Reklama

Reklama

Na cestě - Série 4 (2007) (série)


Na cestě po Jeruzalémě (S04E20)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Jeruzaleme

Obsahy(1)

S Miroslavem Donutilem a Jiřím Bartoškou za tajemstvím Božího hrobu, rituály u Zdi nářků a dlážděním, po kterém snad kráčel i Ježíš Kristus... Jeruzalém je posvátným místem pro tři hlavní monoteistická náboženství - islám, judaismus a křesťanství. Zároveň je ale také místem, kde se zrodily jedny z největších problémů současného světa. Pokud byste hledali nejnázornější ukázku pro výraz genius loci, pak právě Jeruzalém je ideálním příkladem. Největší duchovní náboj najdete v židovské čtvrti Mea Šearim, která evokuje atmosféru pražského židovského ghetta v době jeho největší slávy. V místních knihkupectvích narazíme na 200 let staré knihy o Golemovi a v ulicích potkáme Židy spěchající na nákup modlitebních předmětů pro svátky Sukot. Překvapení nás čeká také u Zdi nářků, která se v období oslav Simchat Torah proměňuje v obří taneční parket. Stranou samozřejmě nenecháme ani Boží hrob na Golgotě. Pravděpodobně budete překvapeni, jaká tajemství skrývá. Nakonec pak pronikneme hluboko k základům starověkého Jeruzaléma a projdeme se po původním dláždění, po kterém kráčel snad i Ježíš Kristus. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě za.. a vlastně od toho se mnohé odvíjí. Účast dvou známých a vážených zástupců české herecké scény je prvním dílem úspěchu. Tomu, že si cestopisný pořad drží stálou sledovanost, pak pochopitelně přispívá civilní, nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur. Navíc je to krátké a funkční. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezajímají mne, respektuji neinteresují mne zrovna místa, kde je neustále omíláno, jak je to křižovatka náboženství apod. a snaží se už jen z tohoto faktu udělat hlavní turistické lákadlo. ()

Reklama

Reklama