Reklama

Reklama

Bláznivý

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Po bitce se spolužákem, která končí padesáti stehy na hlavě, je Lyle Jensen odeslán na soukromou psychiatrickou kliniku pro mladistvé. Jeho návaly vzteku a agrese se začínají vymykat kontrole. V ústavu potkává zajímavou sbírku lidí: maniodepresivního Chada, nočními můrami sžíranou Tracy se sklony k sebezohavování, násilnického Mikea a zneužívaného Kennyho. Všichni jsou ztraceni v době plné nepochopení a neochoty naslouchat. Pokud si sami uvědomí užitečnost své existence, mají vyhráno. V hlavní roli uvidíme nadějnou hollywoodskou hvězdičku Josepha Gordona – Levitta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené drama z psychiatrické léčebny, kam je umístěna skupinka teenagerů, z nichž většina má problémy s neovládáním své agresivní stránky, stojí především na velmi kvalitních hereckých výkonech všech mladých herců a jejich černého vychovatele. O zbytek se postará samotné prostředí - to je vždycky zajímavé téma. Ale můžu vám říct, tomu blonďatému frackovi jsem měla chuť rozbít hubu taky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bláznivý působí velmi autenticky. Hlavně kvůli ruční kameře, jejíž roztřesenost diváka může sice na začátku mírně rušit, ale velmi rychle se na ni dá zvyknout (a postupně ji tak plně docenit). No a pak je tu jakási lidskost, které je snímek plný, a co se týče těch návalů vzteku (smutku, hořkosti, zoufalství), myslím, že není vůbec těžké je chápat a proniknout tak skrze ně k chráněncům ústavu (tedy nejen jim, ale i jejich dozoru). Postavy jsou veskrze sympatické a dobře zahrané (Zooey!), člověk jim fandí, aby překonali své démony, i když si uvědomuje, že je to běh na tu nejdelší trať (a někteří ji třeba ani nedoběhnou, že). Samotný konec někomu nemusí přijít úplně uvěřitelný, ale mně se líbil a mimo mi vůbec nepřišel. Za mě to budou silné 4*. „Tahle malba má své hranice. Končí tady, tady a tady.“ – „To mají všechny obrazy, a co? Vidíš jen to, co chceš vidět, o to tu jde.“ – „Ta cesta nikam nevede!“ ()

Reklama

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostredia psychiatrického ústavu majú vlastné špecifiká, pravidlá a klišé. Príbeh agresívneho traumatizovaného mladíka, neuvedomujúceho si hĺbku vlastnej poruchy, obsahoval takmer všetky z nich, no poväčšine sa s nimi vysporadúval celkom slušne. Ono je ale dosť náročné aj pre mňa sympatizovať s postavami mladých ľudí, ktorí, hoci trpia duševnými poruchami, s úplne pokojným svedomím ničia zariadenie, autority ignorujú s absolútnym prehľadom, a ich slovník je z 99,9% tvorený stokrát omieľaným "fuckin' fucker's fuck". Filmu to (pre mňa osobne) dodáva pocit antipatie voči postavám, a naopak, uberá na uveriteľnosti. Ak všetky psychiatrické zariadenia v amerike fungujú na tomto princípe, čudujem sa, že odtiaľ dokážu vyjsť aj iné stvorenia ako cynické zjazvené deti s plnými ústami životných múdrostí a nadávok. Zachránila to atmosféra a vynikajúce herecké výkony mladých pacientov. 7/10 *. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Dlho som čakal na chvíľu, kedy si pozriem tento film. A práve som ho dopozeral a som sklamaný, asi som čakal niečo iné. Zo začiatku mi strašne vadila tá roztrasená kamera ale na to som si časom zvykol a prestal som ju vnímať. Čo mi ale vadilo počas celého filmu boli herci, aj moja obľúbenkyňa Zooey tu len vyvaľovala oči :) ale beriem, svoju hereckú kariéru ešte len rozbiehala. A ako tu spomínal Razor19, možno keby to bolo natočené inak...Teraz len 40% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak čo povedať? Mám z tohto dosť zmiešané pocity... Filmy ako tento prinútia človeka zamyslieť sa nad správaním niektorých ľudí. Liečebňa pre mladistvých s psychickými poruchami - dosť depresívne prostredie. Len ťažko sa však hľadá ten správny "liek", ktorý by dal dokopy ich rozsýpanú psychiku. Tento boj je oveľa ťažší ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad a to hlavne pre nie práve priateľské vzťahy medzi pacientami. Ale každopádne to bol zaujímavý pohľad do prostredia, ktoré by najradšej väčšina ľudí zďaleka obišla a ignorovala. Ale ignorácia je príliš ľahké riešenie (teda skôr by som povedal, že to ani riešenie nie je), takže každý človek si zaslúži aspoň to, aby sa ho ostatní snažili pochopiť - lebo väčšinou všetko má svoj dôvod... Škoda, že kompozične to nebolo až tak kvalitné, to dosť ubralo na celkovom dojme. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Van Goghův obraz "Havrani nad obilným polem", probíraný v léčebně, byl namalován v Amsterdamu. Tedy tam, kam se Lyle (Joseph Gordon-Levitt) snaží utéci. (montana_cz)
  • Většina komparsistů ve filmu byla opravdovými pacienty ústavu léčícími se z depresí. (montana_cz)
  • Film byl natočen na digitální videokameru Sony PD150. (HellFire)

Reklama

Reklama