Reklama

Reklama

Na cestě - Série 20 (2018) (série)


Na cestě po středozápadu USA (S20E10)

(epizoda)
Česko, 2018, 26 min

Režie:

Jana Počtová

Kamera:

Jakub Freiwald

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po legendární Route 66, po jednom z nejkrásnějších národních parků Grand Canyon, a navštívíme Las Vegas, město v poušti, které nikdy nespí. Ve středozápadu Spojených států se rozkládá několik států, jejichž valnou část pokrývají pouště. Ve státě Nevada se právě uprostřed ničeho rozkládá obrovské město Las Vegas – plné kasin a obklopené kaktusy. Las Vegas je známé pro své imitace nejrůznějších divů světa, které se nacházejí v rozlehlých hotelích. Některé vypadají jako Sfinga s pyramidou, v dalším najdete Eiffelovu věž, Sochu svobody, Vítězný oblouk, zámek Excalibur či část města New Yorku s kasinem New York-New York. Seznámíme se s kouzelníkem Bizzarem, který noc co noc předvádí svá kouzla návštěvníkům Vegas, i se slavným loutkohercem, který vyrábí a vede loutky a je podepsán pod řadou slavných filmů jako například Team America. A jelikož je Vegas stejně tak bizarní, jako je velké, potkáme se i s Shanem, který se živí tím, že si věší plechovky za oční víčka či si propichuje vrtačkou nosní dírky. Na středozápadě ovšem není jen Las Vegas, ale o pár desítek kilometrů dál, tentokráte již ve státě Arizona, se nachází jeden z největších přírodních skvostů Ameriky – Grand Canyon. Největší a nejznámější kaňon na světě, který byl vyhlouben řekou Colorado River a stáří tohoto skvostu se odhaduje na 5–6 milionů let. V Arizoně se nachází i další americká rarita – slavná Route 66 – přezdívaná jako „The Main Street of America“, „The Mother Road“ a „The Will Rogers Highway“. Bývalá dálnice vedla z Chicaga přes celé Spojené státy a končila v Los Angeles. Dnes již Route 66 de facto neexistuje, ale jeden z nejdelších souvislých dochovaných úseků vede mezi městečky Seligman a Golden Shores v Arizoně. Právě v Selingmanu se potkáme s místním holičem, který spolu s ostatními z okolních měst bojoval za to, aby se Route 66 dostala na seznam historických památek. A v neposlední řadě v tomto díle uvidíme i Antelope Canyon, který leží na severním konci Arizony. Nevelký kaňon, který skýtá jedny z nejúchvatnějších pohledů na krásně červené skály, skrze nichž problikávají paprsky slunce, které v tomto státě nikdy nechybí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přírodní krásy Ameriky obdivuji, její kultura a způsob života mi zůstavají cizí. Namůj vkus příliš mnoho času v kasinu a málo v přírodě.Víc bych ocenila něco ze života v indiánských rezervacích. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže pozor, Grand Canyon a Las Vegas v Arizoně, to není středozápad USA. Na západě USA mezi tzv. Horské státy patří Arizona, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, Nové Mexiko, Utah a Wyoming. No a ten středozápad jsou státy dále se dělící na Východní severní státy (Illinois, Indiana, Michigan, Ohio a Wisconsin) a Západní severní státy (Iowa, Jižní Dakota, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska a Severní Dakota). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cestopisný pořad, který je krátký a funkční a který hlavně stále baví. S takovou vidinou musí být balení příjemné dobrodružství. Co následuje potom, to už je balzám na cestovatelskou duši. Středozápad, hmm. Jednou to klapne! ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama