Reklama

Reklama

Srdce Havel

(studentský film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 3 min

Režie:

Viktor Portel

VOD (1)

Obsahy(1)

Davy lidí se scházejí na pohřbu Václava Havla a poslanci zatím schvalují zákon o tom, že se Václav Havel zasloužil o stát. Metaři mezi tím v noci odklízejí donesené svíčky a umělci z nich slévají monumentální srdce. Jako by se ale s tím, jak se jednotlivé svíčky postupně roztékají, ztrácela i nutnost Havlův odkaz nějak osobně interpretovat. (FamuFest)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Krátký film, který se sestává z jakéhosi Havlova proslovu o divadle (sám o sobě je onen proslov velmi fajn a rád bych ho slyšel celý) který doprovází záběry z dne/dní, kdy Havel skonal (ne zkopal, ale skonal, Rimmere!), poté ze záznamu jednání sněmovny o přijetí "zákona o Havlovi" a záběrů na odlévání velkého srdce z voskových svící... Sakra, Havla mám rád, ale tahle koláž moc dobře nepůsobí, byť by si to autor asi hodně přál. Nějaké hlasy se mě snaží donutit tu dál psát nějaké nevtipné humory plné naspeedovaných kachniček z Rumburka a Turkmenských pouštních potápek, ale já nechci, né, prosííím! [ Famu , ? ] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vhodne zvolené skeptické úvahy Václava Havla o vyprázdnenej scéne a divadle priliehavo komentujú zábery z performancií spojených s jeho vlastným pohrebom. Popri modelovaní srdca zo zvyškov sviečok, kladených na jeho pamiatku, bola ďalšou atrakciou príprava zákona o zásluhách Václava Havla. Jeho znenie je nasledujúce: "§ 1 Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. § 2 Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení. (zákon č. 94/2012 Sb. publikovaný 28. 3. 2012)". Poznámky: Takýto a podobné zákony sa označujú ako tzv. dekoratívne zákony. Zvyčajne neobsahujú sankcie ani povinnosti. Sú obdobou svätorečenia významných osobností politickej histórie štátu. Obdobný zákon - zákon o zásluhách Andreja Hlinku - schválil Slovenský snem v roku 1939. Podľa neho sa Andrej Hlinka zaslúžil o slovenský národ. Zároveň sa vláde uložila v zákone povinnosť, aby sa text § 1 zákona vkresal do kameňa a vsadil do budovy Slovenského snemu. Či toto bolo splnené a kde sa prípadne tento do kameňa vtesaný text nachádza, nevedno. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ano, co se dělo po smrti Václava Havla, bylo natolik absurdní, že si to zasloužilo zkoncentrovat do jednoho malého studentského pomníčku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

S odstupem pár let zajímavá zpráva ze své doby. V kontextu tehdejšího důkladného mediálního pokrytí Havlovy smrti ale film nepřichází s žádnou informační přidanou hodnotou. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama