Reklama

Reklama

La settima tomba

  • Velká Británie The Seventh Grave
všechny plakáty

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi vzácný obskurní gotický horor, společně s touto trojicí filmů "La jena di Londra", "La vendetta di Lady Morgan" (T. Italia - Tele regione) a "Assassino senza volto" (Video Firenze), jde pak zároveň o jeden z nejobtížněji a nejhůře sehnatelných. Všechny filmy spojuje nejen ona hůře dostupná sehnatelnost, ale i podobný vývoj děje - spiknutí a částečně i některé podobné scény. Všechny filmy šly pak jen v televizích, doposud nevyšly na VHS ani DVD. Tento film podle loga tv stanice (rip opravdu žalostné kvality), vysílaly někdy (?) na kanále RTA - Tele Antenna (soukromá italská regionální stanice). Kde film pustily na nějaké projekci k tomu určené, práva na tento film jsou v současné době v držení Movietime/Compass. Děj tu také nebudu více eozebírat, letmo naznačil něco už kolega, nechte se překvapit:-) Jen ale dodám, že celý děj-spiknutí tady, a nejen pro tento žánr (např. dále i pro giallo) je pak čistě standardní. Celkově jde ale tak nějak o naprosto teatrální, obyčejnou a velmi jednoduchou záležitost, odehrávající se na skoro rozpadajícím hradu někde ve Skotsku, režie i herecké výkony jsou pak čistě amatérské. Jde o první a zároveň poslední režisérův film, tak asi i proto. Čekal bych ale nějakou děsivou atmosféru, více napětí a tajemství, zde se většinu času nic neděje, stále se tu jen mluví, pořád se chodí sem a tam, pořád se něco a někde otvírá (dveře), pořád se někam stoupá a klesá (schody), nosí se svícny, exteriéry i interiéry hradu jsou jistě lákavé (pomáhají částečně tvořit atmosféru a poskytují tu trochu té gotické nálady, abychom vůbec měli ten dojem že sledujeme ten správný film), skutečně jen občas (velmi zítřka) se tu najde nějaký ten strašidelný moment, bohužel tím vším to hasne. Film vás ale dovede docela dobře uspat, to je asi jediný jeho pozitivum:-) Nejlepší scéna; spiritualistická seance někdy v první třetině. Z herců pak mladičký Gianni Dei (zde pod pseudonymem John Day), škoda že tu nedostal více prostoru teto známý italský herec, hlavně díky filmu "Giallo a Venezzia". Doporučeno pouze kompletistům zapomenutých italských hororů a malých kultovních filmů. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Proč se vydává vyděšená mladá žena se svícnem v ruce chodbami temného hradu za tesknými zvuky klavíru? Protože to má ve scénáři.... Průměrný gotický horror má místy dobrou atmosféru, kterou vytváří klasická strašidelná hudba spolu s hradními interiéry, jako celek však příliš nevyděsí. Konec 50. let a 60.léta přinesly přeci jen mnohem kvalitnější díla nejen od Italů a Španělů, ale i Hammeru či Universalu. Postrádal jsem více tajemna, mlhy, pavučin...dostalo se mi alespoň hřbitova (mizerného), hrobky, hrobů a pár kostí. V poslední třetině se děj začínal různě zašmodrchávat a já měl pocit, že sleduji onen díl s Fantomasem na skotském hradu, kde se ztrácí a objevuje mrtvola. A navrch k tomu šílený doktor a podivné experimenty! Ale já mám tyhle filmy rád, a tak dám 3*. Snad jen kvalita kopie byla vskutku horrorová! ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Prakticky zcela neznámý italský gotický horor, odehrávající se na starém skotském hradě, na který se sjedou příbuzní nedávno zesnulého sira Reginalda, aby si poslechli jeho poslední vůli... Ještě předtím však uspořádají spiritualistickou seanci, aby se dozvěděli, kde je na hradě schovaný poklad jejich předků... Po ne zcela úspěšné seanci všichni zjistí, že z rodinné hrobky tělo sira Reginalda, stejně jako jeho poslední vůle, zmizelo a strážce hradu je mrtev... Dále se o ději raději moc rozepisovat nebudu, abych náhodou nezkazil nějaké překvapení, už jen proto, že jich ve filmu moc není... La Settima Tomba je zcela průměrný zástupce gotických hororů, který má sice slušnou atmosféru (aby taky ne, když se prakticky celý děj odehrává na starém hradě), ale postrádá jakékoliv napětí, nebo prvek překvapení... Ale i tak bych asi hodnotil více body (přece jenom černobílé gotické horory miluji), ale kvalita TV ripu, který je asi jako jediný k sehnání, je přímo žalostná a hodně mi zážitek z filmu pokazila... Pokud někdy seženu film v lepší kvalitě, možná hodnocení změním, ale takhle jen za průměrné tři... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý gothic, ktorý vsádza na atmosféru a niektoré skľúčujúce momenty. Lenže pokiaľ atmosféra ostáva ( ČB je proste pre horor tohto typu topka ), tých momentov tam až tak veľa nieje. A to je obrovská škoda. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

V pohode b&w kúsok, skôr taká kriminálka v krásnom gotickom prostredí s hororovymi prvkami. Vytŕča atmosférická scéna seansy a scény s tajomnou postavou v plášti a klobúku, s leprou nakazeným, a mŕtvym hradným pánom a tiež záverečné odhalenie je pomerne dobré. Hoci sa tu zíde skupinka ľudí na čítaní poslednej vôle a sú postupne vyvražďovaní, znie to lepšie ako to v skutočnosti je. Giallo ešte len naťukol Mario Bava, aj keď v geniálnom Blood And Black Lace, svoje gore časy mali Taliani ešte len pred sebou, Španielsko to zobralo útokom tiež až o čosi neskôr a aj taliani mali celkovo lepšie klasické snímky. Poteší aj obsadenie herca Gianni Dei, veľmi charakteristická tvár, ktorý sa neskôr, okrem iných, objavil aj v kontroverzných sleazy a gory peckách Giallo In Venice a Patrick Still Lives. ()

Reklama

Reklama