Reklama

Reklama

Svět, kde se nežebrá aneb Galerie podvodníků v Čechách

(seriál)

Obsahy(1)

Jak se u nás dařilo tomu nejslavnějšímu. Vyprávějí V. Postránecký a L. Tokoš.
Václav Postránecký vás provází světem, kde se zásadně nežebrá, nestřílí, nevraždí ani neznásilňuje, neboť ve světě rafinovaných podvodů se hmotné statky získávají hlavou, osobním šarmem a neutuchající drzostí.
Takřka reprezentační případ klasika českých podvodníků. Jeho nejznámější kousek prodeje naší národní památky za oceán se stal dostatečně známou legendou. Ne nadarmo se traduje, že Harry Josef Jelínek byl jakýmsi kapitánem českých podvodníků. Vždyť na něj bylo podáno přes pět set žalob a přesto nebyl nikdy vyšetřován natož souzen. V tomto díle se tvůrci, za přispění novináře Karla Dobeše, pokusili podat co nejpřesnější záznam historických událostí kolem prodeje Karlštejna manželskému páru amerických obchodníků a navíc ještě přidali autentickou rekonstrukci jednoho Jelínkova malého standardního podvůdku, abychom dostali lepší představu o způsobu práce tohoto populárního ničemy.

Jednotlivé díly:  1. Pandořina skříňka továrníka Zeitmeyera
2. Karlštejn Harryho Jelínka
3. Šarm Antonína Řehoře
4. Modrý sešitek Rudolfa Šrámka
5. Kufřík Aloise Exnera
6. Ozdravný program Harryho Graye
7. Kouzelný prsten hraběte de Latoure (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánr se musí umět, aby zaujal. Buď se děj musí odehrávat v mnohem větší stylizaci než zde, nebo musí naopak postihnout mnohem širší záběr osudů protagonistů i lidiček kolem nich. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Velmi poučné. Charaktery zlodějíčků a jejich hlavní životní výkony jsou po čase velmi půvabné a aniž si to divák příliš uvědomuje, tak se mu dostává i hodně dobových informací o společnosti. A přece je titulek poněkud zavádějící, neb krádež a loupež je právě tím nejrychlejším způsobem, aby se z člověka bez peněz nestal žebrák. Takže takový člověk je motivován až nedostatkem peněz, ne že by je měl stále. Je jen velice málo zlodějů a návštěvníků míst, kam se chodí jen když tam nikdo není, aby se tam ukradlo něco co je hodnotné, kteří ale následně nakládají s penězi racionálně a když už mají dost pro svépotřeby, tak podobně jako legenda o Jánošíkovi kradli pro dobročinné spolky či charity... Zajímavé by ale bylo, než je jen tak obdivovat, jak vlastně pak svůj život prožili. Co bylo dál... Spíše se v těchto krátkých příbězích ale pozornost tvůrců zaměřuje jen na ten jejich životní výkon. A to si pak připadám jako bych sledoval jen neúplný děj. Jen výřez děje podvodníka, zloděje, vrahouna. A tak jsem se někdy cítil dost ochuzený. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Novodobý zloději a podvodníci u nás. Aneb jak lze "bestrestně" přijít k majetku a penězům. Jo zlatý český ručičky. ()

Reklama

Reklama