Reklama

Reklama

Frontline - Season 42 (2023) (série)


20 dnů v Mariupolu (S42E06)

(epizoda)
  • Česko 20 dní v Mariupolu (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol se po začátku ruské invaze snaží pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva... Jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války. Umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Po téměř deseti letech dokumentování mezinárodních konfliktů pro The Associated Press, včetně rusko-ukrajinské války, je 20 dnů v Mariupolu prvním celovečerním filmem Mstyslava Černova. Film čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce. Nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení, stejně jako vhled do toho, jaké to je podávat svědectví ze zóny konfliktu. Jeho novinářská práce zasáhla celý svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jelikož si na CSFD nechodím procvičovat světonázorovou argumentaci, a velmi zřídka mrhám časem na pokusy přesvědčit přesvědčené, ochotné věřit čemukoliv, co jde z toho jediného správného směru, omezím se jen na prosté konstatování, že tady není o čem diskutovat. 20 dnů v Mariupolu je extrémně syrová dokumentární výpověď o tom, co se dělo v prvních týdnech po zahájení ruské ofenzívy v únoru 2022 (pokud to někdo nepostřehl, tak válku s Ukrajinou Rusko začalo už v roce 2014). Vidět město, jehož některé části vypadají - pardon, vypadaly - úplně jako předměstí Pardubic nebo Havířova, jak se propadá do zmaru, je drsné. Vidět vyčerpané lékaře, z nichž část zoufale roní slzy nad roztrhaným tělem čtyřletého dítěte, a část z hloubi duše proklíná ty, co to způsobili, je ještě horší. Nejhorší je ale pro mě ta část, kde dostane prostor léta nacvičovaná obrana ruských osvoboditelů, která je zároveň velmi nebezpečným útokem - éto dezinformacja, éto herci, všechno je to jen snaha fašistů nás očernit... Nevím, jaký jiný dokument měl toho Oscara vyhrát. 90% ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument a jsem rád, že ukáže (byť jen krátce) i "druhou stranu mince", tj. ty Ukrajince z Mariupolu, kteří byli a jsou proti Zelenskému a věřím tomu, že uvítali i ono "ruské osvobození". Kam se totiž hrabou naši dezolátští spoluobčané, u nich lze tu náchylnost k dezinformacím tisíce kilometrů od fronty ještě pochopit, ale je fakt masakr vidět i přímo samotné Ukrajince v rozbombardovaném městě plném smrti, kteří věří tomu, že ukrajinská strana je ta zlá... A také mě v neposlední řadě při sledování podobného dokumentu velmi sere, že Putin pravděpodobně zemře až stářím podobně jako Stalin, přitom za to svinstvo co na Ukrajině rozpoutal by zasloužil ten samý osud, který potkal např. Kaddáfího či Husseina... ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne silny snimok, ktory dokumentuje krutost toho, co sa dialo v Mariupole, kde ruske vojska ostrelovali civilne budovy a ciele. Mnohe z toho zachytavali na kamery posledny medzinarodni reporteri, ktorych zabery, prave z tohoto obliehania, obleteli svet. Uz dlho som sa necitil tak pohnuto, znechutene, dojato a i nasrato. Je mi luto aj tych divakov, ktorych myslienkovy svet je tak pokruteny, ze tomuto dokumentu nadelia "odpad". Este viac vsak ich blizkych, ak nejakych maju. Odporucam kazdemu. Mnohe obrazy azda napomozu k "precitnutiu", ak azda niekto nemal jasno od prveho momentu. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Válka je jako rentgen, ukáže člověka zevnitř. Dobří lidé se stanou ještě lepšími, zlí lidé ještě horšími. Tesat do kamene! I jako důkaz a potvrzení toho, že ve válce není jenom těžce, krvavě zkoušená, avšak zatím stále stojící pevnost Ukrajina pod již 8 let trvajícím agresivním útokem zrůd z gangsterské stepní benzinky, ale i zbytek svobodného světa. Protože fašistické Rusko napadením Ukrajiny rozpoutalo válku proti samotnému konceptu svobody, demokracie a suverenity, ať jsou přítomny v kterémkoliv koutu světa. Něco, na co jsme v 21. století již zcela odvykli a ve své pohodlnosti se zapomněli připravit. Tato válka sice nemá (prozatím) desetitisíce a statisíce krvavých obětí jako v případě Ukrajiny (a před ní Gruzie, Čečenska), ale pomalu a jistě celé roky likviduje rozum, sounáležitost, empatii a mezilidské vztahy u celých mas lidí. Snaží se zničit skrze nekonečný nával nenávisti, zloby a lží vše, co je dobré a krásné. A to je opravdu něco, co by mělo děsit každého rozumného a láskyplného člověka. Všichni by si měli opravdu dávat pozor, aby v této informační válce nepadli a nenahrávali tak nejhoršímu totalitnímu režimu a největšímu masovému vrahovi současnosti, tomu pohrobkovi Stalina a Hitlera. A všem dalším, kteří se mu snaží podlézat, vzhlížejí k němu nebo se ho snaží napodobovat. Myslím si, že to dlužíme těm nevinným 25 tisícům v Mariupolu (celý Vsetín!!!), dalším desetitisícům zavražděných civilistů jinde, desetitisícům padlých hrdinných obránců Ukrajiny, stovkám tisícům fyzicky a psychicky zmrzačených Ukrajinců a miliónům uprchlíků bez domova, bez naděje, bez pocitu bezpečí a tepla domova. Nejsou to jen čísla, každý z nich je člověk, který měl/má rodinu, blízké, kamarády, kolegy a sny. Vše rozbité, poničené a zdevastované běsněním, které vyvolal jeden velký malý magor. Na nic z toho se nesmí nikdy zapomenout! ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukrajina a Zelenskyj dva roky každý den v televizi sice erodují vnímání války na Ukrajině, jako něco co běžné diváky buď  unavuje nebo přímo otravuje, ale tenhle dokument je jako budíček o čem to přesně je. Brutální syrové zdokumentování 20 dnů Mariupolu, kdysi výstavní město u moře, které zničili Rusáci a to zbabělým zákeřným způsobem bombardování civilních cílů v čele se slavnou porodnicí. Nic pro slabé povahy, vidět ty mrtvé děti a celé to neštěstí a to jen kvůli tomu, že Putin v nějakých svých fantasmagoriích si vytyčil dobytí cizího státu, aby se vyrovnal nějakým carům. Rusáky považuju za degenerovaný národ, je jim jedno, že nemají kanalizaci, nebo že jim zemi rozkrádá ta kleptokracie a zavírají je za to, že vysloví slovo válka, hlavně že je uspokojuje ten pocit silného Ruska, ikdyž při tom vražděj, ubližujou a ničej, protože nic jinýho neuměj. ()

Galerie (5)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno