foto

Mario Van Peebles

  • nar. 15.1.1957 (61 let)
    Mexico City, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mario "Chip" Cain Van Peebles se narodil 15. ledna 1957 v Mexiku, filmovému producentovi, herci a režisérovi Melvinu Van Peeblesovi a německé herečce a fotografce Marii Marx. Zpočátku byl vychováván v Evropě, v osmi letech se ovšem stěhuje s rodiči do USA, kde natáčí svůj první film.

Střední školu Saint Thomas More v Connecticutu úspěšně absolvoval v roce 1974. Poté následovalo studium na Columbijské univerzitě, zakončené v roce 1980 bakalářským titulem z ekonomie. Po vystudování směřuje jeho kariéra k finančnictví, hereckou profesi věší až do roku 1984 na hřebíček. Během těchto čtyř let pracuje na Wall Street na komoditní burze a také jako analytik pro starostu Edwarda Kocha.

Po promluvě s otcem začíná drastický obrat v Mariově kariéře. Finanční dráhu navždy opouští a začíná se naplno věnovat herectví. Kariéru zkouší nastartovat v off-off-Broadwayských hrách a peníze si přivydělává modelingem. V roce 1984 dostává konečně, i když, malou roli v Coppolově snímku Cotton Club, hned nato v témže roce získává role ve dvou filmech: Exterminator 2 a Příliš horká pizza. V roce 1986 konečně přichází větší filmová role ve filmu Clinta Eastwooda, Bojové nasazení. V témže roce odmítá nabídku stanice NBC na roli v seriálu Právo v Los Angeles (1986 – 1994) a místo toho překvapivě volí roli ve filmu Čelisti IV: Pomsta. Následující roky nejsou pro Maria úspěšné, jeho upadající herecké kariéře se snaží pomoci Christopher Lambert. Natáčejí spolu dva filmy Pistolníci a Highlander 3. V dalších letech hrál menší i větší role většinou v televizní produkci nebo se zkoušel prosadit jako režisér.

Jako režisér se například prosadil dramatem z newyorského podsvětí Říše drog, v němž vytvořil postavu policejního detektiva Stonea. Kromě roku 2001 kdy si zahrál po boku Willa Smithe ve filmu Ali, můžeme říct, že od té doby žádnou větší filmovou roli nezískal.

Mario je ženatý s Chtirou Sukhu Van Peebles, mají společně pět dětí, tři chlapce a dvě dívky (Makaylo, Mandela, Marley, Maya a Morgana).

Jaroslav "Jardismo" Lepšík

Režijní filmografie

Filmy

2018 Armed
2016 USS Indianapolis: Boj o přežití
2014 Rudé nebe
2012 We the Party
2011 Nezvratná diagnóza
2010 Černobílé blues
2006 Podsvětí
2003 Baadasssss!
1999 Láska zabíjí
Standing Knockdown
1996 Gangsteři v uniformách (TV film)
1995 Panter
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
1991 Říše drog
1990 Malcolm Takes a Shot (TV film)

TV seriály

2018 Empire (TV seriál)
Love All, Trust a Few (S05E04)
2017 Superstition (TV seriál)
Through the Looking Glass (E04)
Half Truths & Half Breeds (E03)
The Dredge (E02)
další epizody (4)
Bloodline (TV seriál)
Part 28 (S03E05)
Part 26 (S03E03)
Hand of God (TV seriál)
Gathering Dust (S02E01)
2016 Kořeny (TV seriál)
Empire (TV seriál)
One Before Another (S03E05)
2015 Empire (TV seriál)
A High Hope for a Low Heaven (S02E06)
Die But Once (S01E11)
Chicago P.D. (TV seriál)
We Don't Work Together Anymore (S02E11)
Hand of God (TV seriál)
One Saved Message (S01E08)
Poslední loď (TV seriál)
Střelba do vlastních řad (S02E10)
2014 Bylo, nebylo (TV seriál)
Pád (S04E10)
Rodinné záležitosti (S04E06)
Není lehké být zelená (S03E16)
2013 Mezi životem a smrtí (TV seriál)
To byl den (E07)
Nultá hodina (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Objížďka (S10E16)
2012 Nashville (TV seriál)
Šéf (TV seriál)
Clinch (S02E09)
Backflash (S02E06)
2011 Šéf (TV seriál)
Choose (S01E08)
Spit (S01E06)
Swallow (S01E03)
2010 Ztraceni (TV seriál)
Dr. Linus (S06E07)
2008 Zákon gangu (TV seriál)
Lepší polovička (S01E10)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2002 Oddělení loupeží a vražd (TV seriál)
1990 Oheň Gabrielův (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
1989 Top of the Hill (TV seriál)
1988 Sonny Spoon (TV seriál)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
Wiseguy (TV seriál)

Dokumentární

2009 Bring Your 'A' Game

Herecká filmografie

Filmy

2018 Armed
2015 For Justice (TV film)
2014 Mantervention
Rudé nebe
Submerged
2012 Americké válečné lodě
We the Party
2011 5th & Alameda
Nezvratná diagnóza
Tied to a Chair
2010 Across the Line: The Exodus of Charlie Wright
Psáno sarkasmem
2009 A Letter to Dad
2008 Confessionsofa Ex-Doofus-ItchyFooted Mutha
2007 Na mušce (TV film)
2006 Podsvětí
2005 Carlitova cesta: Zrození gangstera
2004 Bouře v Brooklynu (TV film)
2003 44 minut: Přestřelka v severním Hollywoodu (TV film)
Baadasssss!
Street Lawyer, The (TV film)
Židovské kladivo
2002 10,000 Black Men Named George (TV film)
Fiona (TV film)
2001 Ali
Strážce
2000 Sally Hemingsová: Americký skandál (TV film)
Vrah se vrací
1999 Jako zběsilý
Láska zabíjí
Soudný den
1998 Protektor (TV film)
Rodina matky Flory (TV film)
Vrazi v domě (TV film)
1997 Crazy Six
Los Locos
Riot (TV film)
Stag
1996 Gangsteři v uniformách (TV film)
Solo
1995 Highlander 3
Panter
1994 In the Living Years
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
Full Eclipse (TV film)
Pistolníci
1992 Stompin' at the Savoy (TV film)
Válka v ulici (TV film)
1991 Triumph of the Heart: The Ricky Bell Story, A (TV film)
Říše drog
1990 Ztracený případ (TV film)
1989 Identity Crisis
1988 The Child Saver (TV film)
1987 Facts of Life Down Under, The (TV film)
Hotshot
Čelisti IV: Pomsta
1986 3:15
Bojové nasazení
D.C. Cops (TV film)
Last Resort
1985 Children of the Night (TV film)
Příliš horká pizza
Rappin'
South Bronx Heroes
1984 Cotton Club
Exterminátor 2: Mstitel
1981 The Sophisticated Gents (TV film)
1971 Crosscurrent (TV film)
Sweet Sweetback's Badassss Song

TV seriály

2018 Mrtvý bod (TV seriál)
Ca-ca-Candidate for Cri-cri-Crime (S04E06)
Z Nation (TV seriál)
Welcome to the Newpocalypse (S05E01)
2017 Superstition (TV seriál)
Through the Looking Glass (E04)
Half Truths & Half Breeds (E03)
The Dredge (E02)
další epizody (4)
Bloodline (TV seriál)
Part 30 (S03E07)
Part 29 (S03E06)
Part 28 (S03E05)
další epizody (4)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2003 Street Lawyer, The (TV seriál)
1998 Příšerná kocovina (TV seriál)
1988 Sonny Spoon (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2011 Herschel
2009 Bring Your 'A' Game
2005 How to Eat Your Watermelon in White Company (and Enjoy It)
2004 I Love the '90s (TV seriál)
2000 Acapulco Black Film Festival (TV film)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
1992 Real Malcolm X, The (TV film)
1985 Eugene O'Neill: A Glory of Ghosts (TV film)

TV pořady

2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
2007 The 34th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2006 The 2006 Black Movie Awards (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1986 Siskel & Ebert & the Movies (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Armed
2014 Rudé nebe
2003 Baadasssss!

TV seriály

2017 Superstition (TV seriál)
Through the Looking Glass (E04)
Half Truths & Half Breeds (E03)
The Dredge (E02)
další epizody (4)

Producentská filmografie

Filmy

2003 Baadasssss!
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace