Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Dont 

všechny recenze uživatele

Podle ukázek z tvorby Alajandra Jodorowskyho nemám pocit, že bychom o něco přišli :-), ale faktem je, že jsem žádný jeho film dosud neviděl, takže mi jeho dílo nepřísluší hodnotit. Pozoruhodný dokument o nikdy nenatočeném velkofilmu, který mohl být legendárním a mohl se stát kultovním. Námět z pera Franka Herberta působí nesmírně nosně, ta Jodorowskyho vize byla téměř fascinující, jeho zápal pro věc příkladný, už jen plánované obsazení slibovalo nevšední podívanou. A když tedy zamýšlený film nikdy nespatřil světlo světa, jako bonus mě dokument nalákal alespoň na Lynchovu verzi Duny z roku 1984. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Překvapivě víc zábavné než informativní, ponejvíce zásluhou rozpustilého a dobře naloženého Joda trousícího moudra jak z čínského koláčku štěstí (!) permanentně nadšeného a snílkovsky umanutého ..to, že se z projektu filmového stal nakonec projekt comicsový dává dokumentu další -mě blízký rozměr- a fakt, že tím comicsem byl Incal na pozitivních pocitech nic nemění :) ()

Reklama

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí. Pro mě je Duna neuvěřitelnou pokladnicí zážitků, která zasáhla spoustu médií a forem zábavy. Stejně jako Jodorowskyho vize, spojující talent úžasné skupiny umělců, zanechavší nesmazatelnou stopu napříč celou budoucí kinematografií. Ten chlap je blázen, ale jedno je jasné... Jeho Dunu bych chtěl vidět. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Najambicióznejší projekt, ktorý nikdy nevznikol. Aj takto by sa dal opísať strastiplný príbeh Jodorowského "znásilnenia" Duny Franka Herberta. Očarujúci dokument vás chytí za srdce strhujúcim rozprávaním pána režiséra, skicami H.R. Gigera a dychberúcimi animovanými konceptami, ktoré sa nikdy nedočkali svôjho plného potenciálu. Možno je nakoniec dobre, že film nikdy neuzrel svetlo sveta. Vďaka nemu k nám prišlo mnoho známych klasík, ktoré sa priamo (či nevedomky) týmto projektom inšpirovali. Dúfam, že sa toho časom i tak niekto chytí a podľa Jodorowského priania z toho vytvorí animovaný film. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jaká by byla Duna podle osobitého všeumělce Jodorowského? Z výpovědí zainteresovaných (kteří na preprodukci v 70. létech skutečně pracovali) vyplývá, že rozhodně originální, vizionářská, provokující, spiritualistická a výtvarně překračující všechny dobové standardy (jak chtěli pořešit triky, to ovšem nezmiňují). Také dozajista těžce stravitelná, nedivácká a předlohu "znásilňující". Stoprocentně by však stála za vidění. V zajímavém dokumentu o přípravách nikdy nerealizovaného snímku (v závěru poměrně neskromně skloňovaného jako zásadní inspirační zdroj pro celý průmysl) mě stejně nejvíce fascinovala samotná osobnost vzpomínajícího 84letého tvůrce. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jodorowsky o nikdy nerealizovanom projekte adaptácie "Duna" prehlásil: „Chcel som vytvoriť niečo posvätné. Film, ktorý vyzerá ako LSD halucinácia, bez toho LSD.“ (Biopler)
  • Megalomanský projekt bol zastavený už v zárodku, nakoľko došli zdroje. Zostalo len priehrštie inšpirácií, z ktorých okrem režiséra čerpali aj tvorcovia filmov ako Star Wars, Piaty element (1997), Priepasť (1989) či Votrelec (1979). (Biopler)
  • Salvador Dalí žiadal o honorár 100 tisíc dolárov za hodinu, čo mu Jodorowsky odklepol. Nikdy to však nezrealizoval, tak ako snímku, ktorá mala trvať 14 hodín. (Biopler)

Reklama

Reklama