Reklama

Reklama

Na cestě - Série 14 (2012) (série)


Na cestě po Madridu (S14E15)

(epizoda)
Česko, 2013, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Španělské hlavní město patří k nejrušnějším, ale zároveň k nejpříjemnějším evropským velkoměstům. Centrum se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a množstvím pompézních staveb, nejen renesančního stylu, ale i zcela hypermoderních mrakodrapů. Svátek patronky města Panny Marie Almudenské však dokazuje, že obyvatelé třímilionové metropole si potrpí na tradice. To se projevuje i v běžném dni, kdy řada z nich vyráží na oběd do restaurací, které servírují populárním madridskou specialitu cocido madrileno. Zajímavosti nabízí i bezprostřední okolí Madridu, kde se nachází třeba klášter a královský palác El Escorial, či starobylé torerské městečko Chinchón, dnes proslulé hlavně výrobou anýzovky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci cyklu mírně nadprůměrný film. Za pochvalnou zmínku stojí práce s výslovností španělských slov v komentáři, která je sice diskutabilní kvůli upřednostnění nespisovné varianty (např. mantilla: spisovně mantylja, nespisovně mantyja), ale na druhou stranu důsledně dodržovaná během celého filmu. A to je - přiznejme si - i ve filmech, které mají (nebo spíš: měly by mít) v sobě jakýsi vzdělávací aspekt, bohužel stále ještě věc ne zcela běžná. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Stanislav Škoda; rok výroby 2012. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Procházka po moderní metropoli s dlouhou historií ležící v samém srdci Pyrenejského poloostrova. Přestože se dokument opomenul zmínit o několika zajímavostech specifických pro toto velkoměsto (žádný cestopis však nemůže obsáhnout vše), jedná se o lepší standard mezi cestopisy. 70% PS: O Madridu se říká, že je nejrušnější evropské město. A to je pravda, přes den a ještě víc v noci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit :) ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Do Madridu se chci podívat, takže jsem od pořadu čekal to, co je zde v popisu: centrum, třídy, náměstí, stavby, El Escorial, Chinchón... Ale z 26 minut se tomuto věnovali sotva 6 minut i s úvodními a závěrečnými titulkami... Zato se 20 minut věnují jedné hospodě a vaření jakéhosi "buřtguláše", tanečnici flamenga a její skupině, čistotě řeky a výrobě anýzovky... Takže si kupte průvodce nebo načtěte turistické tipy a leťte se tam podívat osobně, tenhle pořad to za vás neudělá... Alespoň můj tip: k Madridu a El Escorialu určitě přidejte Toledo (UNESCO)... ()

Reklama

Reklama