Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (157)

Radko 

všechny recenze uživatele

Aby som si to prebral z vlastného detstva: čmuchačov lepidla poznám veľa, mnohí z nich sú mojimi kamošmi dodnes. Historky s ukrižovanými mačkami a žabami nafúknutými kompresorom som skôr počul ako videl, no pár ukrižovaných, či vzduchovkou dostrieľaných mačiek som videl na vlastné oči. Alkoholika sme mali v paneláku, čosi sa našlo aj medzi učiteľmi na základke. Myslím takých, čo o ich výčinoch kolovali historky po malomeste. Jaj a sex, to je samostatná kapitola, no paralely by sa našli. Čo sa týka zasvinenosti príbytkov, tam víťazí Amerika, no kamoši v škole vyprávali, že keď sa im doma nechce na wecko, vyštia sa v izbe v dome kľudne pod koberec. Podivínov, brázdiacich ulice v svojskom odeve či stále jazdiacich na starých bicykloch Ukrajina tiež bolo. Takže Gummo mi neprišlo nejako od toho čom som aspoň občas, ale sústavne, prežíval ako teenager nejaké brutál odlišné. A to, prosím pekne, v slovenskom kúpeľnom meste 80. rokov 20. storočia. Gummo je veľmi trefný, ale ako tu viacerí poznamenávajú, je viac dumavo vážny, ako príjemne odvalený. Pretože hoci vonkajšie znaky môjho detstva sa s Gummom v čomsi prelínali, tak tej americkej filmovej verzii absentoval humor a nadhľad, ktoré boli pre slovenskú odvrátenú tvár mestskej kúpeľnej mladosti príznačné. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický film. Mých pět hvězdiček není žádná intošská pózička, ale jednoduše skutečnost, že jsem byl nadšený... Většina lidí se ohrazuje vulgárností a hloupostí, ale takové jsou postavy, o kterých film vypovídá. Gummo je ovšem chytrý film... Je to taková koláž bizarních až surrealistických okamžiků, neuvěřitelně podmanivý a poetický zážitek. Harmony Korine střídá materiál a ukazuje jakej je vlastně pankáč.Film musí být vulgární, protože taková je skutečnost a k tomu se vyjadřuje. Za všemi těmi vulgarismy a dementními postavami se schovává děsivá reflexe společnosti. Radyo očividně opět nepochopil, že film nemusí být jen o vyumělkovaných příbězích s krásnými herci a elfíma ušima. Marně se táže po jménu scénáristy, protože nechápe co je to autorský film, že né všechno musí být sterilní a čistý, mechanicky roztříděný a na zakázku vyrobený... Nechci vést války vkusu, ale unavuje mě, když někdo má potřebu sledovat a hodnotit filmy, které mu nic nedávají, jen aby povrchními soudy odrazoval ostatní zájemce... (což se stalo i u Wese Andersona, který je vlastně mnohem méně kontroverzní). ()

Reklama

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary 1998. Další originální pohled na "zkurvenou generaci", tentokrát rovnou zkurvené město po útoku tornáda. Většinou mladí lidé se smyslem života "no future" nebo "slacker", dokumentární záběry, absurdně černé vtípky, svižný střih a v mezích možností vypointovaný scénář. Navíc Chloe Sevigny.. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Podobenství varující před lidskou zvráceností, které se nám snaží ukázat, že i takoví lidé existují a jsou mezi námi. Ta myšlenka je jasná už od začátku, bůhvíjak převratná není a jelikož z celého filmu absolutně nejdou žádné emoce (maximálně tak občasné zhnusení) a tak ani nemá šanci nějak zapůsobit. Nemá to děj (sice tady je nějaká absolutně minimální "zápletka" se zloději koček, které známe už od začátku, jenže to se ani nedá nazvat zápletkou), pohybuje se tu panoptikum divných postav, které Korine sebral bůhvíkde, všichni se chovají jak magoři a idioti a po nějaké chvíli to začne celé být otravné a nudit. Vtipných tu je jen pár absurdních situací, jinak nic. Celkově to sice nějak vypadá, ale nepůsobí a ani to moc nefunguje. Ale jsou zde zase vidět náznaky budoucí Korineho tvorby, hlavně teda na Trash Humpers a Spring Breakers. 2* ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bezbřehá prezentačka lowlife případů, smetánka všech možných retardů, ošklivců a kočkolovců, Roy Orbison & heavy metal, smrad z důchodců. A škoda absence alespoň sebemenší dějový linie, dal bych ty 4* s radostí. Nicméně dnes je to po právu malý kulturní fenomén - přes ten nihilismus se ne každý přenese a Solomonova spaghetti koupel (x) je jedna z vtipně nejodpudivějších scén, co si snad kdy vybavím. Ať žije slanina. "I didn’t care about making things that made sense, I wanted to make perfect nonsense." (Korine) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Keď sa dvaja chlapci (Nick Sutton a Jacob Reynolds) vkrádajú do domu, v jednej izbe si môžeme na stene všimnúť plagát skupiny Iron Maiden. Ide o ich v poradí 8. štúdiový album s názvom "No Prayer for the Dying". (TomX2)
  • Nakrúcanie trvalo 20 dní a pracovalo sa s rozpočtom 1.3 mil..$. (classic)
  • Ve scéně, kde se Solomon (Jacob Reynolds) koupe a jí špagety, je na zdi za ním nesmyslně přilepený plátek slaniny. (moukey)

Reklama

Reklama