střihačským nůžkám, protože po hodině se už víceméně opakuje stále dokolečka a posledních dvacet minut nefalšovaně nudí. Ale stejně… byť to dojem zanechá, arnoldovskou ikonu to nesmaže. 3 a ½. ()

Karlos10 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dokument o fenoménu jménem Steroidy. Mnoho faktů a mýtů o těchto látkách, o kulturistice a vlastně i o povaze lidí se dozvíte v tomto zajímavě podaném příběhu jednoho nadšence. A právě v tomto snímku jde krásně vidět hloupost nás lidí jak uvěříme všemu, co slyšíme v televizi nebo kdekoliv jinde. Povinnost pro každého nadšence do posilování a také pro ty, kteří sou tak hloupí a říkají něco o věcech, kterým ani z malé části nerozumí. 80% ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Moorovsky vtipné a satirické, ale méně vypočítavé, objektivnější a hlavně osobnější. Toto není jen film o Americe a obžaloba její posledností vítězi. Toto je smutný a místy až brutální pohled do zrcadla pro členy rodiny Chrise Bella. Režisér poukazuje na jejich slabosti, závislosti, životní očekávání a především životní prohry. Když otec řekne synovi, že jeho bratra považuje za "screw-up" a pokud se nestane zázrak tak ho určitě časem najdou mrtvého...to je celkem drsný. Točit o sobě i svých nejbližších a rodinné problémy obnažit před světem...to chtělo od Chrise Bella kuráž. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

dokument odrážející americkou mentalitu, Chris Bell na to šel po Moorovsku: sympaticky a nenuceně předhazuje dotazy, které jsou kolikrát dost rýpavé, kolikrát nutí k zamyšlení. Sám sebe porovnává se svými bratry - každý z nich se vydal jinou cestou a každý z nich vidí svou životní výhru v něčem jiném. V této osobní složce je podle mě největší síla tohoto dokumentu, protože ač jsou ostatní fakta zajímavá, v důsledku nepředkládají nic až tak šokujícího či objevného. Amíci jsou prostě národ pokrytců, kteří chtějí před všema vypadat děsně cool a bezchybně, přičemž jim jejich vlastní zaslepenost (a demence) při honbě za dokonalým vzhledem brání vidět důsledky jejich činů a sobeckosti. Za nejlepší scénu považuji sundavání fotek Arnolda ze zdí Golden Gym "He's a traitor, man...":). ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Chris Bell: - "V kultuře, kde druhé místo znamená být první mezi poraženými, jsou skuteční hrdinové ti, kteří vyhrávají za každou cenu." & Chris Bell: - "Tohle je Amerika. Jsme nejlepší země na světě. Můžete nám říkat národ na steroidech. Ale co ty dlouhodobé vedlejší účinky? Pro mě a mé bratry nejsou steroidy problém. Jsou jenom dalším vedlejším účinkem toho, že jsme Američané." ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno