Reklama

Reklama

Někde jinde

  • Německo Anderswo (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Židovská dívka Noa (Neta Riskinová) žije s německým hudebníkem Jörgem (Golo Euler) v Berlíně, kde studuje. Když její přítel odjede na angažmá do Stuttgartu a nevyjde jí stipendium na absolventský projekt (slovník nepřeložitelných slov z různých jazyků), rozhodne se spontánně odjet za svou rodinou do Izraele. Zpátky ke kořenům, k hádavé sestře, bratrovi ve vojenské uniformě, starostlivým rodičům a také k babičce, která přežila holocaust a teď smířená s osudem, umírá. Dívka si po osmi letech v Evropě zprvu obtížně zvyká na odlišný život v zemi, kterou dennodenně ohrožují její sousedi, ale rodinná pouta jsou silná. Když nečekaně přijíždí i její přítel, který si uvědomil, že se Noa ocitla na životní křižovatce, musí se dívka rozhodnout, co bude dál... Debutující režisérka Ester Amramiová (nar. 1979 v izraelském Kfar Saba) ve filmu využila řadu osobních zkušeností, jež mohla promítnout do ústřední postavy. Velmi sympatické je, že přes vážnost celé situace se tvůrci dokázali podívat na věci s humorným nadhledem a natočili film, který zaujme svou tématikou, ale také pobaví. Vedle přesvědčivé hlavní hrdinky herecky nejvíc zaujme jako maminka Hana Laslová, která se před lety proslavila postavou taxikářky v izraelském snímku Svobodná zóna (2005; režie Amos Gitai), za nějž si z Cannes odnesla hereckou cenu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (14)

Von Kempelen 

všechny recenze uživatele

Občas mi to přišlo tak trochu jako 2 Days in Paris ovšem s tím, že rozdíly mezi kulturama a mentalitama byly v Někde jinde pojatý na trochu vážnější a míň intelektuálský úrovni. Atmosféra je sice hodně nervózní a nestálá, ale to asi bylo jedním z prostředků, jak nabudit nebo zvýraznit pocit odlišnosti v exotický zemi a společnosti. Za Dovův vtip o Schweinsteigerovi o hvězdu navíc. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velmi pozitivní příběh dospívající   židovské dívky žijící kvůli studiu v   Německu. Po návratu domů do Izraele se ocitá v   konfliktu se zdejší realitou, s rodinou, sama se   sebou. Ale co teprve když za ní nečekaně   přijede německý přítel. Hledání sebe sama   ve snech o vlastním životě a jeho způsobu.   Snímek v jistém smyslu moralizuje, ale z   určitého hlediska je i velmi poučný. Problémy   všedního dne prezentuje mírně s nadhledem a   humorně, což vážnost situace velmi odlehčuje.   Židovský život a tradice v Izraeli jsou   prostě jiné a vzpomínky na zločiny Němců z   války pořád horké. Sen a touha je jedna věc,   krutá realita druhá a ta vždy každého   dostane. Být na životní křižovatce je   nelehké soužití v každé zemi, v každé   kultuře. Výborný scénář, vynikající   herecké výkony, zajímavé poselství. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Taková (ne)normální izraelská rodinka. Anderswo je určitě zajímavý film, který v příjemně melancholickém módu přibližuje současnému evropskému divákovi život v Izraeli, včetně těch nejjemnějších nuancí, jako je hledání kořenů, umírání, dospívání i velmi křehký vztah mezi matkou a odloučivší se dcerou. ()

Narciska

všechny recenze uživatele

Další střípek k německo-židovskému vyrovnání a přitom se nejedná o hlavní apel filmu. Tím je životní křižovatka jedné ženy a boje zuřící v nitru každého z nás, milostné a rodinné vztahy na pozadí minulosti, rozhodování o budoucnosti a přijetí přítomnosti. Někde jinde je však natočene s takovou lehkostí a spontánností, že co ve vás zanechá je po pocit míru a života. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Někde jinde má pro mě dvě roviny. Osobní rovina se týká hlavní hrdinky, která se vrací domů, aby si ujasnila, kdo je, co chce dělat a kam patří. Druhá rovina, nadosobní, řeší určité historické aspekty, které se motají do života lidem dodnes - zde vztah Židovky k Němci. Film je naštěstí celkem komorní, nevtíravý a v podstatě i otevřený. Fandí rodině, síle její podpory, ale také nezastírá, že nic není ideální, že je především na nás, jak se každý sám za sebe k věcem postavíme, protože žádné absolutní a všeobsažné pravdy neexistují. ()

Galerie (12)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama