Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejzásadnějších blaxploitation filmů vznikl jako plně nezávislý autorský projekt. Coby historicky druhý titul svého žánru zásadní mírou ovlivnil podobu černošských hrdinů v následujících letech a stal se vzorem pro řadu nezávislých filmařů. Radikální pamflet pojednávající o odysei černého muže stíhaného policií je koncipovaný jako halucinogenní imprese útěku. V duchu avantgardy dílo upozaďuje příběh. Ze srážky psychedelické hudby se symbolistními obrazy vyvstávají vyhrocené významy. Film byl vysoce ceněn členy militantní organizace Černí panteři a vydělal ve své době závratných 10 miliónů dolarů, což mu zajistilo pozici mezi pěti nejvýdělečnějšími blaxploitation tituly všech dob. (Fresh Film Fest)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Melvin Van Peebles dostal od jedné z hereček sexuálních scén kapavku, a poté vyžadoval kompenzaci u odborové organizace Director's Guild, protože se „zranil v pracovní době“. Peníze použil na koupi více filmového materiálu. (JayZak)
  • Film byl nejprve promítán v pouhých dvou kinech (v Detroitu a Atlantě), během roku se však stal nečekaným hitem a vydělal přes 15 milionů dolarů. (DellEthing)
  • Aby režisér Melvin Van Peebles mohl dokončit tento film, půjčil si 50 000 dolarů od herce Billa Cosbyho. (DellEthing)
  • Režisérův syn Mario van Peebles natočil roku 2003 film s názvem Baadasssss! o natáčení filmu svého otce. (thestral)
  • Ve filmu si zahrál také van Peeblesův syn Mario, a to malého černošského chlapce v úvodní sexuální scéně. (thestral)
  • Aby Melvin van Peebles získal peníze pro natočení svého filmu, bylo jednodušší vydávat jej za "černošské porno". (thestral)
  • Režisér Melvin van Peebles je zároveň autorem scénáře, hudby, film sám produkoval a ztvárnil také hlavní roli - Sweetbacka. (thestral)

Reklama

Reklama