Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na otázku anglického důstojníka Claire odpovídá, že je hostem klanu MacKenzieů. Přesto je vyzvána, aby jela s vojáky do jejich ležení k veliteli posádky. Dougal se okamžitě rozhoduje ji doprovodit. Velitele Lorda Thomase zastihnou u tabule s ostatními důstojníky. Ti jsou potěšeni přítomností anglické dámy, která si pro ně připraví historku o tom, jak byla okradena a dostalo se jí pomoci od klanu MacKenzieů. Je pozvána ke stolu, Dougal sklízí pouze posměšky vojáků. Lord Thomas rozhoduje, aby ji co nejdříve poručík Foster doprovodil do Inverness. Zcela nečekaně do místnosti vpadne muž, kterého Claire už dobře zná – „Black Jack", surový kapitán Jonathan Randall. V rozhovoru urazí Claire, které se ihned zastane Lord Thomas. Pak se ale v rozhovoru Claire naopak zastane Skotů, což anglické důstojníky poněkud překvapí a rozmrzí.
Mezitím dochází k přepadení skupinky vojáků, které Randall okamžitě přičte Skotům, přestože Dougal stačí Claire pošeptat, že tohle by jeho lidé bez jeho souhlasu nikdy neudělali. Claire pomáhá s amputací paže zraněného vojáka. Lord Thomas i poručík Foster odjíždějí honit útočníky, Claire zůstává sama s Randallem. Ten dává okatě najevo, že jí vůbec nevěří. Claire si tedy se slzami v očích vymyslí další historku: bezhlavě se zamilovala do anglického vojáka, kterého následovala do Skotska, kde zjistila, že je to zhýralec a děvkař. Když se ji snažil znásilnit, utekla mu jen ve spodničce a pak se jí ujal klan MacKenzieů. Ovšem Randall se ani tentokrát nenechá obelstít. Dojde mu, že Claire ví o tom, že Dougal a jeho muži sbírají peníze na jakobitskou armádu. Ví to i on, ale potřebuje důkaz. A chce, aby mu ho Claire pomohla najít. Vyhrožuje jí, a když Claire zmíní jeho kruté chování k Jamiemu, rozpovídá se, jak to tehdy bylo s dvěma sty ranami bičem, ke kterým ho odsoudil a z nichž druhou stovku zajatci uštědřil sám. Vypráví, jak se ho postupně zmocňovalo jakési šílenství, a dokonce něco jako nadšení. Jeho surovost neznala mezí a ještě se vystupňovala, když při pohledu na jeho běsnění omdlel jeden z vojáků. Od té doby je z něj jiný člověk, tvrdí. Claire se ho se slzami v očích pokouší přesvědčit, že stále není pozdě se změnit a začít znovu. Randall s ní naoko souhlasí a slibuje, že se spolu ihned vypraví na cestu do Inverness. Když ale Claire podá ruku, aby jí pomohl vstát od stolu, nečekaně jí zasadí prudkou ránu do hrudi, která jí vyrazí dech. Pak poručí svému desátníkovi, aby do ní kopal. Ten to ze strachu udělá. A právě tehdy zakročí Dougal: nacházejí se na území klanu MacKenzieů, Claire je jejich hostem a nebyla z ničeho obviněna. Může si ji tedy svobodně odvézt. Randall nařizuje, aby ji druhý den dopravil do pevnosti Fort William. Nyní je propouští. Dougal stále ještě zcela nevěří, že Claire není špionka, a tak ji podrobí testu u „pramene lhářů". Claire obstojí. Dougal jí pak navrhne, aby se vyhnula anglickému vězení tím, že se stane Skotkou – že si vezme jednoho z nich. Tím vyvoleným je Jamie. Svatba se má konat hned druhý den... (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

PenelopaW 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak já se tedy přiznám... i když jsem Claire to skopání tak trochu přála za tu naivitu, kdy doufám, že v Black Jack Randallovi musí být něco z Franka, a krmí ho těmi nadějeplnými srdceryvnými replikami, i já jsem chvilkami byla na vážkách, jestli nakonec Randall neprozře a nebude vlastně hodný. Byť mi Menzies přijde hrozně škaredý, tak tohle sehrál pěkně. Jen by mne zajímalo, co to celou dobu pořád žvejkal… Nu a hláška o drcení kukuřice u pramene lhářů je moje top! ()

Reklama

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Při scéně bičování mrzlo, takže natáčení bylo pro Sama Heughana hrajícího do pasu vysvlečeného Jaimeho velmi náročné. Jako krev byl použit kukuřičný sirup, který byl velmi kluzký, takže na něm představitel Black Jacka Randalla (Tobias Menzies) uklouznul. Tato scéna, stejně jako hercova improvizace, kdy na shromážděný dav křičí, aby ztichnul, byla v seriálu ponechána. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Ira Steven Behr psal scénář této epizody jako hru o jednom dějství. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama