Reklama

Reklama

Ptáčata

(seriál)
  • Česko Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka

Série(3) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Unikátní časosběrný projekt o třídě dětí z okraje společnosti. 2. B je třídou převážně romských dětí. Vznikla na jedné základní brněnské škole kvůli petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti měly za spolužáky Romy. Tato situace „třídní společnosti“ se stala východiskem šestnáctidílného seriálu o dětech na hranici společenských norem, rodinných podmínek a vlastní vůle. Děti samotné se přitom staly spoluautory časosběrného formátu, protože v průběhu jednoho roku točily na malé kamery svět, jak ho vnímají ony. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ptáčata jsou ve věku mé starší dcery a měla jsem možnost zažít je naživo, kdyxž u ních můj kamarád kouzlil. Lepší publikum by těžko hledal. Děti ze sousední třídy byly ve srovnání s ptáčaty pasivní publikum. Temperament dětí veliký, horší už je to s dlouhodobým soustředěním. Nedovedu si moc představit, že by měla dcera ve třídě třeba pět podobných spolužáků. Paní učitelka si zaslouží metál. Otázkou zůstává, zde jde skutečně o diskriminaci, jsou-li rómské děti soustředěné do jedné třídy nebo je to naopak požehnáním pro ně, pro rodiče i pro ostatní děti. přikláním se k druhé variantě. ()

kinghome odpad!

všechny recenze uživatele

Co je tohle kurva za sračku? Skupina potratů je ve školce a nadávaj si a každou druhou minutu nadávaj na to, jak je bílý nesnášej a oni jsou chudáčci! Hned na to kopaj do aut a nadávaj si do morů a dalších píčovin. Tohle mě zase jednou nasralo. Černej odpad v plný síle. Až mi bylo na blití, Do takový školky bych naházel pár granátů a byl by klid. Stejně maj těch krys doma ještě dost a při nejhorším si udělaj další. Jen by to prospělo společnosti. Alespoň z toho nevyroste velkej černej odpad a nebo nějaká socka, která okrádá stát. 0% ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Unikátnost a důležitost tohohle počinu ukazují už jenom odpadové komentáře zdejších hovad vyžívajících se v urážkách vůči dětem a je jim úplně jedno, že jsou v tomhle dokuseriálu děcka všech barev a tvarů. Navíc hodnotí jen minimum dílů a tak nevidí jiné věci, hlavně to, jak se děti vyvíjí a jak se mění a dochází u nich mnohdy i velkému zlepšení. Dementní rasisti všech zemí, polibte mi prdel a už se těším, až mě zase rom-cikánské děcka u nás v ulici slušně pozdraví, jak to dělají vždycky. Howgh. ()

Generi 

všechny recenze uživatele

Práce s Ptáčaty je opravdu náročná. O to záslužnější a důležitá. Ale je to běh na dlouhé tratě. Je vidět, že děti čím jsou starší, ztrácejí jakoukoli motivaci, nic je nebaví, holky myslí jen na rození dětí a vůbec netuší, co se svým životem. Asi to mají z domu, nevím. Dokument měl ukázat i jejich rodiče nejen jak mluví na kameru, většinou plácají ani nevědí co- ale autoři se měli víc ptát na nějaké názory a postoje rodičů. Protože škola nezmůže všechno. Bohužel největší nepřítel cikánů není bílý, ale cikán, který ho navede na špatné chodníčky.... ()

Missi84 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se u nás mluví o inkluzivním vzdělávání, a to poměrně často, nemyslím si, že by zásady inkluzivního vzdělávání byly na českých školách prosazovány Jsem za tento dokument ráda, protože ukazuje, jak je práce učitele skutečně náročná, když chce svým žákům pomoct a něco je naučit tak, aby to mělo smysl pro obě strany. Na festivalu Jeden svět jsem narazila na podobný dokument Všichni spolu (http://www.csfd.cz/film/324887-vsichni-spolu/). Natočit dokument mapující školní rok menších dětí je originální a líbí se mi. Děti se nebojí mluvit o věcech přímo, jsou velkými kritiky. Určitě bych byla pro, aby se pro srovnání natočil podobný dokument i o jiné třídě, aby bylo vidět anebo naopak nevidět rozdíly :-) Třída, která se rozhodla účastnit natáčení dokumentu je sice složena převážně z dětí pocházejících z rómských anebo sociálně slabších rodin, ale to neznamená, že se o nich můžeme bavit jako o sockách anebo cikánech. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama