Reklama

Reklama

Futbaloví chuligáni

(seriál)
  • Velká Británie Football Hooligans International
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2007, 10x40 min

Obsahy(1)

Všetci vieme, že futbaloví výtržníci - rowdies - sa zrodili vo Veľkej Británii. Ale nepekná, násilnícka stránka tejto nádhernej hry sa brutálne prejavuje aj inde, veď futbalové násilie prekvitá vo všetkých krajinách sveta. Program "Football Hooligans International" uvádza Danny Dyer, hviezda filmu Football Factory Danny Dyer, ktorý nám predstaví historickú i súčasnú tvár futbalového násilia vo Veľkej Británii. Danny bol fascinovaný touto témou, čo ho viedlo k rozhodnutiu vytvoriť prieskum výtržníctva ako jedinečnej subkultúry. Z tejto unikátnej perspektívy sa divák vydá na cestu do brutálneho a niekedy bizarného sveta futbalového výtržníctva. Počas cesty okolo Európy a Južnej Ameriky sa Danny stretne s firmami a preskúma sociálne stránky problému chuligánstva, ako ich formovali mestá, kde násilníctvo vzniklo, a to kultúrnu integráciu, cudzie spôsoby chovania sa alebo kultúru užívania drog. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Pre každého futbalového nadšenca, či už z radov pasívnych fanúšikov z pohodlia obyvačiek alebo tých priamo zúčastnených v kotloch svojich klubov, je tento dokument povinnosť a radosť sama o sebe. Výpovedná hodnota celého projektu mi ešte viac dáva za pravdu, že bez futbalu a vyvádzania na tribunách si už svoj život asi ani neviem predstaviť. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Výborný zpracování materiálu okolo hooligans. I průvodce Danny Dyer mi tam sedí. Díly mám seřazené, tak jak jsem je viděl. První díl - Balkán: A co taky čekat od země, kde se vše trhá díky válečnému konflikt. Ani si nedovedu představit, co by se dělo při střetu Chorvatsko - Srbsko. Fascinuje mě, že tady někteří fanoušci vůbec nemají zájem o fotbal. Takový nechápu. Druhý díl - Turecko: Tady se hlavně pořád zaměřuje na průšvih s ubodáním dvou fanoušků Leedsu. Ale rivalita mezi Galatasarayem a Fenerbahce musí být obrovská, ta atmosféra na stadióně musí být pekelná. Je tu zmíněná i kultura nožů. Docela se divim, že někteří fotbalisti sem jdou hrát dobrovolně. Třetí díl - Holandsko: Aneb pohled na rivalitu mezi Ajaxem Amsterdam a Feyenordem Rotterdam. Nahlédnutí do země, kde po sobě hází zápalné lahve, bomby a nejrůznější druhy pyrotechniky. No vážně jsem rád, že tohle k nám nedorazilo. I když policajti vypadali, že to před a během zápasů zvládají. Díl čtvrtý - Argentina: Tohle je úplně jiný svět, člověk z Evropy to nedokáže pochopit. Fanoušci jsou tady opravdu dvanáctým hráčem. Ale přiznám se, že taktice - přerušit zápas, abychom nedostali víc gólů - tomu nerozumím. Díl pátý - Itálie: Jedna z opravdových bašt fotbalu. Rozebírá se tady hlavně Juventus a Atalanta Bergamo. Opakují se tady průšvihy, jako zápas Juventus - Liverpool, nebo smrt italského policisty. Řeč přijde i na Paola di Cania a Danny si vyzkouší přebíhání při derby Lazio - AS. Docela originální nápad. Díl šestý - Brazílie: A další bláznivý fanoušci se představují. Brazilští Torcidas nesahají daleko pro zbraně a střelba na autobus soupeřů je očividně na denním pořádku. Jinak opět se rozebírají oběti a hlavní kluby a fankluby země. Po této epizodě jsem docela šokovaný, tady bych se na fotbal na 100% nevydal. Díl sedmý: Polsko: Vznik Hooligans s v sousedním Polsku. Debry Cracovia - Wisla. Krakow - Město nožů. Jo, o polácích víme, že jsou ostrý kluci, jen to vidět kolikrát, když vyrazí jen tak na Baník. Ale nůž hozenej na hráče, to je mazec. Jinak jako v každé zemi jsou tady zmíněné problémy, pobodání a ubodání. Díl osmý: Rusko: Ruské gangy hooligans taky nevypadají zrovna mírumilovně. Logické zastávky Moskva a Petrohrad. JIná země, ale alespoň částečná Fair play domluva. A docela mě překvapila dívčí hooligans skupina. Díl devátý: Skotsko: Co čekat jiného než Celtic x Rangers. Náboženství dělá své. Tohle není obyčejné derby a ty události co se tam dějou, by m ani už neměli překvapit. Dobrej je Alex Fergusson za mlada a Aberdeen. Díl desátý: Anglie: Kolébku fotbalu a také hooligans jsem si nechal na závěr. Story o vzniku anglických starých firem. ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Pokud nejste fanoušek fotbalu, neskýtá pro vás tento dokument moc zajímavého. Díl s magorem, který se chlubí tím, jak na hřbitově znásilnil jiného fanouška do prdele, mě utvrdil v tom, že extrémy v jakékoliv podobě jsou škodlivé a že ultras jakékoliv klubu jsou ve veliké míře jenom tupý primitivové. 61% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Výborný guide po fotbalových firmách v různých koutech země. Po velkém úspěchu první epizody, která pojednávala o anglických hooligans, se k názvu Football Hooligans připojilo International a moderátor tohoto projektu Danny Dyer nasedl s celým crew do letadla, aby nám mohl ukázat, jak to chodí v takových společenstvích napříč spektrem nejen národním, ale i kulturním či sociálním. Pro tyhle lidi není fotbal jen sportem, je pro ně jednoduše vším, dýchají ho, žijí jím a klidně by za svůj klub položili i život. Dyer, který se osvědčil už v tématicky stejném filmu The Football Factory a který je sám velkým fotbalovým fanouškem (klubu West Ham United) je tou správnou osobou, která nám tento pro spoustu lidí nepochopitelný a bizarní svět představuje. United Till I Die!!! ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Unikátní projekt, který vás vtáhne přímo doprostřed světa fotbalových výtržníků. Laikovi může připdat, že se všude na světě jedná o to samé, ale opak je pravdu. Každá z 10 představovaných zemí má v oblasti hooligans svá specifika. I když se pokládám za fotbalového znalce a o nenávisti jednotlivých klubů (Celtic x Rangers, Feyenoord x Ajax...) toho vím skutečně hodně, tento dokument mi i tak řadu věcí osvětlil. Tvůrci si zaslouží vyhrát nějakou cenu pro dokumentární filmaře-ono totiž není jen tak, zajistit, aby si vůdci skupin připustili Dannyho k tělu a otevřeně s ním mluvili o své vášni. Oceňuji jak autentičnost, tak také objektivitu-Danny se vždy snaží navázat dialog s oběma nespřátelenýmy tábory. Za tento dokumentární cyklus jsem neskonale vděčný, něco takového na našich obrazovkách chybělo. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama