Reklama

Reklama

Kde se valí kameny

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Dokumentární film Josefa Urbana a Dana Krzywoně Kde se valí kameny připomíná události, které se odehrály v Leštině, malé obci na břehu řeky Moravy, na jaře roku 1945. Poté, co Němci, prchající před sovětskou armádou, zabili několik nevinných leštinských občanů, došlo k následné etnické mstě, jíž padly za oběť téměř dvě desítky občanů německé národnosti, vesměs dělníků z blízkého kamenolomu. Ani po více než šedesáti letech nejsou známi všichni viníci masakru, žádný z aktérů nikdy nestál před soudem. Nad Leštinou a jejími obyvateli dodnes leží stín tehdejší tragédie. A někteří, ať již účastníci či svědkové, stále ještě nemají jasno v pojetí kolektivní viny... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Otřesný zážitek. Dnes si opravdu každý drzý samozvaný rádoby >dokumentarista - historik< může protlačit svoje výplody do veřejnoprávní televize? . . . A já tady neodsuzuju obsah(!) - čili nějaký popis historických událostí, který v podobě jakéhosi komentáře ověřitelných faktů by vystačil tak na 10 minut času... . . . Takže pozveme partu kamarádů ke všemu ochotných ochotníků a budeme si hrát. Do toho vmícháme plky bůhvíkoho, kdo má najednou po šedesáti letech bystrou paměť a bláboly jakýchsi >informovaných< současníků a místních mudrlantů senilního věku a vyblejeme skoro hodinu jakési pseudodokumentární materie, doražené podivnou pseudolyrickou i místy až odpudivou hudbou... A do toho se šklebí nějací malí smradi (ano - rozjívená děcka!) a lítá kamení... . . . CO to je toto??? To už dramaturgové ČT naprosto ztratili soudnost? . . . Odpad bez milosti, to je děs a běs, valící se do (z) análů televize takzvané >veřejné služby< . . . . Předpokládám, že se zase pár drzounů (dle závěrečných titulků jakási "Denali AC Co" - vygůgli si ty vykuky každý sám!) na tomhle >homevideu< pěkně napakovalo z peněz SFČRPPRČK, jiný důvod výroba tohoto >pořadu< nemohla mít! - - - - - (Poprvé nevěříce vlastním očím sledováno 17.5.2011 na >uvaleném prostoru< , hodnocení 23., naprosto znechucený komentář zde jako sedmý - 17.5.2011) ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Násilí plodí násilí! To je známá pravda, kterou tento dokument beze zbytku potvrzuje. Dosud neustanovený pitomec totiž neudržel nervy a zastřelil jednoho z německých vojáků prchajících z války domů. Místo oslav odchodu germánských vojsk přišla pomsta v podobě zavraždění pěti Čechů, což přineslo ještě brutálnější útok na německé civilisty. Nikdo za tato zvěrstva nebyl potrestán a já, bohužel, musím konstatovat, že k takto zajímavému tématu se dal natočit výrazně lepší dokument. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že tento dokument odhaluje, kolik černého je v lidské duši. U někoho je tato "černá" vlastnost celý život schovaná někde v koutku, někdo potřebuje roznětku pro její aktivaci. To se právě stalo v Leštině, v malé vísce u Šumperka. Nejvíc tristní mi připadla vlastně příčina toho všeho, kdy na prchající německou kolonu "kdosi" třikrát vystřelil a zabil jednoho z vojaků. Němci se pak pomstili a krutě ubili a nakonec zastřelili pět místních, kteří měli jen tu smůlu, že byli ve špatné chvíli na špatném místě. Následovala krutá odveta ze strany vesničanů, ovšem ta nebyla obrácena na vojáky nebo gestapáky, ale na sudetské Němce, se kterými ve vesničce dlouhá léta žili. Ještě bych snad přivřel oko, kdby šlo o afekt, ale když si pro ně chodili domů, pak je donutili vykopat si hrob a nakonec je utloukli železnou tyčí a kameny a té mladé ženě uřezali prsa, rozřezali ústa, vyřízli oči a nechali ji vlastnímu osudu... Ten, kdo to vlastně celé spáchal svými třemi bezvýznamnými výstřely, se dodnes nepodařilo vypátrat. Asi hrdina schovaný za pecí co čekal, zda to vyjde - nevyšlo to, tak se nepřiznal a není hrdina... Byla to dost silná káva, a to jsem viděl už hodně dokumentů. Dokument se mi líbí i v tom, že nehodnotil (ošlivý germán, chudáček našinec), na druhou stranu by to chtělo nůžky a vystříhat ty opakující se záběry odstřelů lomu - nebo vysvětlit, proč to tam je, to jsem nepochopil. Jinak moc podařený dokument. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

To byl přímo ukázkový dokument, autoři nechali velmi citlivě promluvit obě strany, sami nic nehodnotili. Ve výpovědích zúčastněných bylo krásně vidět, kam se posunulo současné hodnocení poválečných tragických událostí. Posunulo se správným směrem. Ne do druhého extrému. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Leština je nedaleko Šumperka a tamější masakr nevinných německých obyvatel je dodnes podobně citlivý jako případ bludovského Habermanna. Je dobré si povšimnout, jak pan Sitte mluví o vraždícím komandu v okamžiku, kdy teprve těla pěti leštinských obětí převáželi zpět do obce (a žádného Němce dosud nezabili), a toho zarytého komunisty, který nakonec přizná, že byl v sedmnácti u toho, když byli němečtí spoluobčané bestiálně ubíjeni. Válka v drtivé většině lidí probouzí to nejhorší a první (i poslední) obětí bývá nevinnost. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Dokumentově zpracované na 90%, jediné co v tomto dokumentu odsuzuju je dobové vypracování toho, jak to bylo (nebo zhruba mohlo být) 40% a nejvíc co mě rozčilovalo (zbytečné natahování) byly záběry na tu skálu a výbuchy v kamenolonu, prostě trapný 0%. Když to sečtu, tak celkově dávám 50%. ()

Reklama

Reklama