Reklama

Reklama

Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin?

(festivalový název)
  • Francie Where in the World Is Osama Bin Laden ? (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrce Super Size Me hledá Usámu... Na své cestě přes Saúdskou Arábii až nakonec po Pákistán se snaží přijít na to, co si obyčejní Arabové o tomto muži myslí. Někteří ho obdivují, ale někteří ani nevědí, kdo to je. Na největší nepochopení ovšem narazí v Izraeli, kde při jeho tradiční otázce, kde najde Usámu, lidé vyhrožují, nechtějí se s ním bavit a poté málem ani pustit zpět ke svému autu... (Corey)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Toto neberu...Spurlock si udělal výlet po arabských zemích a ptá se "Kde je bin Ladin". Nástup má film impozantní, je vidět že Super Size Me mu pomohlo ve shánění peněz na rozpočet. Hledání Usámy ve stylu PC hry a počítačové aminace jsou promakané, vtipné...Ale forma film nezachrání, u dokumentu je důležitý obsah a tam je problém:-/ Nic nového, zajímavého Spurlock nezjišťuje a na konci nám všem slavnostně sdělí, že lidé na celém světě jsou vlastně stejní a chtějí to samé - to nejlepší pro své rodiny a blízké. Jinak se s nimi dá pokecat, žertovat, smát se...To je na dokument žalostně málo:-/ ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tancující animovaný Usáma… Začíná to jako úlet. Časem se ale ukáže spíše jako sociální sonda mezi různými národy. Spurlock jede do Maroka, Izraele, Saudské Arábie a dalších zemí. Zpovídá obyvatele a dozvídá se jejich názory na USA, Terorismus a prodejce koberců se třeba zeptá, jestli neviděl Úsamu. V Izraeli je svědkem domnělé bomby, nakonec se ukáže, že v kufříku jsou růžové bikiny. Takové hrozby nastávají až 9x denně. Spurlock na konci pochválí na dálku ovládaného robota, a ten mu na oplátku zapípá jako R2D2. Jeden z nejzajímavějších vážných okamžiků pro mě byl rozhovor s dvěma 18letými Saudy, kdy se jich ptá na názory. Aniž chlapci skoro cokoli řeknou, učitelé celou akci zastaví. Spurlock dostane radu, ať se Usámu zeptá jeho blízkých. Otevře staré dobré Zlaté stránky a chce začít obvolávat jméno "Laden". Narazí na Bin laden aviation agency. Jak paradoxní a ohromně trefné! Takových dokumentů je velmi málo, i když neukazuje nové šokující věci, nezahlcuje nás na první pohled zajímavými ciframi a fakty jako Moore, minimálně ale ukáže mnoho míst a tváří a rozhodně se nejedná jen o další díl Cestománie na téma Blízký východ. Občas jsem s tvůrcem cítila, je totiž docela smutné a tristní navštívit několik zemí a slyšet, že mnoho lidí nenávidí zemi, ve které jste se narodili a v níž žijete. Docela drsná je scéna, když do Spurlocka šťouchá jeden postarší Žid a křičí na něj Go off!, pak útočí i na policistu, aniž by mi kdokoli cokoli udělal. A na závěr ještě jedna poznámka. Doporučují k tomu anglické titulky, pokud neovládáte arabštinu a další jazyky, překlad odpovědí respondentů chybí. Ovšem Spurlock často dotazovaným pokyvuje hlavou, jako kdyby jim po svém mini jazykovém kurzu rozuměl:) ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem zjevně nepochopila smysl celého filmu. O co teda vlastně šlo? O Usámu rozhodně ne. Na světě je tisíce "banálnějších" věcí, se kterými děti denně přicházejí do styku, a ač třeba neumírají, jsou pro ně více nebezpečné než konflikty na Blízkém východě. Nafouknutá megagigantická bublina kterou z Talibanu a Ládina dělají média, vynáší jeho osobu do výšin a dělá z něj kult a mýtickou postavu oblopenou aurou tajemna (a díky tomu se mu daří získávat nové stoupence). Celý film je pro mě jedna hnusná lež, protože místní, cizinci (a ještě na kameru!!!) nic podstatného neřeknou a pravděpodobně se dozvíte buď nic (návštěva chlapecké muslimské školy byla opravdu roztomilá) nebo opak toho co si skutečně myslí. Jestli se musí natočit dokument jen kvůli tomu, aby se Amíkům ukázalo a aby prozřeli, že muslimové jsou taky jenom lidi se svými potřebami a touhami, tak to je mi jich opravdu líto. Možná hodnotím moc přísně, ale nemůžu si prostě pomoct. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Už od traileru jsem od toho čekala nějaký pseudokument, kde si bude Spurlock hlavně utahovat z neschopnosti americké vlády. Ze začátku to tak opravdu je a je to fakt vtipný. Pak se to ale stočí k nečemu, kde se autor snaží dokola vysvětlit, že ne všichni z té 1 a půl miliardy muslimů jsou zlí. Což je snad ale každému jasné. V tomhle momentě by to člověka asi začlo nudit, Spurlock na to ale jde fikaně. Objede půlku zemí ze Středního východu a ukazuje, že někde vládne chudoba, jinde cenzůra a někde ani neví, kdo to ten Osama je. Dokument který s humorem a pouhými rozhovory s obyčejnými lidmi dokázal poukázat na to, co se jiným "vážným" dokumentům nepodařilo. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tak poprvé a snad naposled šlápl Morgan Spurlock vedle. Dokument o hledání Usámy Bin Ládina má několik vad. Za prvé je v tuto dobu už mrtev a tak nemá smysl tento dokument vidět. Další vadou je přílíšná snaha se předvádět. Američan Spurlock se zeptá v Saudské Arábii studenta, co říká na Izrael. Následně se ukončí rozhovor a vyhodí ho ze školy. Co čekal? Takto však si počíná pořád. Spurlock si totiž po celou dobu počíná jako průměrný redaktor televize NOVA. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama