Reklama

Reklama

Frontline - Season 42 (2023) (série)


20 dnů v Mariupolu (S42E06)

(epizoda)
  • Česko 20 dní v Mariupolu (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol se po začátku ruské invaze snaží pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva... Jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války. Umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Po téměř deseti letech dokumentování mezinárodních konfliktů pro The Associated Press, včetně rusko-ukrajinské války, je 20 dnů v Mariupolu prvním celovečerním filmem Mstyslava Černova. Film čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce. Nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení, stejně jako vhled do toho, jaké to je podávat svědectví ze zóny konfliktu. Jeho novinářská práce zasáhla celý svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument a jsem rád, že ukáže (byť jen krátce) i "druhou stranu mince", tj. ty Ukrajince z Mariupolu, kteří byli a jsou proti Zelenskému a věřím tomu, že uvítali i ono "ruské osvobození". Kam se totiž hrabou naši dezolátští spoluobčané, u nich lze tu náchylnost k dezinformacím tisíce kilometrů od fronty ještě pochopit, ale je fakt masakr vidět i přímo samotné Ukrajince v rozbombardovaném městě plném smrti, kteří věří tomu, že ukrajinská strana je ta zlá... A také mě v neposlední řadě při sledování podobného dokumentu velmi sere, že Putin pravděpodobně zemře až stářím podobně jako Stalin, přitom za to svinstvo co na Ukrajině rozpoutal by zasloužil ten samý osud, který potkal např. Kaddáfího či Husseina... ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Kam vkročí noha ruského vojaka, alebo kedysi sovietskeho, tam je len spálená zem, mŕtvi a nešťastní ľudia, zlo, smútok a beznádej. Tak ako sprznili Rusi osud Československa v rokoch 1945, 1948, 1968, tak teraz prznia Ukrajinu. My ako malý národ máme šťastie,  že medzi nami a Ruskom je teraz Ukrajina,  ktorej vojaci bojujú aj za nás. Verím, že Európa sa poučila z Mníchovskej zrady a teraz prehru spojenca nedopustí.  Dokument je silný,  redaktorov AP obdivujem,  že v Mariupoľe ostali tak dlho po invázii ruských hyen. Verím, že ukrajinská armáda toto územie,  ako aj celú východnú Ukrajinu a Krym raz úspešne oslobodí. Slava Ukraini. 🇺🇦 ()

Reklama

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Ti kluci jsou neskuteční borci, s kamerkou v ruce jen tak kráčet pár set metrů před rusákama, smekám. Každopádně, až tam zhruba po patnácti minutách začnou záběry s dětma v agonii, jejichž tělíčka kroutí defibrilátor pana primáře, metr vedle nich ječí jejich bezradní rodiče a v tomto duchu to nepoleví až do poslední minuty dokumentu, vzpomeňte si na mě, že sem vás varoval. Tohle není nic pro slabší povahy. Jestli si to pustíte s drahou polovičkou, do rána vám neusne.. Nejodvážnější dokument, který sem koho kdy viděl natočit. ()

Matrix007 

všechny recenze uživatele

Tohle byl nářez JEN to vidět - natož to zažít...... Tento dokument je dobré shlédnout, ale chce to odvahu velkou jak vesmír. Každý, kdo fandí Rusku a schvaluje odpornosti (mírně řečeno), které Rusáci páchají, by si měl tenhle film pustit. Mariupol je jeden z nejdrastičtějších "symbolů" této nesmyslné války. Ví se to dlouho, ale to, čím si obyvatelé museli prvních 20 dnů války prožít, bylo nepředstavitelné. Do shlédnutí tohoto snímku. Co se dělo dalších 66 dní a co se tam děje teď, si člověk může (zatím) těžko domýšlet. Minimálně do doby, než tam opět zavlají vlajky UA. Ukrajino, drž se! ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Silné emoce i záběry doprovázející dokumentární snímek 20 Days in Mariupol, natočený novináři z agentury AP (získali Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci) mapuje prvních 20 dní od začátku obléhání ukrajinského přístavního města Mariupol a i snahy ukrajinských lékařů z místní nemocnice zachránit co nejvíce životů místních civilistů, a ukazuje i ostatní hrůzy války. Dokument není pro slabé povahy. Záběry na umírající malé děti na nemocničním sále, či k smrti vystrašené lidi, krčící se ve sklepech domů, je opravdu otřesné vidět i pro otrlé povahy. ()

Galerie (5)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno