Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje sedmý odvysílaný díl Skinheads. Jedna z nejkontroverznějších městských subkultur se v posledních letech pomalu ale jistě zbavuje nepravdivých mýtů okolo svého kmene. Obecná informovanost o původním postoji, smyslu a myšlence Skinheadství nebo kořenech, které sahají až do 50. let na Jamajku, je stále lepší. Nejen hudba, ale především hrdost, styl a zábava je to, co drží Skinheads pohromadě. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Skinheads odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě zatím nejlépe zpracovaná sonda do určité skupiny - Kmene. Pravděpodobně poprvé na veřejné televizi v ČR zazněla pravá definice kultury skinheads. Jak zde bylo trefně poznamenáno - od dob Landovy Bílé ligy s bílým jezdcem a skinheadského státu - se v ČR "skíni" zafixovali jako protiromští aktivisté a rasisté - v tom lepším případě. V tom horším si říkají radikálové a poslušně zvedaj pravici, když k tomu stádo vyzve. I když zúčastnění skinheads sami a s úsměvem na rtech tvrdí, že nejsou žádní beránci a násilí jim není cizí, přece jen je nutné je od českého pojetí skinheadství odlišit, což tento dokument skvěle podchytil. ()

baribal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co mě už u několikátého dílu docela zarazilo je, jak je plno "kmenů" zajímavých, ale jak jeho členi nemají prakticky co říci. Každé druhé vyjádření.. chci ukázat, že nejsme jako fašouni.. víc už toho moc nezazní, jen takový balast vyplňující prázdný prostor. To není výtka k tvůrcům, spíš jenom návod k zamyšlení jestli mají "kmeny" co říci.. ()

Reklama

BlackTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skinheadi radi tancujú, nemajú radi benga, majú blbé prezývky a nevadí im uťahovať si zo seba. Ale prosím Vás... Chápem, že na tak krátkej stopáži je ťažké vyjadriť sa k problematike ale stejně očakávam viac než len také to "ehm, hm, chrrr-flus a kurwa fandím!". pretože výpovedná hodnota sa tým blíži asi k tomu, že "síce nie sme náckovia, ale tiež sme trochu pribrzdení". V 69-om by to bolo asi chytlavé a príjemne nenútené, dnes to však nestačí. Potešili papa Bukvičák, Vladko Červený a Zadkova partia, aj keď ich aktivity by mali miesto skôr v časti o hools. Škoda no... ()

Nail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Problém tohodle dílu a zdá se mi celého dokumentárního cyklu Kmeny je to, že se dycky zaměřuje jen na určitou část dané subkultury. Skinheads chtě nechtě se dělí na spoustu odnoží. A ukazovat zde jen lidi, kteří ujíždějí na SKA, chodí na Bohemku a pár záběrů z nějakého Oi koncertu kde se lidi promenádujou v trikách Good Night White Pride..... Taky co město to jiní skíni. Jednu hvězdu za Červeňáka, páč ten řekl asi tak vše co bylo důležité. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sčasti predstavenie skínov, no najmä ich obrana. Obrana v mene potreby dokázať svetu, že: "My, skinheadi, nie sme žiadni náckovia! Ani fašisti!" Definujú sa zhruba takto: nosíme martensky (originálna vysoká šnurovacia kožená obuv so špeciálnou podrážkou), tielka, máme na koleno vyholené hlavy, symbolické tetovania po tele, svaly, celá naša kultúra je veľmi drsná - hocikedy sa pobijeme. Neznášame fízlov, tvoríme jadro ultrafans futbalu a často k sebe túlime spotené, svalnaté, polonahé mužské telá. Pôsobíme jeden ako druhý. Uniforma nás spája, rovnako aj hlučná hudba. Ak sa nám zdarí byť otcami, trošinku vymäkneme. Tieto znaky a správanie skínov sú pomerne dobre známe. Priamo nepoukazujú na ideologické zafarbenie (sklony k uniformite, holým zostrihom a úcta k lídrom sú len náznaky). Vyslovene otravne v dokumente pôsobili predely so spomalenými nemými zábermi a hlučnou gitarovou znelkou. Len hlavné chýbalo. To, čo je spôsobilé určiť ich úprimný postoj vo vzťahu k rasizmu (tvoriaceho os nacizmu) a k iným témam (definujúcim fašizmus). Napríklad odpoveď na otázky, aký je vzťah účinkujúcich vo filme k Cigáňom, Vietnamcom, k prisťahovalectvu, k demokratickému zriadeniu, k otázke vodcovstva, k zavedeniu stavovského zriadenia, k militarizácii k nacionalizmu a k telesne postihnutým. Toto hlavné sa z filmu, ktorý mal ukázať, že skinheadi nie sú nacisti, divák nedozvie. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama