Reklama

Reklama

Play Macbeth

(divadelní záznam)
všechny plakáty
Československo, 1979, 88 min

Obsahy(1)

Shakespearovská klasika o zhoubné síle moci a manipulace v legendárním představení bytového divadla Vlasty Chramostové. Po roce 1968 nastaly personální čistky mimo jiné i v divadelních kruzích. Zákaz činnosti postihl např. dramatiky Václava Havla, Josefa Topola, Františka Pavlíčka, Pavla Kohouta nebo Milana Uhdeho. A také herečku Vlastu Chramostovou, která v říjnu 1976, v reakci na nemožnost veřejně vystupovat, navázala na tradici vlastního bytového divadla, které provozovala už za protektorátu. Po několika recitačních představeních vznikla nejznámější bytová inscenace Play Macbeth. Známou tragédii Williama Shakespeara o krvavých důsledcích manipulace a touhy po moci pro Vlastu Chramostovou a rovněž persekvovaného Pavla Landovského upravil Pavel Kohout, který ji také režíroval. Premiéra se uskutečnila v červenci 1978. Následující reprízy již monitorovala StB. Po jejím zákroku v bytě Ivana Havla koncem téhož roku se inscenace přestala hrát. Manžel Vlasty Chramostové, kameraman Stanislav Milota, však mezitím představení natočil. Záznam se podařilo tajně vyvézt do zahraničí, uvést v rakouské televizi ORF a hlavně jej zachránit pro další generace. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Bez znalosti dobového kontextu by to byl průměr. Ale vzhledem k podmínkám, proti kterým nemohli tvůrci nic dělat, jen se jim v rámci možností vzepřít, je obdivuhodné, jakého výsledku dosáhli. Výkony tří neherců - Pavel Kohout, Tereza Boučková (tehdy ještě Kohoutová) a Vlastimil Třešňák - jsou kupodivu solidní, hlavně první jmenovaný mě příjemně překvapil, takže po herecké stránce se představení rozhodně nerozpadá, protože mezi profesionály a amatéry k žádnému nesouladu nedochází. -------- Původní 80-minutový záznam bytového divadla je z roku 1978 (nikoli 1979). Po třinácti letech k němu Pavel Kohout dotočil cca 8-minutovou „předmluvu“, s níž je divadelní záznam od té doby vysílán. -------- V titulcích pořadu uvedeno: režie (plus kamera, střih, zvuk... to vše shrnuto do označení „filmový záznam“) Stanislav Milota; divadelní režie Pavel Kohout; rok výroby 1991. ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Zprdele doba, kdy skvělí herci Landovský, Chramostová, alternativní supertalent Třešňák a génius zkratky Kohout dostali od strany protivné ban a z čisté lásky k Shakespearovi natáčeli v obýváku. Za lásku nemůžu dát míň, než pět hvězd, pokud ovšem nebudou rudé. ()

Reklama

Reklama