Reklama

Reklama

Shen nu

Čína, 1934, 85 min

Režie:

Yonggang Wu

Hrají:

Lingyu Ruan

Obsahy(1)

Film o sociální nespravedlnosti v Číně a oddané mateřské lásce. Příběh o obyčejné ženě ze Šanghaje, která si v noci vydělává jako prostitutka, ale ve dne je milující matkou, ochotnou obětovat se pro svého syna. Jednou narazí na "Bosse", který chce být jejím pasákem. Snaží se marně uprchnout z jeho spárů a ze světa prostituce. Nakonec ale zůstává opět kvůli svému synovi, aby zajistila finanční prostředky na jeho studium. (meteleskum)

(více)

Recenze (5)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V hlavni roli ikonicka Lingyu Ruan, holka, ktera spachala sebevrazdu ve 24 letech, a na jejimz pohrbu (kde pruvod cital pres 300 tisic ucastniku, a meril temer 5 km) spachaly sebevrazdu dalsi 3 zeny. Velikanska hvezda cinske kinematografie...krasna a zvlastni. Film je typickym socianim dramatem, osamela zena bojuje za lepsi zivot pro sveho maleho syna. Zapletka neni slozita a film pusobi pekne, svizne a ciste. 4+ ()

meteleskum 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka: Lingyu Ruan. Další: Zhizhi Zhang, Huaiqiu Tang, Junpan Li, Keng Li. Herečka v hlavní roli například spáchala posléze sebevraždu na meetingu Mezinárodního dne žen v Číně. K filmu patří říct jen to, že je to pečlivá psychologická drobnokresba z okraje společnosti z roku 1934, s červenou knihovnou to nemá ve strougyho pejorativním smyslu společného vůbec nic, více tak spíš s drsným naturalismem nebo tak nějak...:) ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jestliže v období mezi založením ČLR a počátkem Kulturní revoluce (tedy v době, kdy tvořila 3. generace) podléhaly čínské (nejen) sociálně-kritické filmy předběžné cenzuře, která vedla k zviditelňování politické linie na úkor zájmu o emocionální prožitky postav, levicové filmy 2. generace (které se musely vypořádávat s cenzurou nacionalistického Kuomintangu) na to šly přesně naopak a sociálně-politickou kritiku skrývaly za melodramatické příběhy, z nichž emoce jen prýští. A Bohyni se přes její stáří s výrazovou i vypravěčskou jednoduchost skutečně nedá upřít, že dovede stále efektně zapůsobit i na emoce diváka. Krom zkušeného režiséra Yongganga Wu je to zásluha výborných herců, mezi nimiž pochopitelně vyniká slavná Lingyu Ruan v roli hlavní hrdinky. Důvody její popularity a statutu největší hvězdy "zlaté éry" čínské kinematografie se věru chápou snadno - to děvče je prostě k zulíbání. Minimálně k němu. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sociálně kritické drama s myšlenkovou složitostí na úrovni červené knihovny ukazující, že vztah pasák-prostitutka a společenský odsudek fungoval bez ohledu na místo a dobu vždy stejně a vždy vede ke stejně tragickému konci. A postava kladného hrdiny se srdcem naplněným smyslem pro spravedlnost se evidentně nevyskytuje pouze v amerických sladkobolných filmech... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Príbeh krásky pochybnej povesti a jej syna je síce značne melodramatický a aj dosť naivný, no je svojim spôsobom tak podmanivý, že si ma postupne získal. Podmanivé je najmä herectvo krásnej Yonggang Wu a tiež obraz, s použitím pôsobivých efektov (rozostrenie, dvoj-expozícia). ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama