Reklama

Reklama

Život Muhammada

(seriál)
  • Česko Život Muhameda (více)
USA / Velká Británie, 2011, 180 min

Režie:

Faris Kermani

Hrají:

Tariq Ali

Obsahy(1)

Příběh jedné z nejvlivnějších osobností historie. Dokumentární triptych PBS, americké televize veřejné služby. Před čtrnácti stoletími se v Mekce, v Saúdské Arábii, narodil muž, který změnil proud světových dějin. Pokud byste měli vyjmenovat nejvlivnější vůdčí osobnosti světové historie, Muhammadovo jméno by bylo mezi nejvýznačnějšími. Je to muž, který započal určité poslání. Předával světu světlo. Pro jeden a půl miliardy muslimů je posledním a největším z dlouhé linie proroků, který přinesl lidstvu slovo boží. Nebyl jenom duchovním géniem, ale měl také silné politické nadání. Položil základy náboženství, které po jeho smrti vytvořilo kulturu a civilizaci, jež se rozšířila po celém světě a inspirovala úchvatná architektonická díla islámu.
Dnes je však islám v samém srdci konfliktů našeho světa. A Muhammadovo jméno je spojováno s některými z nejodpornějších teroristických zločinů, jaké svět postihly. Všichni, kdo provedli teroristické útoky ve jménu džihádu, se dokola falešně dovolávají Koránu a Muhammadova jména, kterým chtějí ospravedlnit to, co spáchali. V tomto unikátním americkém dokumentárním triptychu prozkoumáme životní příběh Muhammada.

Seznam epizod:
1. Hledač
2. Svatá válka
3. Svatý pokoj
(Česká televize)

(více)

Recenze (13)

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě zábavnější, než poslední šestidílný seriál ze Saudské Arábie o životě Kristovic Ježíška. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument nám dáva zaujímavé informácie, napríklad, že vraj podľa Koránu ženy nemusia chodiť zahalené, ale potom prechádza ku glorifikácia Mohameda, že miestami to bolo až fakt do očí bijúce. Ten človek vraj mal veľkú úctu k ženám. Tak to je zvláštne, nakoľko si najprv kvôli majetku zobral bohatú, starú, rapavú vdovu. A potom, keď ho konečne opustila (a to sa kurňa načakal až 24 rokov), presedlal na dievčence vo veku aj 6- 9 rokov, keď on mal 53, čiže stredoveký chuťovkár, dnes by ho zlé jazyky možno označili aj za pedofila. Dokument ale tvrdí, že čísla asi nesedia... Potom tvrdí, že Mohamed vraj neznášal násilie a korupciu...A že terorizmus s ním nič nemá, že si to zle vykladajú a je to brutálna menšina. Ja len že koľko tých islamských imámov a iných predstaviteľov už odsúdilo akýkoľvek teroristický útok? Len sa ticho smejú tak ako aj pri horiace katedrále Notre Dame. Dokonca sme sa dozvedeli, že Mohamed bol osloboditeľ otrokov, taký to bol duchaplný osvietený človek. Dokument je dobrý ako úvod do Arabskej ríše a trochu nazretia do histórie islamu, ale Mohamed je tu suverénne obraňovaný ako človek, ktorý za nič nemohol bol mierotvorcom a ženám dal slobodu, čiže vlastne totálny liberál. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dnes velmi aktuální, protože vymírající západní země potřebují tuto plodnou životaschopnou kulturu k náhradě vymřelých obyvatel. Z islámu má zkoušku na Karlově univerzitě. U nás každá generace žen vymře o jednu třetinu. Situace podobná středověkému moru. Ale nahrazují nás podobné kultury z východu, jen v naší čtvrti v Praze je hodně mladých ukrajinských rodin. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to náhoda, že ČT2 vysílá dokument - dokonce několikadílný o Alláhově prorokovi a islámu zrovna teď... Obávám se, že to asi není ta nejlepší doba na osvětlování tajných zákoutí tohoto mírumilovného náboženství, které však nikdy nebylo na rozdíl třeba od křesťanství reformováno a drží si svoji starověkou linii výkladu a dokonce všechny překlady do cizích jazyků považuje za nedokonalé ... Jistě, padlo tam spousta zajímavého co by člověk vzdělaný měl znát. Kdo to byl Muhammad, kde se vzal, proč je tak uctíván, co je korán, jak souvisí nevraživost Arabů s Židy atd... atd... Ale doba na to je špatná a marně ať mi někdo vysvětluje, že to jsou jen osamnělí vlci co porážejí auty lidi na ulicích evropských měst, střílejí je ákáčkama, vražděj všechny na územích dobitých ISILEM co nevyznávají Alláha, sekají ruce, nohy, bičují, kamenují, popravují... Bylo zajímavé vidět, jak západní muslimové, žijící v Británii už byly ,,zkažení'' naší společností a nebyli tak militantní jako muslimové z východu... Čím blíže pouštím, tím ostřejší meče a zlobně blýskající se bělma imánů... ---- Ať si jsou tedy tam a my budeme tady. Tenhle frojndšaft nefungoval ve starověku, nefungoval ve středověku, nefungoval v osmnáctém století a nebude fungovat (a nefunguje) ani dnes. O tom jsem prostě přesvědčen. * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce byl pro mě tento dokument objektivním a v mnoha detailech překvapujícím popisem vzniku historie a tradic muslimského náboženství. Podobně tak jako v jiných náboženstvích autoři poukazují na fakt, jak snadné je zneužít původní ideu, kterou prosazoval v tomto případě prorok Muhammad. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama