Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka Zuzana Piussi začala nakrúcať svoj film zo zúfalstva. Od volieb 2010 do volieb 2012 pozerala okolo seba s otvorenými očami a zaznamenávala. Predvolebné kampane, politikov, ich voličov, demonštrácie proti Gorile, organizátorov týchto protestov…Výsledkom je fascinujúci pohľad na stav spoločnosti po 20 rokoch slobodnej samostatnosti. Slovensko, aké si nechceme pripustiť. Tento autentický dokument je potrebné vidieť. Pre vlastné zdravie a na vlastné riziko. V prípade nevoľnosti vyhľadajme svojho ošetrujúceho lekára. Pre istotu. Zaslúžime si to. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Marius 

všechny recenze uživatele

When the pussy riots...Po pravde lepšie než som čakal. Avšak s tým, že autorka mala prakticky neobmedzený prístup na stretnutia organizátorov gorily a strihla ich ako bandu neschopákov, rojkov až psychopatov mám vážny problém, lebo si to odniesli aj inteligentní ľudia z autorkou neobľúbenej strany spektra ako Alena Krempaská a o niečo menej Eduard Chmelár. Sama Piussi sa netají tým, že netočí dokumenty a nejde jej o nestrannosť. Namiesto informačnej smršte teda čakajte najmä typický slovenský nahríbovatelý konzervativizmus. Že je film o kauze Gorila a názov má asi časovo rámcovať udalosti v konečnom dôsledku smeruje len k výkriku do tmy "Fico, Fico Fico je zlý, zlý.". O autorkinom talente a intelekte si nerobím žiadne ilúzie odkedy som ju počul rozprávať v Hríbovej lampe o súdnictve. Každopádne je to absolútne dokonalý námet na prípadovú štúdiu na tému ako spraviť zo zlého dokumentu marketingom hodnotné dielo. Úplne chápem, že toto nechceli do multiplexov, veď bez toho povyku čo to odmietnutie spustilo, by na to snáď nik nešiel. ...cocks crows...3/10 P.S. pre Martinia : Fica nevolím, o priamej demokracii ťa môžem učiť a som už medzi ľudmi dosť dlho, aby som chápal, že to, čo hovoria o druhých vypovedá skôr o nich samých. So continue with your crowing...so amusing ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Výpovedná hodnota tohto "goriláckeho dokumentu" tkvie v prvom rade v zobrazení hysterického davu, ktorý nevie čo chce, ale aspoň vie, čo nechce, rovnako ako jeho "vodcovia". Miestami to zaváňalo trpkou iróniou, že organizátori sú len banda filozofujúcich egomaniakov, kde si každý chce presadiť len to svoje...čo môže vyznievať jednostranne... Po technickej stránke je film slabý, amatérsky a "študentský" - kamera a strihy bohužial najviac. Po obsahovej stránke sa snaží opísať tie najhlavnejšie gorily tak, že ponúka zrkadlo, no všetko to robí subjektívnym pohľadom a práve vyváženosť pohľadov chýba najviac. O absolutne nevhodnom a uchu nelahodiacom hlase Zuzany Piussi sa na tomto mieste nebudem radšej ani rozširovať... ()

Reklama

Jermann 

všechny recenze uživatele

Když někdo populárně prezentuje nepopulární téma, vždycky mi to trochu zavání. Asi proto je mi tak sympatický nepřikrášlený styl režisérky Piussi. Události prostě zaznamenává tak, jak přijdou a stejně tak je prezentuje.. a především u toho na sebe neupozorňuje. Právě v tomto případě se hlavní objekt zájmu prezentoval, projevil a znemožnil zcela sám. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných 3 mnou zhlédnutých režisérčiných snímků jsem měl právě zde největší pocit, že se neorientuju ve zkoumané problematice (především tedy politické scéně na Slovensku). Což se projevovalo i tím, že když se na předvolebních akcích mluvilo o různých stranách a jejich "hodnotách", já si nedokázal představit, jak moc ironicky to vyznívá. Na druhou stranu, na (odporné) překládání do znakové řeči, stejně jako (sebeparodické) Sladké mámení mi znalosti zdejších poměrů potřeba nebyly. Tak či tak, mám s dokumentem několik problémů. Jedním z nich je „nestrannost“; krom „Fico nekomentuje“ se mi nepodařilo zaznamenat nějaký větší prostor pro vyjádření obviněných (vlastně i ono profláknuté „no coment“ na kameru bych považoval za možnost odpovědi). Jako druhý problém vidím roztříštěnost, nekonzistentnost dokumentu. A za třetí z nich bych považoval neujasnění si hlavního tématu; kauzou a SMEREM se film (kromě animovaných částí) vlastně ani moc nezabývá, já osobně se skoro nic nedozvěděl. Na paškál si místo toho bere demonstranty. A já oceňuju, že jsem měl možnost pochopit, proč aktivisté naprosto selhali, ale nepotřeboval bych k tomu tolik debat, jejichž témata se stále jen opakovala. To jsem právě doufal, že se dozvím více o Ficovi, případu Gorila (k čemuž ostatně jasně odkazuje i název dokumentu). A osobně bych film střihl už při zpomalovačce s kolou jakožto exemplárním výsměchem (už jsem nepotřeboval to politováníhodné vystoupení v ČR). Ve výsledku mám tedy rozporuplné dojmy, a proto i hodnocení uzavírám na pouze lepším průměru. ()

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Spíše zachycení nějakého výseku skutečnosti, ze kterého by se dala vytvořit reportáž do publicistického televizního pořadu. Jako celovečerní dokument je to poměrně slabé. Zoufalství, které mohou Slováci pociťovat však chápu. Ale snaha najít nějaké řešení zde naprosto selhává a občané se snaží demokracii nahradit lynčováním, vypískáním druhé strany a vulgárními pokřiky. Good luck. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Slovenská multikina a veřejnoprávní RTVS odmítli dokument odvysílat. Oficiálně proto, že film údajně nebyl dokončený. Podle autorů ale představitelé kin uvedli, že dokument je příliš politický. Piussi byla tak nucena film šířit pouze prostřednictvím internetu. (ČSFD)
  • Hlavnými aktérmi väčšiny minutáže snímky Od Fica do Fica sú davy, ktoré sa začiatkom roka 2012 vydali do ulíc na protest proti kauze Gorila. (Sufferer)

Reklama

Reklama