Reklama

Reklama

Pink Floyd: Dark Side of the Moon - Live

(koncert)
  • Velká Británie Pink Floyd: Dark Side of the Moon - Live at Earls Court
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 1994, 46 min

Obsahy(1)

Živé provedení nejslavnějšího alba skupiny Pink Floyd "Odvrácená strana Měsíce" premiéru mělo v roce 1974; záznam této, další interpretace vznikl o dvacet roků později: 20. 10. 1994 v londýnském Earl Court. Tehdy na pódiu chyběl význačný člen skupiny Pink Floyd, baskytarista Roger Waters, který se sólovým kytaristou Davidem Gilmourem vedl spory o autorství. Nejen stoupenci rocku si nadále přejí návrat kapely Pink Floyd, pro kterou není žádný stadion světa dostatečně velký a jež dokázala spojit monstrózní podívanou s křehkou snivostí. Lidé dodnes vzpomínají na nafukovací prasata, létající vzduchem při koncertech, fascinující hru světel či na nesmrtelnou Zeď, postavenou na pódiu z kartonových krabic. Do hudebního kvasu šedesátých let přidali Pink Floyd instrumentální imaginaci, kterou provázely do té doby nevídané projekce filmů či diapozitivů. Euforii doby, jež s sebou nesla i experimenty s drogami, však nezvládl talentovaný kytarista a hlavní postava skupiny Syd Barrett. Nastupující duševní choroba jej vyřadila z provozu kapely, která v sedmdesátých letech vyrostla do podoby stadionového dinosaura. Po experimentálních albech Atom Heart Mother, Ummagumma či hudbě k filmům se pozornost Pink Floyd stočila k problémům reálného světa. S Rogerem Watersem Pink Floyd natočili své nejžádanější album The Dark Side Of The Moon, slavnou desku Wish You Were Here nebo orwellovský titul Animals. Waters vymyslel kolosální operu The Wall, která byla zfilmovaná s Bobem Geldofem v hlavní roli. Watersovo drsné vůdcovství přivedlo kapelu ke světové slávě, skupina se však rozložila vnitřními rozpory. Po Watersově odchodu, provázeném soudními spory, žila ze své legendy ještě dalších deset let. Zbývající trojice David Gilmour, Nick Mason a Rick Wright šetřila novými alby, na druhou stranu stále dokonalejší technika umožnila Pink Floyd dovést svá představení k nevídaným rozměrům. Takhle zažilo rockové klasiky Česko v září 1994, kdy kapela poprvé a zatím naposledy vystoupila na pražském Strahově. Nabídka k novému turné Pink Floyd prý obnáší částku několika set milionů dolarů. Stala se aktuální, zvláště když skupina vystoupila v červenci roku 2005 na koncertu Live 8 ve své nejznámější, ojediněle usmířené sestavě. Waters by možná souhlasil, ale nyní je to spíše Gilmour, kdo nechce křísit jedno z největších monster v historii populární hudby. Rolling Stones hrají i po šedesátce. Práva na autorskou značku Pink Floyd vlastní zpívající kytarista David Gilmour. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ripo 

všechny recenze uživatele

Tu sa zrejme nebude hodnotiť režisérsky počin, či brilantná kamera, alebo skvelý strih ... Tu sa dá hodnotiť akurát hudba. A v prípade Pink Floyd nemúže byť v mojom prípade hodnotenie menšie ako to maximálne! Spomínajúc na koncert Rogera Watersa (ktorý v tomto zostrihu chýbal) pred časom v Prahe spolu so Zdenkom a ešte jedným s užívateľov z CSFD som sedel v kresle, práve po obede. Kašľajúc na susedov, vybomboval som si to cez domáce kino a krochkal som blahom. Pre mňa najväčšia pecka bola "The Great Gig in the Sky" s anjelskými ženskými vokálmi. Pink Floyd pre mňa znamená spomienky na roky osemdesiate, kedy ma ovplyvnili interpréti ako práve Pink Floyd, Neil Diamond, Paul Simon, Art Garfunkel, Jethro Tull ale aj bohovia - zakladatelia modernej hudby ako Elvis Presley, Fats Domino, Little Richard, či Chuck Berry. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

V říjnu devadesátého čtvrtého roku nemalá část Londýňanů zapomněla na strasti všedního dne a šla si naplno užít skvělé psychedelické hudby "Floydů". Velmi záviděníhodné. Velké televnizní oko, moje oblíbené "oblbovací kolo", explodující letadýlko aj. vymoženosti sice vyloženě svádějí k hodnocení nejvyššímu, leč to mi zase nekoresponduje s interpretovaným albem THE DARK SIDE OF THE MOON, které pro mě na rozdíl od drtivé většiny posluchačů není zas až taková božárna, jak se povídá. Ačkoliv, takové "Echoes" podložené převážně modrými efekty... mmm... ()

Mike.mk1 

všechny recenze uživatele

Delikatesa pro fajnšmekry, ještě teď mi běhá mráz po zádech. Hudba PF se mi odjakživa líbila a tenhle koncert....něco nádhernýho. ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Dark Side of the Moon v PULSE hávu. Jinak než 100% procent dát nejde. Úžasná hudba doplněná o dokonalé efekty a projekci s jednimi z nejlepších muzikantů na světě. ()

Reklama

Reklama