Reklama

Reklama

Matematika: Věda věd

(seriál)
  • Česko Příběh matematiky (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Vědecké odvětví, jehož historie se píše už 30.000 let. To je matematika. Bez ní a bez jejích pravidel bychom se nejen nevyznali v říši fyziky, chemie nebo architektury, ale nemohli bychom mít ani mapy a nevěděli bychom si rady s měřením času. Ve čtyřdílném seriálu BBC sdělí profesor matematiky z oxfordské univerzity Marcus du Sautoy divákům všechno, co je třeba o této královně věd znát. Nepočítejte však s tím, že budete sledovat hodinu matematiky, na jakou jste zvyklí ze školy! (TV Spektrum)

(více)

Recenze (7)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Du Sautoy je výborný popularizátor, předkládá divákovi nejen dějiny největších objevů matematiky, ale dokáže je tak krásně zasadit do kontextu využití, že vás přepadne neodolatelné puzení jít řešit Riemannovu hypotézu. Ale klid, ono to za chvilku zase přejde. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stravitelná přehlídka matematických hypotéz. Já se matematiky naštěstí zbavil už v druhém ročníku střední školy a ani na vysoké nebyla. ()

Reklama

Everyone 

všechny recenze uživatele

Kdo si myslí, že matematika jsou čísla a nic než čísla, tak ho snad tento dokument, už konečně, vyvede alespoň trošku z omylu. Pokud ne, restartujte si mozkové počítače a nastražte uši před jazykem přírody, kterým k Vám promlouvá. Otevřete oči před tím, co symbolizuje univerzální znalosti a v přeneseném smyslu i pokrok. Bez matematiky by 21. století bylo jen další nemastnou etapou pravěku. Pokud je něco pevným bodem ve vesmíru, od kterého jsme se jako lidstvo, popř. jako kriticky smýšlející jedinci, resp. smýšlející jedinci :-), schopni odrazit, tak je to právě matematika. Matematika představuje řád a bez řádu bychom se utopili v intelektuálním chaosu (pominu-li obory, které vycházejí z mystiky nebo s mystikou pracují). ___ Není snad výstižnějšího výkladu pojmu v úzkém (reprezentující sám sebe), ale zejména širokém (celkový názor na svět tvorů, jímž ji vládnou) významu, (mathematikós = milující poznání). ___ Nikdo se nemůže pokládat za vzdělance, pokud neocení matematiku, poněvadž tak krásný, elegantní, jednoznačný a přesný přístup k popisu a řešení jevů a problémů bychom hledali jinde jen stěží. A krása oboru, podle mého názoru, spočívá v její vnitřní integritě, robustnosti, kompaktnosti a nezpochybnitelné aureoly kompetence. Každý, kdo do nějakého oboru pronikne, tak ve srovnání s matematikou musí smeknout, poněvadž ne nadarmo se matematice říká královna věd. ___ Matematika není jen nástrojem, který operuje nad čistou abstrakcí, popř. na pomezí logiky a filozofie v přeneseném pojetí, ale zejména představuje pro naši civilizaci, ve své aplikované formě, nástroj technologického a technického progresu. Pokud lidská kreativita v masovém měřítku nějakým způsobem zlepšila naše životy, tak to bylo na poli stavebnictví, strojírenství, chemie, elektrotechniky, elektroniky, informatiky (,...a věd syntetických - biologie, medicína,...které prakticky jsou jen kombinací, některé výše uvedených s matematikou....v podstatě např. medicína, není nic jiného než biologie, biologie není nic jiného, než chemie, chemie není nic jiného než elektrodynamika, elektrodynamika není nic jiného než fyzika a fyzika bude snad jednou, ve své "největší obecnosti", popsána jen částicovou fyzikou - a kdo si dokáže představit lepší nástroj pro popis jazyku přírody - kosmu, jiný než právě matematiku. Dalším polem je vesmír naši civilizace - kde se uplatní jazyky přirozené, ale ty jsou důležité jen na regionálních mraveništích, hemžících se na planetě Zemi) a bez matematiky by tyto specializace vzniknout nemohly.___ Dokument je pojatý poutavě s důrazem na historické milníky této oblasti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V prírode je matematika otázkou života a smrti. Správny výpočet vzdialenosti, sily, veľkosti nepriateľa v zlomku sekundy rozhoduje o bytí a nebytí. Ľudia začali matematiku skôr využívať na počítanie majetkov, pozemkov, zaznačovanie bohatstva, zásob. Zaujímavý poznatok, čo je zásadnou ľudskou vlastnosťou - hrabivosť a sebectvo. Našťastie sme tajomstvá matematiky dokázali využiť napríklad aj v architektúre či medicíne. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Podrobná história matematiky!! Ach... Milión hviezdičiek!! OPRAVA: Pán profesor je trochu nudný patrón. Tak len devätstodevediastdeväťtisícdevätstodevädesiatdeväť. A pol. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama