Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejlepší divadelní komedie roku 2012! Ztřeštěné situace, divoké gagy i groteskní nadsázka. Beaumarchaisova slavná hra v bláznivé adaptaci režiséra a dramatika Davida Drábka. Figaro (V. Dvořák) je v jednom kole. Má před sebou svatební den s milou Zuzankou (P. Štorková), kterou musí ubránit před chlípným hrabětem Almavivou (J. Zapletal) a zároveň se sám musí bránit nekalým plánům vdavekchtivé Marceliny. Hraběnka (P. Tomicová) by mu sice mohla pomoci, ale trpí vleklou depresí, nízkým sebevědomím a protože je Němka i kolektivním pocitem viny. Hraběcí dvůr se hemží parazity, zahradnice je věčně opilá, její dcera po zkušenosti s hrabětem zvažuje život single a roztomilému pážeti Cherubínovi je mnohem víc let, než si myslí. Andělé mají problémy nejen s lidmi, kteří snad už ani nevědí, co je láska, ale také s malým Amorkem, který nechce střílet svými šípy do lidí, protože se mu pusinkování s holkami hnusí...
David Drábek ve své inscenaci zachoval dějovou kostru Beaumarchaisovy komedie a naplnil ji originální slovní a situační komikou. I on řeší ve Figarově svatbě lásku ve všech podobách, ta ovšem v jeho verzi vykazuje vážné poruchy. Při vší ulítlé legraci kolem zápletky „kdo s kým a komu bude nevěrný" mu leží na srdci okoralost lásky v dnešních domácnostech. Stejně tak se, ve shodě s originálem, pouští do kritiky zkorumpovaných představitelů moci zákonodárné, výkonné i soudní. Svoji kritiku současných společenských poměrů soustředil především do Figarova „revolučního" monologu, s jehož nebývale silným ohlasem v publiku by byl spokojen i buřič Beaumarchais. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Říct, že jde o další z Drábkových rozverných inscenací, zavání nepatřičným snižováním zábavnosti této místy značně satirické košilaté komedie. Tato verze Figarovy Svatby je totiž víc než jen velmi dobrým důvodem pro regionální patriotismus a vynakládání peněz za společenskou událost, jakou je návštěva "našeho" klicperovského chrámu múzy Thálie (a některých jejích sester, které ale za večerů, kdy se hraje Figarova Svatba, nemají v myslích diváků prostor). Ale to se těžko popisuje... takže mi budete muset věřit, že kdo chcete poněkud klasičtější historickou kostýmní záležitost než byl třeba Morávkův Hadrián Z Římsů, tímhle rozhodně neprohloupíte. Díky explozivní exhibici Jiřího Zapletala (a samozřejmě Pavly Tomicové v převtělovací kooperaci s Pavlínou Štorkovou) to víc než dobře funguje i v televizi. A jak už je u "našeho" souboru zvykem, je bezpečnější sedět až tak ve čtvrté řadě, ne úplně uprostřed;) 80% je nezpochybnitelných. PS: Pokud máte pocit, že jste Pavlínu Štorkovou už viděli někde mimo divadlo, ale nezdá se Vám její filmografie, tak vězte, že hraje ve videoklipu ke Známce Punku:) ()

Reklama

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti upravování a modernizování her, ale zde už zašli tak daleko, že se divím, že stále uvádějí Beaumarchaisovo jméno. Herecky zahrané dobře, ale jinak mi to přišlo přehnané s trapným humorem ať už šlo o "vtipnou" výuku francouzštiny, nebo plantání dalších literárních děl. Druhé dějství to zlepšilo větším odkazem na původní Beaumarchaisovo poselství, ale i tak to bylo příliš ztřeštěné. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama