Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po době kamenné, bronzové a ledové tu máme nyní na Zemi i dobu plastovou. Můžeme se stále tvářit, že se nic neděje? Ještě nedávno nebyly na planetě Zemi žádné plasty. Ale pak, v roce 1907 způsobil belgický chemik Leo Hendrik Baekeland obrat. Vynalezl bakelit, první zcela syntetickou hmotu. Po době kamenné, době bronzové a době ledové, tu máme nyní i dobu plastovou. Autor snímku Werner Boote o sobě říká, že byl obklopen plasty už od narození. V šedesátých letech byl totiž jeho dědeček generálním ředitelem německé pobočky Interplastik Werke a naučil ho milovat tento materiál. Naučil ho však i používat mozek, a tak mu postupně začalo docházet, že výroba a používání plastů s sebou nesou mnohá nebezpečí, a to nejen zamořením přírody plastovými odpady. Ještě důležitější je negativní vliv na zdraví lidí. Takže pokud o těchto věcech nezačneme realisticky uvažovat a budeme se stále tvářit, že se nic neděje, možná ohrozíme samu existenci lidstva. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednávajúci o škodlivosti plastov a ich dopadu na životné prostredie ľudské zdravie... Lajcky zhrnuté všetky dôležité fakty ohľadom plastov a plnidiel v nich... Aj keď sa nedosiahol na konci dokumentu požadovaný výsledok, je dobré sa oboznámiť s danou problematikou, hlavne, ak o nej vôbec neviete... ()

Garson 

všechny recenze uživatele

NEUČ SE,ŽIVOT TĚ NAUČÍ-zní to pravdivě jen se to nevztahuje na chování člověka k přírodě,protože některým věcem se uniknout nedá a plast se vkradl jako vzduch mezi obyvatele planety,mezi zvířata i zkrátka mezi celou přírodu.Nedotčená příroda jako symbol minulosti která mizí každým dnem a mezitím co tu píšu komentář jsou plastem zamořovány další kouty planety.Lokální problémy se nabalily do největšího globálního problému v historii lidstva.Neprobíhá skutečná válka kdy by bylo slyšet řinčení zbraní,ale probíhá tichá válka ve vzduchu,ve vodě i na souši jejíž dopad je mnohem závažnější a konec v nedohlednu.Praktické důkazy v dokumentu jako tažení vlečné sítě za lodí a následné vylovení úlomků plastů nebo úklid OSTROVA PŘÍRODY kde 300 lidí za dva dny nasbíralo 120 nákladních aut odpadu jsou nezpochybnitelné.Rozklad plastů je od 200 do 500 let a mezitím se do přírody uvolňují škodlivé látky.Není možné zastavit průmysl,není možné najít alternativu k náhradě plastické hmoty a proto není možné uzdravit naší planetu.Globální oteplování,uprchlíci, přelidnění a k tomu se přidal největší problém současnosti a to zamoření plasty.Stovky,možná tisíce let bude trvat uvést planetu Zemi do stavu v jakém byla na začátku 20.století.Shlédnout ještě pár takových dokumentů tak se ze mě stane bojovník za životní prostředí po boku "zelených mozků" z Greenpeace i když vím že na každou změnu nebo zlepšení už je pozdě,ale pro dobrý osobní pocit bych do takové bitvy šel a výrobce plastů bych přitlačil ke zdi i za cenu vlastního ohrožení,protože čas je proti nám. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Plast je past! Lidi si na sebe ušili bič v podobě plastu. Na první pohled odolný a univerzální materiál, v němž se vyrábí snad úplně všechno, až to klasickému konzumentovi už ani nepřipadá divné. To, že vlastně nikdo neví, z čeho přesně to je a velké společnosti s plastem to tají, mluví samo za sebe. Dnes už existuje spousta odborných výzkumů o tom, že jsou plasty škodlivé, vypouští nebezpečné látky do ekosystémů i našich těl. Každý kus plastu, který byl vyroben, tu na téhle planetě nějakým způsobem ještě je. Zasahují už i do přírodního řetězce, a přesto jsme plasty doslova zavaleni a kupujeme (a vyrábíme, ve velkém!) další. Tenhle dokument by měl dle mého názoru vidět každý člověk na planetě. Třeba by si pak každý nosil vlastní pytlík a snažil se plastům vyhýbat, jako to dělám já. I když mi tak trochu připadá, že pro většinu lidí je jednodušší říct "To je hrozný, a nedá se s tím ani nic dělat!" - Ano, s takovýmhle přístupem opravdu ne. Ale když začneme každý sám u sebe, bude to mít smysl. ()

astrid_sk 

všechny recenze uživatele

Na tento film som dnes nahodou narazila v televizii. Mala som pokusenie ho niekolkokrat prepnut, kedze tam boli dost hluche miesta a celkovo myslim, ze ten styl vypravania asi mohol byt lepsi. Samotna tema ma ale zaujala natolko, ze som ostala film sledovat az do konca a bola som zhrozena... deprimovana, smutna... ak aspon polovica toho, co tam spominaju, je pravda, tak by sme sa mali nad sebou zamysliet... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií o PVC, ftalátoch a bisfenoloch pekne pohromade. A natočené nielen dokumentárne, ale investigatívnym spôsobom s výpoveďami rôznych strán vrátane nešťastnej pracovníčky v čínskej továrni, ktorá až na pokyn šéfa prestala poskytovať informácie. Európske a americké továrne pre istotu neposkytli absolútne nič a neumožnili natáčanie vôbec. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Dokument Plastic Planet sa natáčal v Rakúsku, Belgicku, Číne, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Indii, Taliansku, Japonsku, Maroku, Veľkej Británii a USA. (Othellko)
  • Snímka vyhrala na filmovom festivale Romy Gala 2010 v Rakúsku cenu za najlepší dokument. (Marek1991)
  • Na premiére v Rakúsku prezentoval Werner Boote testy o chemických BPA v dojčenských cumlíkoch. Následne boli viaceré kontaminované kusy stiahnuté z trhu. (Marek1991)

Reklama

Reklama