Reklama

Reklama

Em a On

  • Česko Baumaxa
všechny plakáty
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Další dokument z cyklu Bez cenzury je věnován dvojici nonkonformních umělců ze severočeského Litvínova. První si říká EM Rudenko, prohlašuje se za bývalého ukrajinského dělníka a je autorem absurdních básní, plných záměrných nonsensů. Druhý - užívající pseudonym Xavier Baumaxa - je originální písničkář, jenž svou tvorbu zakládá na parodiích zprofanovaných žánrů, karikaturách celebrit a zesměšňování předsudků.
Režisér Vladimír Michálek sledoval aktéry svého snímku více než dva roky a přiblížil řadu jejich veřejných i soukromých vystoupení. Zazní v nich nejznámější Baumaxovy songy - například groteskní „etno“ Pozitiff peopula, protinacistická balada Nazijazz, či parodický Ozajstný hip-hop, rapovaný slovensky. Nechybějí ani ukázky Baumaxovy účasti na pantomimické performanci, výňatky z jeho ironické show Opičan Havel, či fragmenty vystoupení s elitními hosty, včetně Radima Hladíka, Dana Bárty, či Lenky Dusilové.
V rozhovorech během putování po severočeské krajině režisér pátrá i po rodinném zázemí a sociálních kořenech obou protagonistů. Výsledkem je neučesaná koláž, plná drsného humoru, necenzurovaných zpovědí a troufalých mystifikací, ale také hloubavé svědectví o problematickém regionu severních Čech a jeho unikátní reflexi.
Michálkův dvojportrét poodhaluje i pravé podoby jeho aktérů, skryté za jejich rozháranou autostylizací. Sleduje také vděčné reakce publika na jejich eruptivní produkce. Dokument EM a ON přerůstá v pozoruhodnou výpověď o sympaticky podvratné alternativě naší komerční scény. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (21)

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaný. Šel jsem na dokument věnovaný Xavieru Baumaxovi, mému oblíbenému zpěvákovi. Místo toho jsem sledoval 87 minut zběsile sestříhaných úseků z koncertů, záběrů na čelní sklo automobilu, doprovázených monologem Em Rudénka a šotů kterak Xavi venčí své čtyřnohé miláčky, respektive turisty (kamarády ze zahraničí? Who knows) - Momenty kdy popisuje svou klasickou angličtinou okolní scenérie patří (bohužel) k tomu nejlepšímu co celý film nabízí. Abych to shrnul, o zpěvákovi jsem se nedozvěděl zhola nic Em sice občas něco povypráví, ale kdo ví co z toho je pravda a co čirá mystifikace. Celkově tedy zklamání. Kdyby byl film točený tímto stylem o komukoli jiném, šel bych s hodnocením asi ještě níže a téměř jistě film nedokoukal. ()

blueskin

všechny recenze uživatele

vypnul jsem to v momentu, kdy baumaxa s rudenkem jedou autem a rudenko vypráví, kterak jejich přátelství vyrašilo z toho, že si navzájem strkali prsty do zadku a teprve posléze přesedlali na děvčata. v tom okamžiku jsem pochopil, že mi tenhle dokument o skutečném baumaxovi nic neřekne a o sebemystifikační mlhu, kterou kolem sebe vytváří, nestojím. ()

Reklama

ouf 

všechny recenze uživatele

Xavi plně se synchronizující do životní role Bukowskiho ? To že fetuje hodně , mi došlo už dávno a do toho i trochu pije taky a právě to se odráží v jeho tvorbě. Jako jeden z mála dělá věci po svym a to jediný cenim - těžko by ho někdo šuplíkoval - písničkářsko-PIKO-panko-rumo-pivo-kokso-něco? Asi. Pankovej film v němž účinkují pankáči a baumaxa je setsakramensky velkej pankáč , minuta ticha a politování nad těmi kdo se ztotožnují s jeho životní filozofií. víte . když po no asi koncertě s ním odešla kámoše kámoška ulehnout na dobrou noc na moment se ve mě vytratila veškerá víra v pomyslnou soudnost. ha ha ha ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

"Em a On" je nevídaná hovadina s nulovým prvkem dokumentu. Ty dva se pořád něčemu smějou, pijou v přímým přenosu, nemaj zábrany a neváží si sami sebe. A ty vulgarity! Otřesné. Snad jen prdění chybělo....ODPAD ; "Em a On" to je bomba úlet dvou sympaťáků! Zapomeňte na hýčkání diváka, tohle je vostrá jízda z litvínovskýho panelovýho "slumu". Prd*l a recese ze všeho a ze všech. Nikdo není ušetřen, ani Em s Onem. Kluci, já chci vidět druhej díl! A veřím, že pod stromečkem najdu DVD kde budou i z cenzurovaný záběry!!! 5STARS ==> Obě hodnocení jsou v podstatě pravdivá, hlavně ty dva pipula neberte příliš vážně ;-) Howgh. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Luboše znám deset let,ale určitě bych nemohl říct,že ho znám.Ani tenhle dokument není o panu Tichém,ánžto nýbrž o talentovaném zjevu Baumaxovi.Což samozřejmě nemusí být jedna (půlitrová) nádoba.To zřejmě pochopil i pan Michálek a byl natolik rozumný (a schopný) ,že nám nenacpal pod nos vyčerpávající mix tichého domova a bouřlivého bau. Zvolenou formou (která sice není nějak kór originální,ale von ten Michálek bude spíš slušný filmař než hyenovitý dokumentarista /třeštíkovci už vědí../ ) skvěle nahodil o čem že ta baumaxstory vlastně je-sranda,sem tam hovno,kecy,kumšt a práce (i když střihačovi jsem občas nerozuměl). A co nám nezprostředkoval rejža (a občas moc hezká kamera),to už obstaral ON (a em). - U mě dobrý,vole. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama