Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Ano, Ali byl arongantní sebestřednej zmetek. Ale jak někdo může říct, že byl špatnej boxer, co toho jen hodně nakecal, prostě nechápu. Ali je nejlepší boxer v historii těžké váhy. Jedinej, kdo ho v tomhle mohl ohrozit, byl prévě Joe. Neskutečný souboj dvou bojovníků, který už nikdy žádný jiný zápas nepřekoná. 88% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o dvou nesmiřitelných boxerských rivalech má sílu zaujmout i lidi, které normálně box nezajímá. A filmovým fanouškům svitne, proč se rok po tomto legendárním zápase objevil v kinech Rocky. Film se z větší části skládá ze vzpomínání několika starců, ale jsou zde i archivní záznamy včetně části titulního souboje (70%). ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Joe Frazier vs. Muhammad Ali. Tento dokument je dôkazom zaritého nepriateľstva medzi týmito dvoma špičkovými športovcami. Film postupne odhaľuje udalosti, ktoré viedli ku tomu, že sa navzájom úplne znenávideli. Ich vzájomné boxerské súboje presahovali športový rozmer. V ich prípade to brali osobne. Všetko to vzniklo näjma vďaka primitivizmu Mahummada Aliho. Bol to hlúpy, sebaľúby frajer, s ktorým silne manipulovala radikálna, náboženká skupina Národ Islámu. Pod ich vplyvom sa z neho stal zaslepený rasista, čo nemal žiaden rešpekt ku svojim súperom, ani úctu ku svojej rodnej vlasti. Dvihal sa mi žalúdok z tých urážok, čo sypal na adresu Joe Fraziera. A nechápavo som krútil hlavou nad jeho pomýlenými politickými názormi. Joe bol športovec, ktorý tvrdo na sebe pracoval. Nikdy to v živote nemal ľahké. Ali bol len nevzdelaný narcista s hubou plnou debilných kecov. To však nemení nič na tom, že obaja sú veľkými legendami profesionálneho boxu. **** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající ,,sportovní" dokument. ,,Thrilla in Manila" je jeden z nejslavnějších boxerských zápasů všech dob, o tom není sporu. Fascinující 14ti kolové utkání. Pro mne ale mělo sledování rekonstrukčního Hororu v Manille silný demýtizační účinek, do téhle chvíle jsme měl Muhammada Aliho zaškatulkovaného jako velkou sportovní osobnost, jak je ale vidět, skutečnost byla přesně opačná. Primitiv častující svého soka rasistickými urážkami (,,Strýček Tom") a přirovnávající ho ke gorile (,,Gorilla Manila"), střílející po něm veřejně z repliky střelné zbraně, chovající se jak nabubřelý egoistický sebestředný buran, ideově souznějící s Ku-Klux-Klanem, popularizující militantní islámské bratrstvo...wow...to všechno kromě sportovního dramatu ilustruje nesmírný civilizační posun, jaký Spojené státy Americké urazily od 70. let minulého století... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Snědý rasisticky uráží černého. Snědý je arogantní a nadutě se černému vysmívá. Černý je za to ochoten bojovat až do konce. A tím koncem myslí konec úplný, ne závěr patnáctého kola. Černý skoro nevidí a snědý konečně přichází k rozumu. Jsou boxeři jen obyčejné duté hlavy nebo jen propadají své vášni, jako každý jiný? Jeden z nejpovedenějších sportovních dokumentů a jednom z nejlegendárnějších sportovních klání. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama