Reklama

Reklama

Deset bodů

všechny plakáty

Obsahy(1)

Posluchači FAMU v čele s Milanem Maryškou zaznamenali kamerou třídenní okupační stávku, kterou vyhlásili v listopadu 1968 vysokoškolští studenti na protest proti posrpnovému vývoji ve společnosti. Stávkou vyjádřili svou podporu „studentského desatera", které zaslali politickému vedení. V něm mimo jiné požadovali zrušení cenzury, svobodu slova, shromažďování, dodržování osobních svobod občanů, svobodu výjezdu za hranice či svobodu bádání. „Není v tom radikalismus, chceme jen o málo víc než minimum samozřejmosti," říkají studenti, jejichž protest podporovali středoškoláci, dělníci, široká veřejnost i někteří profesoři. Jakkoliv je ze studentů vystupujících v dokumentu cítit naděje a víra v to, že dělají správnou věc (byť jejich nadšení někdy vzbuzuje na tváři úsměv), myšlenka na dvacet let následné normalizace diváka zamrazí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Filmový průvodce studentskou stávkou je zajímavý a podnětný ani ne tak gestikulujícími, svačícími a ve školách přespávajícími studenty, jako spíš výpovědmi ze strany pracujících. A právě názory dospělých (někdy docela úsměvné) vytváří vcelku komplexní pohled na onu událost. Solidní 4*. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(DČKIII - dok.) Vysoká profesionalita dokumentu nepřekvapí, když na něm Milan Maryška spolupracoval s posluchači FAMU, ale i tak je nutné ocenit nekonvenční přístup k filmové formě - začíná se flashforwardem, užité písně glosují dění v širších souvislostech. Úvodním "zábleskem budoucnosti" je dáno jasně najevo, že dokumentaristé stojí na straně stávkujících studentů, což ještě umocní hanopisný komentář mimo obraz k osobám, které promluvily proti stávce (= ti, kdo kritizovali stávku, kritizovali i Palacha, čímž dali najevo svou malost apod.). Nechybí ovšem i vyjádření druhé strany (vesnického pracujícího lidu), který má za to, že studenti v šedesátých se mají oproti předchozím dobám lépe (mají přece stipendia, stát přispívá na pomůcky) a že by svým počínáním mohli uškodit pracujícímu lidu. Škála zpovídaných je široká, takže se vedle vesnického-dělnického a městského-pracujícího lidu objeví i "studovaný člověk s tituly", který prorežimně tvrdí, že za konstruktivní kritiku by měl být stát stávkujícím vděčný, protože jdou v duchu nastolené ideologie, kde má kritika vést ke zlepšení. Profesionalita, názorový rozptyl... a konfrontace mladické touhy být výbojný versus skepse dospělých, kteří jsou pro stávku, ale mají za to, že se tím nic nezmění. Jeden z respondentů má nakonec v ideologické dvojlomnosti dokumentu pravdu: pokud bude cenzurována inteligence, ke slovu se nedostane ani pracující lid, a o to jde socialismu především. ()

Reklama

Reklama