Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mutum znamená němý. Je to i název ptáka, který zpívá jenom v noci. A také se tak jmenuje odlehlé místo v brazilském vnitrozemí, kde žije osmiletý Thiago se svou rodinou. Jeho nejlepším přítelem je mu bratr Felipe a pak už jen ptáci, kameny, stromy, cokoliv zajímavého se najde v tomto Bohem zapomenutém koutě světa. Dospělí i děti tu spolu žijí velmi blízko a tvrdě. Thiago je vnímavý jako každé dítě a tady se dramata dospělých nemají kam schovat. K boji o přežití na větrných a vyprahlých planinách se přidávají problémy lidských vztahů a nemocí, které tu bez lékaře mají mnohem více šancí. Děti si tady musí najít vlastní cestu jak pochopit svět dospělých i konečnost smrti.
Osobitý, syrový film o složitostech dospělého světa z pohledu desetiletého chlapce, inspirovaný románem "Campo Geral" slavného brazilského spisovatele Joaa Guimaraese Rosy.
Režisérka Sandra Kogutová natočila několik úspěšných dokumentárních filmů, než se nechala inspirovat působivou předlohou spisovatele, který na brazilských náhorních planinách sám prožil dětství. Sama říká, že ji především zaujal způsob, jakým Rosa zachytil a vyjádřil vnímání dětského věku.
Pravdivost a působivost předlohy tak Kogutová přenesla na filmové plátno téměř dokumentárním způsobem. Nejenže se film natáčel přímo na planině v oblasti Minas Gerais, kde dodnes není elektřina, ani upravené cesty, ale i děti, které ve filmu hrají, pocházejí pouze z těchto oblastí. Aby se pak naučily přirozeně představovat samy sebe, strávil spolu celý štáb na místě natáčení již dva měsíce předem. Při samotném natáčení pak kladla důraz na to, aby je kamera nijak nerušila a vysvětlené situace je nechala hrát tak, jak to cítili oni. Podařilo se jí tak vytvořit nejen adaptaci románové předlohy, ale doslova ji vdechnout filmový život. O čemž svědčí dlouhá řada mezinárodních cen, mj. i MFF v Berlíně a v Rotterdamu. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama