Reklama

Reklama

Písničkář, který nezemřel

(TV film)
  • USA Immortal Balladeer of Prague, The

Obsahy(1)

Česko-americký dokument, v němž pátrá Hašlerův syn Thomas v doprovodu spisovatele Arnošta Lustiga po rodinné historii... Karel Hašler se narodil 31. října 1879 v Praze. Od kočovné společnosti se dostal do Národního divadla. Účinkoval i v různých kabaretech a varieté (Lucerna, Rokoko). Po vzniku Československa několik let vedl Lucernu a založil v Praze velkou revue. Písničky začal skládat již před první velkou válkou pod vlivem svého švagra Rudolfa Frimla. Jeho písně se rychle staly velmi populární nejen pro výrazný patriotický obsah a lásku k Praze, ale také kvůli krásným melodiím a ironii vůči politikům. Mnohdy mu prý stačil jeden den, aby o nějakém dalším skandálu složil a nazpíval novou píseň a brzy ji zpívala celá Praha. Postupně se stal populárním kabaretiérem a jeho úspěchy vedly k bohémskému stylu života, který se nelíbil jeho manželce Zdeně. Hádali se o výchovu synů a od třicátých let žili odděleně. Za druhé světové války pořádal pro lidi písňové večery burcující vlastenectví a odpor proti okupantům. Gestapo si pro něj přijelo na natáčení exteriérů pro film Městečko na dlani. Byl internován v koncentračním táboře Mauthausen, kde jej umučili 22. prosince 1941. Odhaduje se, že napsal až tři sta písniček. Kromě svých dvou manželských dětí – synů Karla a Gina, měl Karel Hašler ještě tři děti z dalších vztahů. Jedním z nich je Tomáš, narozený krátce po smrti svého otce. Pikantní je, že se narodil brněnské Němce Lotte Jurdové. Hašler se s ní dokonce chtěl oženit, ale nedostal od protektorátních úřadů příslušné povolení. Lotte také po Hašlerově zatčení intervenovala u německých úřadů za jeho propuštění, ale marně. Tomáš vychodil po válce první třídu v české škole. V roce 1949 jako osmiletý odešel s matkou do Austrálie a později do USA, kde pracoval jako novinář. Stal se z něj exulant. Česko-americký dokument zachycuje jeho pátrání po rodinné historii v doprovodu spisovatele Arnošta Lustiga. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pátrání nemanželského syna po identitě nikdy nepoznaného otce je sice dobrým rámcem dokumentu, ale postava Thomase Haslera je spíš jen spojovatelem jednotlivých scén, než že by na ní bylo něco zajímavého. Ti lidé kolem celou histrorii zkrátka vyprávějí jemu, aby nemuseli koukat do kamery. Nejzajímavějším průvodcem po osudech populárního českého barda je Arnošt Lustig. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Jako bouře světem letí / neúprosný mocný hlas / ten, kdo úpěl po staletí / svobodně žít bude zas. V jeden šik se svorně stavme / pozdravit svou svobodu / vzkříšení den všichni slavme / potlačených národů! Nikdy více nesmí dáti / člověk pouta člověku / nikdo nesmí lidstvu bráti / práva daná od věků." Karel Hašler, úryvek z Hymny svobody. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - ???/??? ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nezanedbatelná informační hodnota s účastí řady skutečných odborníků se pokouší zachránit formálnost celku, založeného na nicneříkající osobní účasti potomka v rozvláčném tempu ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Karel Hašler mi ve většině filmů připadal jako příliš patetický i v době. kdy se patos nosil - tenhle dokument ho ukazuje i z jiných stránek - očima historiků Prahy, historiků kaberetů, ale i očima jeho o snad 30 let mladší manželky. Podle toho musel mít Hašler ještě ve svých 60 letech kouzlo nejen pro mladé dívky, ale i většinu svých současníků a těšit se oblibě dnešních popových hvězd. Bohužel toto kouzlo mu konec v koncentráku neulehčilo... ()

Reklama

Reklama