Reklama

Reklama

Původ upírů

(TV film)
  • USA Ancient Mysteries: Origin of the Vampire
všechny plakáty
Dokumentární / Historický / Mysteriózní
USA, 1994, 50 min

Obsahy(1)

Pátrání po mýtech a faktech, obklopujících pradávnou víru v upíry, překvapivá pravda o skutečných případech, ke kterým došlo v průběhu dějin. Upíři nás fascinují již od 16. století, kdy se měli objevit v Transylvánii, v 19. století o nich psal Bram Stoker a ve dvacátém století o nich pojednávají knihy i filmy. Jaká je pravda o upírech? Jsou výplodem lidské fantazie nebo je jejich existence možná? Některé odpovědi nabízí i tento film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Do tohohle jsem šel čistě ze zvědavosti. Něco jsem o vampýrismu již četl i o praktikách, kteří živí prováděli na mrtvolách aby mrtví zůstali v hrobech... A teď samozřejmě nemyslím román Drákula. Jedno pohřebiště s ,,upíry'¨jsem dokonce v Českém Krumlově nalezl. Byl jsem prvním, kdo po 300 letech upíry zase vysvobodil a doteď mně nic nekouslo :-). Bál jsem se, že výsledkem dokumentu bude zjištění, že něco přeci jen v noci leze po zdech a saje lidem krev, ale naštěstí nic takového nám autoři nepřipravili... Dokument popisuje děs lidí v sedmnáctém století z nadpřirozena i nevyjasnitelných úmrtí. Vysvětluje i důvody proč se tehdejším lidem mohlo při ekshumacích zdát, že těla nebožtíků netlejí, rostou jim nehty a proč mají kolem uší i úst krev... Hlas komentujícího většinou doprovází různé dobové obrázky, rytiny a ukázky z upírských filmů. Co se týče hudebního doprovodu, ten je vskutku hrůzný. jedná se totiž o jakési varhanní funerální kompozice hrané na synťák, vzdáleně mi připomínající dávnou pecku, kterou jsme pařili na PC a to hru Blood, resp. její hudební doprovod. Mé ,,mrtváky'' dokument neobsahoval, ale i tak celkem měl co říci, takže bych to neviděl zas až tak špatně. Kdo chce vidět dokument mnohem lépe zpracovaný na stejné téma ať se raději podívá na dokument Kněžna upír. Tři krucifixy. * * * ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Mám rád dokumenty o upírech, vlkodlacích, a bůh ví co ještě. Tohle mě bavilo. Sice je pravda že sjem se nedozvěděl nic co bych nějak nevěděl, ale prostě se na to dobře koukalo. Pár scének ze starých hororů, a plno scén o tom že všichni jsme hloupí protože si myslíme že Dracula sál krev od jakživa. Ale já dávám palec nahoru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, který se dal koupit na „trafikovém DVD“ – bohužel jen pro ty, co toho o upírech moc nevědí. Jako nenudil jsem se u jeho sledování, ale moc nového jsem se tu nedozvěděl. I mne potěšilo těch několik záběrů ze známých hororových filmů. ()

Reklama

Reklama