poster

Éčka (TV seriál)

  • Česko

    Éčka, gurmánské dobrodružství

  • Velká Británie

    E - Numbers

  • Velká Británie

    E Numbers: An Edible Adventure

Dokumentární

Velká Británie, 2010, 3x50 min

Režie:

Sean Smith

Střih:

Doug Bryson
(další profese)
  • Dragoni
    ****

    Užitečný a zajímavý dokument osvětlující záhadné kódy E-ček na obalech potravin, jejich účinků, potřeby a výroby. E - Numbers ukazuje výrobu tajemných éček v domácím prostředím všemi možnými způsoby, někdy hodně bizardními či nechutnými, ale zároveň vysvětlující funkci a potřebu těchto sloučenin.(24.8.2013)

  • Big Bear
    ****

    Skvělé! BBC umí! Stefana Gatese stejně jako mnohé z nás to množství malinkých číslíček na obalech potravin zaujalo a jal se zjistit nejen jejich původ, ale jal se je i pozřít v množství větším než minimálním zvědav jak se na něm projeví. To že s glutamátem je polévka chutnější než bez glutamátu, by při no name pokusném ochutnávání uznal asi každý z nás. Mne však zazjalo, že to samé konzervované jídlo bez barviv a s barvivem lidem chutnalo jinak. Jen změna barvy dala lidem vjem lepší chuti.... Holt pořád jsou v nás zvířátka a když jsou bobulky pěkně barevné máme tendenci je trhat a baštit. :-)(19.8.2013)

  • Wiikii
    ****

    Zajímavý dokument o éčkách. Ve kterém se podíváme na zoubek těmto nenáviděným přísadám, kterým ale lidé hodně křivdí. Je pravda, že existují mnohé nebezpečné látky, ale užívají se v bezpečných dávkách a vlastně jakýkoliv výrobek na pultech by měl být nezávadný. .. Samotný dokument je rozdělen do tří dílu (Barviva, konzervanty, sladidla), kdy v každém zjistíme něco zajímavého o několika éčkách, jejich historii, výrobě, dopadu na naše tělo a mnoho dalšího zahrnující třeba i chemické či psychologické pokusy. .... HODNOCENÍ: 85% (4*)(21.6.2014)

  • honajz
    **

    Osobně mi přišel dokument nevyvážený. Průvodce pořadem byl z éček tak neskutečně nadšený, až mi připomínal agitátora Akce Z nebo Horsta Fuchse. Zajímavé bylo, jak jednotlivá éčka vznikají, jakou kombinací, jak vznikl margarín (a upozaděná informace, že dnes už takto nevzniká), ale nezaznělo, že i když může být éčko z přírodní suroviny, nemusí to znamenat výhru. Takový hřib satan je taky přírodní surovina. Nějak mi tam chyběly i informace, jestli tedy nějaká éčka nebezpečná jsou, zda jsou na to nějaké studie, jakože jsou. Ano, zjistili jsme postupy, k čemu se používají, vše s patřičným nadšením, ale vše jen z bezpečného pohledu, nic kontroverzního, podle dokumentu by si jeden myslel, že éčka jsou vlastně pohodička, přírodní separáty, žádná chemie, a dokonce snad podporují lidské zdraví.(9.9.2013)

  • CANNIBAL
    ***

    Celkem poutavý dokument a v podstatě se s ním i ztotožňuji, neboť se furt nadává, jak jsou éčka nezdravá a přitom jsou neustále pod přísnou kontrolou. Ať už je to zpráva hygieny a jiných nejrůznějších sdružení, či vědeckých institucí. Nezdá se mi, že by po něm lidstvo nějak extrémně vymíralo. Spíš je to jen placebo efekt a jedna bába povídala. Za to, když pak ve zprávách slyším, jak v populaci stoupá extrémní obezita, cukrovkáři a lidi s vysokým krevním tlakem, popřípadě silní kuřáci a s nimi, v důsledku toho, spojený zdravotní potíže. To je u mě ta největší a nejhorší zhouba. Jsem pro, aby se éčka omezovali, nikoliv však, aby se zcela sprovodili ze světa. Jak se říká - všeho moc škodí a platí to i u éček. Nicméně na druhou stranu, tvůrci, taky mohli uvést těch éček mnohem víc a nejenom ty vybrané. Pak mi připadalo i pitomí, jak se pokoušeli vnutit dětem zeleninu, pomocí maskování díky vonným chemikáliím a barvivu. Zeleninu děti pojídají méně, páč kopírují své rodiče se špatnou životosprávou, mají špatnou výchovu a v neposlední řadě je to i nevhodně zvolený způsob podávání. Pokud je zelenina dobře schovaná v opravdu dobrém jídle a takto se jím servíruje již v raném dětství. Návyk pak přichází sám o sobě. Čili není třeba užívat takovýchto podvodů. Za mě tak cca 57% Nakonec ještě nutno podotknout, že výroba barviva E120, neboli kyselina karmínová je dost nechutná.(17.11.2014)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace